Tıbbi El Ayak Bakım Üniteleri: Podoloji

Ender Saraç

El ayak bakımında da nihayet ülkemizde de bir şeyler değişti. Bir kere her şeyden önce eskiden evlere manikürcüler pedikürcüler gelir ve klasik el ayak bakımı yapılırdı. Ancak çok sayıda kişide de mantar enfeksiyonları, batık tırnaklar, tamamen radikal ve çözülemeyen ayak sorunlar çok fazla meydana gelirdi. Sağlıklı ve dirençli kişiler bu problemleri bir şekilde yenebilir. Ama kanser, şeker hastası, ciddi nasır sorunu olanlar, diyabetik ayaklılar, mantar ve farklı enfeksiyonlar gibi durumlarda ise bir şekilde bu işlemi yapan kişiler bu işe profesyonel olmayan şekilde girişirler. Özellikle de hamilelerin bu konuda çok dikkatli olması ve mikrop kapmaması gerekiyor. Bu durum eskiden berberlerin kulağı delip küpe takmasına benziyor. Günümüzde ise belirttiğim gibi AİDS, Hepatit ve çeşitli enfeksiyonların artmasında çokça bilinçsiz yapılan ve ortak kullanıma açılan manikür, pedikür aletlerinin etkisi olduğunu söyleyebilirim. Bunu üzerine artık bizim gibi tıbbi merkezlerde podoloji üniteleri yani tıbbi el ayak bakım üniteleri kuruldu. Kliniğimizde ameliyathanelerde kullanılan otoklav yani sterilize edilmiş aletlerle etleri kesmeden bakım yapılıyor. Bu işlemlerin tamamı hususi aletlerle yapılıyor. Bu aletlerin mikrop ve mantar kapma riski neredeyse %0 oranında olan sistemle el ayak bakımı yapılır. Zaten ortalama 4-5 bakım sonra durum tamamen değişim gösteriyor.

 

TOPUKLU AYAKKABININ BATIK TIRNAK ETKİSİ

Günümüzde gittikçe özellikle topuklu ayakkabı giyen kadınlarda ve sürekli ayakta duran erkeklerde, sürekli ayakkabı ile dolaşanlarda, spor yapanlarda ve daha birçok nedenlerle tırnak batması meydana geliyor. Tırnak batmalarında da tabii ki önemli olan yine steril çalışılmasıdır. Eskiden tel kullanılırdı. Artık tel yerine bant sistemi daha çok ön plana çıktı. Tel sistemindeki olumsuz yanlara bakacak olursak görüntü kabalığı, kabarıklık gibi sorunlar hastayı rahatsız edebiliyor. Bant sisteminde ise görüntü yarı şeffaf hale geliyor ve iki yandan tırnağı açıyor. Bu sayede yuvada rahatlama meydana geliyor. Çünkü batık tırnak insan bedeninde en çok acı veren yerlerdendir.

 

AYAKLARI HAVALANDIRIN

Özellikle kış aylarında ayaklarımı havalandırmıyoruz. Botların ve çorapların içine hapsoluyorlar. Güneş görmeden kurumaya başlıyor. Çoğu kişide bu aylarda patlak veren bir mantar enfeksiyonu var diyebiliriz. Hatta birçok insan da ayak parmaklarının arasında mantar olduğundan habersiz yaşıyor. Bizler de bahar ayının başlangıcında mantarların pik yapacağı zamana girmeden önce antimikotik dediğimiz solüsyonlar ile bu sorunlar kökten çözülebilir.

Kadınlarda genel olarak kalsiyum ve D vitamininin çok düşük olması tırnakların gelişimine olumsuz etki ediyor. Bu durumda özellikle silisyum, HSN gibi saç ve tırnakları güçlendiren destekler vererek de aynı zamanda kemiklerin ve tırnakların güçlenmesine yardımcı olabilirler.

 

KADINLARDA VARİS PROBLEMİ

Kadınların ciddi oranda rahatsız olduğu ve estetik olarak da can sıkan bir problemdir varisler. Varisin ortaya çıkmasında etkili olan sebepleri şu şekilde sıralamak mümkün; aşırı kilo, unlu mamüller, şeker tüketimi, sürekli ayakta kalmak, kabızlık gibi pek çok faktör. Tedavi için özellikle üzüm çekirdeği ekstresi, Omega 3, Koenzim Q10, Gotu Kola bitkisi en önemlisi de hacamatın faydası oldukça yüksektir. Bununla beraber günde 2-3 kez ayakların yukarı kaldırılması varisin gerilemesinde yardımcı olur. Eğer durum ileri derecede ise varis çorabı kullanılmalıdır. Tabii ki bol su içmeyi de unutmamak gerekir.

 

SPOR YAPARKEN DİKKAT EDİLMELİ

Varis rahatsızlığı olanlar ayakta spor yaparken dikkat etmeli. Özellikle de ağır sporlardan kaçınılmalıdır. Saunadan, buhar banyosundan ve hamamdan kaçınılmalıdır. Çünkü bu aşırı sıcak etkenler damarları daha da genişletir. Yoğun sıcak ortamda alt ekstremitelerdeki kanın venöz dönüşünü engellenir. Ancak yüzme ve varisler oluşmadan önceki dönemde yapılan egzersizler varisleri azaltır. Bilinçli yönde yapılan masajlar kan dolaşımını etkileyerek varislerin azalmasında yardımcı etkendir. Ancak kabızlık çok ciddi bir varis nedenidir. Aynı zamanda hemoroid de bir tür varis plağıdır. Uzun yol ve uçak yolculukları, sürekli oturarak çalışmak gibi sürekli oturma halleri varislerin oluşumunu tetikler. Ayrıca zerdeçal tüketimi de varislerin azalmasına yardımcı olur. Kadınlar doğum kontrol hapı ve sigara kullandığında bu riski daha fazla tetiklemiş olur. Variste biraz da tabii ki genetik ve damar yapısı önemlidir. Ama birey, genç yaşta yukarıda saydığım maddelere dikkat ederek yaşamını sürdürürse iyi sonuçlar alabilir.

 

ESTETİK KAYGISI SAĞLIK KAYGILARINDAN DAHA ÖNDE

Ayak ve beden sağlığını etkileyen bir diğer sorun ise kadınların bilerek topuklu ayakkabı giymesi. Maalesef ki estetik ve uzun boylu görünmek onların bel ve omurga sağlığına mal oluyor. Sorsanız zararlı olduğunun farkındalar ancak yine de güzel görünmek uğruna giymeye devam ediyorlar. Üstelik ayak burkma riskleri de oldukça fazla. Türk kadınları bu durumda aldıkları hazın önüne geçemiyor.

 

Dr. Ender Saraç

Türkiye’nin en bilinen doktorlarından biri olan yazarımız Dr. Ender Saraç, Aysha'da sağlıklı yaşam önerileri ile ilgili makaleler ele almaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın