Çocuklarda En Sık Karşılaşılan Tehlikeli Hastalıklar!

Kışın gelmesi ile hastalıklar baş göstermeye başladı. Özellikle çocukların bağışıklık sistemleri düşük olursa hastalıklarla savaşma imkanları o kadar azalıyor. İşte Çocuklarda En Sık Karşılaşılan Tehlikeli Hastalıklar ve mücadele yöntemleri…

Hava sıcaklıklarının düşmesi hastalıkları da beraberinde getiriyor. Özellikle iş yeri, toplu taşımalar gibi kalabalık ve kapalı ortamlarda mikropların yayılma hızı artıyor. Biz büyükler bile hastalıklarla zor baş ederken çocukların hastalanması işleri daha da zor hale getiriyor.

Normalde kolay hasta olmayan çocuklar bile okula başladıktan sonra sık sık hastalanmaya başlıyor. Bir çocuğun mikrobu diğerinkine çok çabuk bir şekilde geçebiliyor.

Çocuklarda en sık karşılaşılan 7 tehlikeli hastalık listesini sizler ve tatlı minikler için derledik.  İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, bu hastalıklarla ilgili bilgiler verdi.

Çocuklarda En Sık Karşılaşılan Tehlikeli Hastalıklar

Bronşit

Akut ve kronik olarak iki ayrı türü bulunan bronşit, büyük havayollarının iltihaplanmasına verilen isimdir. Soğuk algınlığının devamı olarak başlayan akut bronşit, 2 yaşından büyük çocuklarda daha sık görülür.

Belirtileri arasında; yoğun balgam, balgamlı kusma, hırıltılı solunum, öksürük nöbetleri bulunan akut bronşite pasif sigara içiciliği ve reflü de sebep olabilmektedir. 4 haftadan uzun sürmesi halinde kronik bronşite çevirebilir. Bu tür durumlarda altta astım gibi hastalıklar yatmaktadır.

Bronşitin tedavisinde; bol sıvı alınması, istirahat edilmesi ve sigara dumanından uzak durulması gereklidir.

Zatürre

Akciğerdeki hava keseciklerinin iltihaplanması ile ortaya çıkan Zatürre, küçük çocuklarda da çok sık görülmektedir. Hastalığın belirtileri arasında; terleme, öksürük, balgam, göğüs/sırt ağrısı, ateş, titreme, üşüme, hızlı nefes alıp verme, göğüs duvarında içe çekilmeler, kusma, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, bebekte emmeyi reddetme yer alıyor.

Oksijen alışverişinin düşmesine neden olan Zatürre’de ateş 39’ün üzerine çıkar, küçük çocuklarda atlatılması daha zor olur. Bakteri ve virüslerin neden olabildiği bu hastalık eğer bakteri nedeniyle ortaya çıkıyorsa antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekir.

Sıvı alınarak balgam atılmasının sağlanması gereken Zatürre hastalığına yakalanmamak için annelerin ilk altı ay bebeklerini anne sütüyle beslemesi önem arz ediyor.

Konjuge Pnömokok aşısı ile engellenebilen bu hastalığın önüne geçebilmek için;

  • Çocukların el ve yüzlerini sabunla yıkamak,
  • Evi düzenli olarak havalandırmak,
  • Dengeli ve düzenli beslenme ile çocukların bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekir.

Kulak İltihabı

7 yaşına kadar hemen hemen her çocukta görülen Kulak İltihabı, boğazla kulak arasında uzanan östaki tüpünün geniz bölgesine açılan ucunun boğazdaki iltihabi olaylarla tıkanması neticesinde oluşur.

Üst solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte sıklıkla yaşanan bu hastalık çocuklarda ortalama en az 5 kez atak şeklinde görülür. Kulakta akıntı, ağrı, baş ağrısı ve ateş gibi semptomlarla ortaya çıkan Kulak İltihabı’na bebeklerin düz yatırılarak beslenmesi, östaki tüpünün boğazdaki ucunun tıkanması da sebep olabilir.

Akut Farenjit

Boyundaki lenf bezlerinin şişip, bademciklerin irileşip üzerinde beyaz-sarı iltihapların oluşmasıyla, ateş, iştahsızlık, halsizlik, boğaz ağrısı, öksürük, belirtilerini gösteren Akut Farenjit, zamanında ve doğru tedavi edilmezse bademciğe bağlı orta kulak iltihabına sebep olabilir. Beta mikrobuna bağlı bir enfeksiyon ise kalp ve eklem romatizmasına, böbrek iltihabına neden olabilir. Akut Farenjit’in tedavisinde ise antibiyotik kullanılması gereklidir.

Bronşiyolit

Bronşçukların enfeksiyon nedeniyle daralması sonucu oluşan Bronşiyolit hastalığı, özellikle kış aylarında çok yaygın şekilde görülmektedir. Bronşiyolit, alerjik bebeklerde daha sık görülmektedir.

Burun akıntısı, öksürük, hafif ateş gibi belirtilerle kendini göstermeye başlayan Bronşiyolit ilerlediği zaman hışıltılı solunum, beslenme zorluğu, kusma ve solunum sayısında artış gözlemlenir.

Bol sıvı alımı ile önüne geçilebilen bu hastalık ilerlediği zaman morarma ve nefes durmasına kadar tehlikeli sonuçlarla karşılaşılabilir.

Bronşiyolit hastalığı geçiren çocukların bulunduğu ortamın nemlendirilmesi ve buruna serum fizyolojik damlatılması gereklidir.

Gastrointestinal Sistem Enfeksiyonları

Bulantı, kusma, ishal ve karında şişkinlik ile oluşan Gastroenterit, ishal veya dizanteri (karın ağrısı, kramp, kanlı mukuslu ishal) şeklinde meydana gelir.

Eylül-Nisan ayları arasında çocuk ve yaşlılarda görülen Rotavirus hastalığı ülkemizde kış aylarında oldukça yaygın olarak gözlemlenir. Belirtileri arasında; ateş, kusma, bulantı ve sıvı kaybı yer alır.

Çok bulaşıcı bir hastalık olduğu için kreş, okul gibi kalabalık ortamlarda, özellikle çocuklar tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerini yıkamayı unuttuklarında kolayca yayılır.

Ne kadar dikkat edilirse edilsin hemen her çocuk 5 yaşını doldurmadan rota virüs ishali geçirir. Özellikle 2 yaş altı küçük çocuklar daha çok etkilenir. Erişkinde ise, daha hafif seyreder. Bebeklere 3. ve 5. aylarında ağızdan damlatılarak kolayca uygulanan aşının yapılması koruma sağlar.

Krup

İlk olarak üst solunum yolu enfeksiyonu ile gözlenmeye başlanan Krup, daha sonra hastalığın gırtlağa inmesiyle ses kısıklığı, kaba sesle öksürük, solunum sıkıntısı ve ateş gibi belirtilere neden olur.

Daha sonra gece ağlamaları ve ortam sıcaklığının artmasıyla etkilerini artıran Krup hastalığı 3-5 yaş arası çocuklarda daha sık görülür.

Öksürük nöbeti sırasında;

  • Ağlayıp heyecanlanınca solunum sıkıntısı artacağı için çocuk ağlatılmamalı,
  • Bol sıvı alımı sağlanmalı,
  • Dik pozisyonda oturtulmalı,
  • Nemli hava ve ilaçlı buhar verilmelidir.

Buhar makinesi bulunmayan evlerde, çocuk buzdolabının dondurucu kısmındaki soğuk buharı günde üç-dört defa 1-2 dakika süreyle solumalıdır.

Merve Akdoğan

İstanbul Üniversitesi Radyo TV bölümü mezunu olan Merve Akdoğan, web içerik editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın