Ramazan’ın Temsilcisi Hurma

Ramazan ayının gelmesiyle sofralarımızdan eksik etmediğimiz hurmanın bir çok faydasının olduğunu biliyor muydunuz?

Fakat hurma sadece iftarda tüketilecek bir yiyecek olarak görülmektedir ve maalesef ki ülkemizde genelde ramazan aylarında marketlerde yerini almaktadır. Oysaki hurmanın faydaları saymakla bitmemektedir.

 

Kalp hastalıklarından sindirim sistemi problemlerine, göz hastalıklarına hatta kanser tedavisine bile destek olan bir meyvedir. Bu yüzden hurmayı bir tek ramazanda değil imkanımız olduğu sürece sık sık tüketmeliyiz.

Tabi ki her şeyde olduğu gibi bu tüketimimizin de bir sınırı olmalıdır. 1 orta boy hurma yaklaşık 40 kaloridir, günlük tüketeceğimiz 3-4 adet hurma sağlık açısından yeteri kadar besleyicidir. Ayrıca hurma A vitamini, B vitamini, K vitamini, potasyum ve kalsiyum açsından da zengindir.

Hurmanın içindeki karbonhidrat miktarı yüksektir fakat bu sizi korkutmasın hurma glisemik indeksi düşük bir meyve olduğu için şeker hastaları bile günde 4-5 adet hurmayı rahatlıkla tüketebilir.

Hurmanın genel olarak faydalarından bahsedecek olursak;

*Sindirim sistemini hızlandırıcı etkisi ve tok tutma özelliği vardır.

*Vücuttaki kötü huylu kolesterolü düşürür.

*Kabızlık, hazımsızlık ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir.

*Kalp problemlerine ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır.

*İçeriğindeki demir sayesinde kan yapıcıdır.

*Cilde yenileyicidir, erken yaşlanmayı önler.

*Aç karnına tüketildiğinde, bağırsak parazitlerini öldürür.

*İçerdiği kalsiyum ve fosfat ile kemik erimesini de engeller.

*Antioksidan özelliği vardır.

*Hafızayı güçlendirir.

*İçerdiği B1 ve B2 vitaminleri sayesinde karaciğerin güçlenmesini ve görevini sağlıklı bir şekilde yapmasını sağlar.

*Doğum sonra kadınları ve gelişmekte olan çocukların tüketmesi tavsiye edilir.

İftar vakti hurmanın tüketilmesi çok önemidir çünkü hurma uzun süre gelen açlıktan sonra düşmüş olan kan glikoz düzeyini normal düzeye getirecek bir besindir ve de içerdiği fibrin sayesinde de dengeli bir şekilde kan şekerini normal düzeye getirecektir. Bu yüzden iftarı hurmayla açmak sünnet olmasıyla birlikte sağlık açısından da faydalıdır.

 

TIBBI NEBEVİ DE HURMA

Tıbbi nebevinin en önemli besinlerinden biri hurmadır. Peygamberimiz, hurma bulunmayan evin yiyecek hiç bir şeyi bulunmayan boş bir ev gibi olduğunu belirtmiştir.

Başka bir hadisinde de “İçinde hurma bulunmayan evdeki insanlar, aç kalmış demektir.” buyurarak, meyve yemenin beslenmedeki yerine de dikkat çekmiştir.

Bir hadis-i şeriflerinde de Peygamber Efendimiz (asm) hurmanın doyuruculuğunu anlatmak için Hz. Aişe’ye “Ya Aişe evinde hurma olmayanlar açtırlar” (Müslim,et’ime 153; Darimi,et’ime 26) buyurmuştur. Bu sözü iki veya üç defa tekrarlamıştır.

Kilo almak kilo vermekten daha zordur ve bir çok insan kilo almak için diyetisyene başvurmakta veya farklı yöntemlere başvurmaktadır.

Hz.  Aişe (R.A) bir rivayetinde “Annem, Resulullah (SAV)`la evleneceğim zaman beni şişmanlatmak istedi. Ancak bana hurma ile birlikte salatalık yedirinceye kadar arzu ettiği diğer şeylerden (ilaçlardan) hiçbirine icabet edemedim. O ikisinden (muntazaman yemeye devam edince) güzel bir şişmanlık kazandım.” demiştir bu sözünden yol çıkarak kilo alabilmek için günlük beslenmemize hurmayı ekleyebiliriz.

 

Hayırlı Ramazanlar…

Merve Yaman

 

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak