Sonbahar rotası; Yedigöller

Her yıl sonbaharda gitmeyi en çok sevdiğim yerlerinden biri de Bolu – Yedigöller oluyor.
Burası, şehrin gürültüsünden kaçıp sonbaharın en güzel renklerini bir arada bulabileceğiniz ,ağaçlı yollardan geçerken kendinizi bir masal kahramanı olarak hissedeceğiniz ve tertemiz oksijenini içinize çekerken huzur bulabileceğiniz harika bir yer. Ayrıca ahşap köprülerinden geçerken gördüğünüz şahane göl manzarasına da bayılacaksınız.

Yedigöller, Bolu’ya 42 km uzaklıkta yer alıyor, adı da 2019 hektar alan içerisinde yer alan 7 gölden geliyor. Bunlar; Nazlı Göl, Sazlı Göl, İnce Göl, Derin Göl, Büyük Göl, Serin Göl ve Küçük Göl. Yedigöller’de kayın, karaçam, gürgen, kızılağaç, sarıçam, meşe, karaağaç, göknar, ıhlamur, üvez, fındık gibi birçok ağaç çeşiti bulunuyor. Göllerin dışında Kapankaya seyir yeri, Gülen kayalar, Pisagor ağacı, Dilek çeşmesi, Geyik üretim merkezi gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alıyor. Bununla birlikte bu güzel cennette ayı, porsuk, sincap, vaşak, tavşan, tilki gibi de birçok hayvan yaşıyor.
Yedigöller’e aracınızla veya günübirlik turlarla gidebilirsiniz. Kendi aracınız ile gidecekseniz gideceğiniz rotayı önceden belirlemeniz gerekir. Yolların bozuk olduğunu bilmeli ve öncesinde hazırlıklı olmalısınız. Yedigöller’e giriş ücreti 4, araçlı giriş ise 12 TL.
Günübirlik turlarda Yedigöller’in yanında Abant gezileri de yapılıyor. Yedigöller ve Abant’ı doya doya gezmek isterseniz iki gün yeterli olur. Fotoğraf çekimi yapmak isterseniz eğer günübirlik turlar sizin için de daha uygun olacaktır.
Unutmdan, Yedigöller’de gezerken uzun bir yürüyüş yolu sizleri bekliyor. Bu yüzden suyunuzu ve atıştırmalıklarınızı sırt çantanızda yeteri kadar bulundurmanız gerekir.

YAPILABİLECEK AKTİVİTELER

Mis gibi oksijeni içinize çekerek patika yollarda uzun yürüyüşler
Gözlerinizi kapatıp arka fondaki birbirinden güzel kuş seslerini dinlemek
Harika manzaralar eşliğinde piknik yapmak
Kamp yapmak
Bisiklete binmek
Birbirinden güzel renk tonlarıyla süslenmiş ormanda ve göl kenarında fotoğraf çekmek

NE ZAMAN GİDİLİR?

Bahar aylarında serin, kışın ise soğuk bir iklime sahip Yedigöller’e gitmek için en uygun zaman nisan-kasım ayları arası olarak bilinir. Kış aylarında özellikle kar altında her ne kadar manzara görülmeye değer olsa da çamurlu ve kapanmış yolları ve zorlu patikalarda yürünüleceği düşünüldüğünde gitmek için en uygun mevsim sonbahar olur. Hatta sonbaharın en güzel tonlarını görebileceğiniz kasım ayı, gezi için iyi bir seçim olabilir. Patika yollarda yürürken pembeden turuncuya, kırmızıdan sarıya içinde her rengi barındıran ağaçların büyüsüne kapılacaksınız.

NE GİYİLİR?

Yedigöller’in iklimi sonbaharda serin olduğu için mutlaka uzun kollu tişörtler ve hırkalar tercih edilmeli. Hem arazi koşullarından hem de uzun bir yürüyüş rotası olacağından rahat trekking ayakkabıları tercih edilmeli. Yağmurlu hava koşullarına karşı yanınızda mutlaka yedek çorap bulundurmanız gerekir. Yaz aylarında gezmeyi tercih ediyorsanız da yanınızda şapkanız, güneş koruyucunuz ve gözlüğünüz mutlaka olmalı.

NEREDE KALMALI?

Macerasever bir grup için göl kenarında kamp yapmak harika olur. Eğer kamp bana göre değil derseniz, Yedigöllerin atmosferine uygun bungalov evlerde kalmanızı tavsiye ederim.

NE YEMELİ?

Ülkemizdeki ilk alabalık üretim merkezinin kurulduğu Yedigöller’de alabalık yemeden olmaz. Bunun dışında milli parkta yer alan ahşap masalarda, açık hava ve güzel manzara eşliğinde yapılabilecek en güzel şeylerden biri olan mangal keyfi yapabilirsiniz.

Merve Özyılmaz
@mervenindunyaharitasi

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak