Pişikten korunmak zor değil!

9-12 ay yaş aralığında bebeği olan annelerin ortak derdidir pişik. Bezi düzenli olarak değiştirilmeyen ve erken dönemde ek gıdaya başlayan bebeklerde daha sık görülür. Siz de bebeğinizin hassas bedenini bu tahrişten korumak istiyorsanız size vereceğimiz bu öneriler ile onu koruyabilirsiniz.

Islak ya da kirli bezin bebeğinizin altında uzun saatler veya gece boyu kalması pişik oluşumunun başlamasına sebep olur. Düzenli olarak hem gündüz hem de gece 3-4 saatte bir olarak bebeğinizin bezini kontrol edin ve değiştirin. Kuru ve temiz bir bez bebeğin rahat uyumasını sağlayacağından uyumadan önce ve gece 1 defa bu rutini yerine getirin.

KATI GIDAYA HEMEN GEÇMEYİN…

Birçok anne katı gıdaya hemen geçmek istemese de anne sütünün yeterli gelmediği durumlarda buna mecbur kalıyor. Bebeğin yavaş geliştiğini düşünmesi ya da gözlemlemesi bu süreci daha da hızlandırıyor. Uzman doktorlar katı gıdaya 4. aydan önce kesinlikle başlanmaması gerektiğini vurguluyor. Bebeğin yutma ve dil itme refleksinin kaybolması, başını dik tutabilmesi, oturabilmesi, eliyle bir şeyleri (kaşığı) tutabilmesi ve yemeği istemesi gerekiyor. Mamaya geçildiğinde ise sırayla yoğurt, muhallebi, sebze püresi ve meyve püresi verilmesi gerekiyor. Sebebi ise bebeğin sindirim sisteminin ek gıdayı kabul edip rahatça sindirebilmesi. Katı gıdayı sindiremeyen bebekte alerjik reaksiyonlar meydana geliyor ve pişik oluyor. Bebek katı gıdayı almaya başlarken normal süreçte doğum kilosunun 2 katına ulaşmış olmalı. Kilosu yeterli olmayan bebeği ilk aylarda katı gıdaya başlatmak ona ve gelişimine büyük zarar veriyor. İnek sütü gibi besinlerden de kaçınılması gerekiyor. İçinde bulunan protein ve yüksek orandaki mineraller sebebiyle bebeğin böbreğine aşırı yük bindirilmiş oluyor. Özetle, anne sütünden ayrılıp bebeğin mamaya geçirilmesi yani beslenme düzenindeki değişiklikler pişik oluşumunda büyük rol oynuyor.

Bebeğinizin sağlığı ve gelişimi için ek gıdaya geçiş süresini uzun tutmalı, mümkün mertebede anne sütünden faydalanmasını sağlamalı ve alt bez bakımını düzene oturtmalısınız. Sağlıklı bebekler mutlu anneler mantığıyla hareket ederseniz bebeğinizi katı gıda sürecine geçtiğinizde de pişik oluşumundan ve diğer alerjik reaksiyonlardan korumanız mümkün. Önce bilinç!

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak