Tesettürlü Barbie ile Tanıştınız mı?

1950’de ilk kez piyasaya sarı saçlı, beyaz tenli ve manken görünümlü olarak çıkış yapan Barbie oyuncak bebek, o zamandan beri uzun bir yol kat ederek çeşitli türlerde piyasaya sürüldü. Ama ilk kez tesettürlü Barbie ile tanışıyoruz.

Mattel oyuncak şirketi orijinal Barbie oyuncak bebek üretimi ile tanınıyor. Dünyaca ünlü şirketin ırk, din, renk vb. sosyal engel teşkil eden unsurları görmezden gelmesi ve bir ilke imza atması dikkatleri daha da üzerine çekmesine sebep oldu. Başörtülü Barbie bebek, 2016 Rio olimpiyat sahalarında başörtüsü ile yarışan ilk tesettürlü Amerikalı atlet İbtihaj Muhammed’den modellendi.

Tesettürlü barbie, sosyal engelleri aşarak kendilerine toplumda kabul ettirmiş kadınlardan ilham alınan “Shero” oyuncak serisinin artık bir parçası. Her yıl Los Angeles’ta gerçekleşen Glamour dergisinin başarılı kadınlara ödül verdiği törende, tesettürlü Barbie oyuncağın tanıtımının yanı sıra Atlet İbtihaj Muhammed’in başarılı bir sporcu statüsüne ve Barbie oyuncakların pek çok Amerikan kızlarının yaratıcı ve kendilerini geliştirme yıllarındaki rolü vurgulandı. Başörtülü Barbie bebeğin tanıtımı ile beraber sadece olumlu tepkiler değil olumsuz tepkilerin de gelmesi bekleniyordu. Fakat Mattel ve şampiyon Eskrimci İbtihaj Muhammed bu tepkilere hazır olduklarını belirttiler.

Eskrimci İbtihaj Muhammad, bir röportajında konu ile ilgili olarak; güçlü bir Müslüman kadından esinlenilerek yapılan bu oyuncağın, Müslüman kadınların toplum tarafından kabul görmeme ve baskı gördüğü bu dönemde aslında bir oyuncaktan çok daha fazlasını ifade ettiğini düşünüyor. Eskrimci atlete göre onun gibi pek çok çocuğun küçükken başörtülü oyuncak bebekleri olması bir hayalden ibaretti ama şimdi binlerce çocuğun bu hayali gerçekleşti…

Anusha Zubairy

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak