Sağlıklı Beden, Ruh ve Mutluluk!

Sağlık beden ve ruh için neler yapmalıyız. Sağlıklı beden ve ruh mutluluğun anahtarı mı? Dr. Ender Saraç yanıtlıyor…

Beden ve ruh, at ve jokey gibidir. Diyelim ki beden at, ruh da jokey olsun. At dünyanın en iyi Arap ya da İngiliz atı olsa, üstüne binen jokey 140 kilo, iyi at kullanmayı bilmeyen biri olursa kendine de zarar verir, atı da sakatlar. Bunun tersine jokey 48 kilo, çok iyi at kullanan, dünyanın en iyi jokeyi olsa, at ayağı sakat, gözü iyi görmeyen bir atsa, hayvan kendini de sakatlar, tepesinden jokeyi de düşürüp onu da sakatlar. Yani ruh ve beden bir bütündür. Biz yaşadığımız bu boyutta, ışık boyutundaki bir varlık ya da bir melek olmadığımız için bu boyuttaki madde deneyimlerimiz de önemlidir.

Beden bize emanet olarak verilen bir makro organizma olduğu için mutlaka bedenimize de iyi bakmamız lazım. Bunun nedeni de yaş ilerledikçe ruh bilgeleşmek ister, fakat beden sıkıntıları, hastalıkları da ruhu da aşağı doğru çekmeye başlar. Ondan dolayı bedenimize iyi bakmalıyız ki ileri yaşlarda beden kemoterapiler, kalp krizleri, by pass ameliyatları, aşırı kilo, obezite, ağrılar gibi problemlerle ruhu aşağı frekansa çekmesin. Artı bedeni de istediğimiz gibi kullanma hakkına sahip değiliz. Beden bize geçici olarak kiralanan ve bize ait olmayan bir makro organizma. Yani emanet. Bundan dolayı bedenimize iyi bakmak, egzersiz yapmak, düzenli ve sağlıklı beslenmek durumundayız. Tüm bunlar da endorfin adını verdiğimiz mutluluk hormonlarını  yükseltirler. Böylelikle çok daha iyi bir sonuç elde edilir.

Bedene iyi bakarken, ruhu da doğru ibadetle, zikir, tesbihat gibi pozitif enerji teknikleriyle beslenmemiz lazım ki bu ikisi uyum içerisinde gitsin. Omega 3, 5HTP ve St. John’s Wort veya Sam-e. Bunlar da doğal yolla mutluluk hormonu dediğimiz kandaki serotonin hormonunu yükselterek depresyona karşı korur ve ruhsal açıdan daha mutlu olmaya yardımcı olurlar. Mutluluk için önce mutlu olmaya karar vermek gerek. Bunun bedelini ödemeye hazır olmak gerekiyor. Çünkü biz tekamül için bu bedenle bu boyuttayız. Biz mutluluğu istemeliyiz. Onun için gereken çalışmaları yapmalıyız. Nasıl ki bir takım vitaminlerle, gıda ve doğal maddelerle bedeni besliyorsak, ruhun da vitaminleri ibadettir, olumlu düşünmektir. Nefret, öfke, kıskançlık, haset, kalp kırmak… Bunlar hepsi ruhun toksini, ruhu obez yapan şeyler. İlk önce biz ruhu detokslamalıyız. Ondan sonra ruhu da bizi yaratan ile aramızdaki köprüyü tazeleyip her gün oradan enerji çekmeliyiz. Bu da belli Esma’ül Hüsna’lar ile olabilir. Çeşitli ibadetlerle yani her gün biraz içe dönüp ruhu beslememiz lazım. Beden için ise obez olunmayacak, kötü alışkanlıklardan uzak durulacak, egzersiz yapılacak. Mutluluk bir seçimdir. İsterse bir insan çok zor şartlar altında da mutlu olmayı becerebilir. Tekamül ve tevekkül edebilir. İsterse her türlü maddesel refaha sahip olduğu halde mutsuz olmayı seçip veya bazı olumsuz koşullara yenilip kandaki serotonin değerini düşürüp depresif bir yaşantıyla yaşamını çöpe atmış olabilir.

Dr. Ender Saraç

Türkiye’nin en bilinen doktorlarından biri olan yazarımız Dr. Ender Saraç, Aysha'da sağlıklı yaşam önerileri ile ilgili makaleler ele almaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak