Şekersiz Karamel

Glütensiz, Rafine Şekersiz Karamel Dilimleri

Malzemeler

Tabanı için:

4 adet hurma, 15 dakika sıcak suda bekletilmiş, çekirdekleri çıkarılmış
1 su bardağı çiğ badem
½ su bardağı ceviz
4 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

Krema için:

2 su bardağı çiğ kaju, altı saat önceden suda bekletilmiş
4 adet hurma, 15 dakika sıcak suda bekletilmiş, çekirdekleri çıkarılmış
2 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı tahin
4 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
1 çay bardağı Hindistan cevizi rendesi
Bir çimdik tuz

Karamel için:

10 adet hurma, 15 dakika sıcak suda bekletilmiş, çekirdekleri çıkarılmış
½ çay bardağı Hindistan cevizi rendesi
3 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı çiğ kakao

Yapılışı

Taban için:

  • Kelepçeli bir kalıba yağlı kağıdı yerleştirin. (18 cm’lik kare bir kalıp uygun olur.)
    · Badem ve cevizi mutfak robotuna alıp irice parçalanmasını sağlayın. İrice parçalanmış olan ceviz ve bademi bir kaba boşaltıp, daha sonra kullanmak üzere kenara alın.
    · Mutfak robotuna hurmayı ekleyip püre haline gelene dek robotu çalıştırın. Kalan tüm malzemeyi ilave edip iki dakika kadar robotu çalıştırmanız yeterlidir. Yağlı kağıt serdiğiniz kalıba harcı yayıp, avcunuzla iyice bastırın ve dondurucuya kaldırın.

Krema için:

  • Yıkayıp kuruladığınız mutfak robotuna hurmayı alın, pürüzsüz bir kıvam elde edene dek, robottan geçirin.
    · Süzülmüş kajuları da robota ilave edip, krema kıvamına gelmesi için gerektiği kadar çektirin.
    · Kalan tüm malzemeyi kajuların üzerine ekleyip robotu çalıştırın. Homojen bir karışım elde edince, tadına bakın, gerekirse biraz daha bal ilave edin.
    · Dondurucudan, hazırladığınız tabanı çıkarıp üzerine kremayı yayın ve streç filmle kalıbın üzerini kaplayıp yeniden dondurucuya kaldırın.
    Karamel için:
    · Hurmayı mutfak robotunda püre haline getirin. Kalan malzemenin tamamını ekleyip robottan geçirin.
    · Dondurucudan çıkardığınız tatlınıza son dokunuşu yapın, hazırladığınız sağlıklı karameli düzgün bir şekilde, bıçak yardımıyla en üste yayın.
    · Buzdolabına kaldırıp en az 3 saat dinlendirin. Dilimleyip servis yapın.

 

Glütensiz Krep Böreği

Malzemeler

Krep için:

1 su bardağı kavrulmamış karabuğday unu
2 adet yumurta
1 ½ su bardağı su
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

İç harç için:

250 gr. kıyma
1 adet soğan, küçük doğranmış
2 diş sarımsak, ince kıyılmış
½ yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı zeytinyağı
½ çay bardağı su
Tuz
Karabiber
Kırmızıbiber
Kekik

Sos için:

1 su bardağı su
½ çay bardağı zeytinyağı

Üzeri için:

Tereyağlı sos
Sarımsaklı Yoğurt

Yapılışı:

  • Krep için orta boy bir kaseye yumurta, su ve zeytinyağını alıp biraz karıştırın.
  • Kuru malzemeyi (un, tuz ve karabiber) de ekleyip, pürüzsüz bir kıvam elde edene dek çırpın.
  • Krep tavasını zeytinyağıyla yağlayıp hamurdan bir kepçe ilave edin. Bu aşamada çok hızlı davranmalı, bir spatula yardımıyla krebi güzelce yaymalısınız. Tavayı sallayarak yayma işlemini gerçekleştirmenize unun kıvamı bazen izin vermeyebiliyor. Bir tarafı tamamen pişince, spatula yardımıyla kenarlarını kaldırarak çevirin. Hamurun tamamını aynı şekilde pişirin.
  • Derin bir sos tenceresini ocağa alıp iyice ısıtın. Isınan tencereye zeytinyağını ilave edin, kızdırın. Kıymayı da ekleyip dört- beş dakika harlı ateşte soteleyin.
  • Küçük küpler halinde doğranmış soğanları tencereye alın, iki dakika kadar soteleyip sarımsakları ilave edin ve ara ara karıştırın.
  • Salçayı ekleyip birkaç kez karıştırın. Yarım çay bardağı suyu, baharatları da ekleyin. İyice pişip suyunu çeken harcı ocaktan alın.
  • Sos için su ve zeytinyağını bir kapta karıştırın.
  • Her bir porsiyon için bir karabuğday unlu krep alın, geniş bir tabağa yayıp içine su ve zeytinyağından hazırladığınız sosu sürün. Uç kısmına harç sürüp sarın. Yuvarlayarak gül şekli verin. Bir kürdan yardımıyla krep böreklerinizi açılmayacak şekilde sabitleyin.
  • Yağlanmış tepsiye börekleri dizin.
  • 180 derece fırında börekler çıtırlaşıncaya dek pişirin.
  • Sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos ile servis yapın.
    Afiyet olsun!

 

Zeynep Özcan

Aysha Dergi’nin ilk yazarlarından olan Zeynep Özcan, USLA Akademi Profesyonel Aşçılık Bölümü mezunudur. Yemek yazarı olan Zeynep Özcan Aysha Dergi’deki köşesinde ünlü oyuncu, sunucu ve şeflerle röportajlar yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak