Türkiye’nin En Genç Milletvekili Rümeysa Kadak

24 Haziran 2018 tarihinde Türkiye yeni bir sayfa açtı ve başkanlık sistemine geçiş yaptı. Bu sistemi farklı kılan bir diğer özellik ise milletvekili yaşının 18’e indirgenmesiydi. Türkiye’de bu noktada bir ilk gerçekleşti ve 21 yaşında genç bir kadın meclise milletvekili olarak adım attı. Bu genç kadının adı Rümeysa Kadak. Biz sorduk kendisi de gençliğinin tüm enerjisiyle yanıtladı…

Herkes bu genç milletvekilini tanımak istiyor, bizler de merak ediyoruz. Rümeysa Kadak kimdir?
Rümeysa Kadak, 22 yaşında, Marmara Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden yeni mezun bir genç. Bu bilinen kimlik bilgilerinin haricinde, özellikle son dört senede çeşitli sivil toplum kuruluşlarında “aktif” rol almaya gayret eden, ulusal ve uluslararası projelerde koordinatörlük yapmış, eğitim ve medya alanında staj tecrübesi edinme gayretiyle kurumdan kuruma koşturmuş bir genç.

Gençlerin harekete geçmek için gerekli potansiyele sahip olduğunu ve yönetimde onları destekleyecek kişilerin bulunması durumunda harika işler yapacaklarını düşünen birisi aynı zamanda. Şikayetten çok çözüm sunulması ve iş üretilmesini savunan, gençlik ve eğitim konularında dertli, hangi vazifede olursa olsun insanların yüzünü güldürecek işler yapma niyetinde bir genç kadın.

Ailenizin siyasete adım atmanıza olan tepkisi ne oldu?
Her zaman olduğu gibi bu süreçte de bana yeri geldiğinde babalık yeri geldiğinde arkadaşlık yapan annemin desteğini asla unutmayacağım! Bambaşka bir yoğunluğun içinde buldum kendimi, böyle dönemlerde gelen destekler ayrıca değerli oluyor sizin için. Ailem başta olmak üzere çok farklı siyasi görüşlere sahip olan genç arkadaşlardan dahi inanılmaz güzel tepkiler aldım! Beni bu süreçte en çok mutlu eden de toplumun her kesiminden gelen destekler oldu. “Aynı görüşü paylaşmıyoruz ama sizi kendime yakın hissettiğim için destekliyorum” diyen binlerce mesaj aldım bu süreçte. Konuştuğumda diğer genç vekillerimizin de aynı tepkileri aldığını öğrendim. Tüm bunlar Sayın Cumhurbaşkanımızın gençleri ne kadar iyi okuduğunun bir göstergesi aslında.

Siyaset ile ilgili eğitim planlaması yapıyor musunuz?
Şu anda vazifelendirildiğimiz görev, beraberinde çok büyük sorumluluklar içeren bir görev. İlk ve öncelikli amacım, bize sunulan beş yıllık süre zarfında bana verilen görevi hakkıyla yerine getirmek için elimden geleni yapmak. Kendimi ne kadar geliştirirsem görevimi o kadar iyi yapabileceğim kanaatindeyim. O sebeple bu süreçte diğer işlerimi de aksatmadan; kendimi geliştirmeye, dil eğitimime ve mümkün olursa yüksek lisansa devam etmek istiyorum. Devamında hayat ne gösterir bilemiyorum ama ileride hangi işle uğraşırsam uğraşayım, yaptığım işi daha faydalı ve kaliteli kılabilmek için kendimi sürekli eğitmem ve geliştirmem gerektiği inancındayım. En büyük kariyer hedefim daha kaliteli işler yapıp, daha çok insanın yüzünü güldürmek! Ülkemize faydamızın dokunması için hangi meslekten olursak olalım, işini severek, en iyi yapanlardan olmalıyız. Duam yaptığı işi aşkla, en iyi şekilde yapanlardan olmak.

Türkiye’nin en genç kadın milletvekili olmak… Bu cümleyi duymak sizin için ne ifade ediyor, nasıl bir his?
Öncelikle “Türkiye’nin en genç kadın milletvekili” sözünde sadece kendimi görmediğimi belirtmem gerekir. Bu söz içerisinde halkın teveccühünü, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AK Parti’nin gençlere verdiği çok büyük desteği de barındırıyor! Hiç şüphesiz çok büyük bir gurur ama aynı zamanda çok büyük sorumluluk da yüklüyor. Sorumluluğumun ve beklentinin farkındayım. Her an, her yerde bunun bilincinde olarak çalışmaya gayret ediyorum. İnşallah bu teveccühe layık işler yapmam nasip olur!

 

GENÇLER ARTIK KARAR ALMA MEKANİZMASINDA…

Başkan Recep Tayyip Erdoğan sizi bir münazara sırasında gördü ve bu şekilde hikayeniz başladı. Hikayenin geri kalanında neler oldu? Siyaset sizin girmek istediğiniz bir yol muydu?
Hikayenin devamında neler olduğuna dair net bir bilgim yok, fakat bir süre sonra ismimi MKYK listesinde gördüm. Devamında çevremdeki herkesten çok güzel tepkiler aldım, çünkü STK geçmişi olan 21 yaşında bir gencin çalışmalarının dahi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından fark edilmesi, sonrasında gencin karar alma sürecine dahil edilmiş olması diğer genç arkadaşlarımız için de büyük bir sevinç ve çalışma motivasyonu oluşturdu. Bana verilen görevin hayalini dahi kuramazdım, zira referandum öncesi siyasete dahil olmak biz gençler için mümkün dahi değildi. Şimdi siyasette hayali olan milyonlarca genç görüyoruz. Bugün gençlerin karar alma mekanizmalarına aktif katılımını sağlayan, gençlere hayal kurma şansı veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, sonrasında gençlerin her daim destekçisi olan AK Parti ailesine ve hangi görüşten olursa olsun bu süreçte gençlere desteğini esirgemeyen herkese çok minnettar olduğumu belirtmek isterim.

 

Siyaset zorlu ve meşakkatli bir süreç. Çok gençsiniz. Yaşıtlarınız ile vakit geçirmek yerine onlara hizmet etmeyi tercih etmenizdeki sebep neydi?
Ben insanlar için bir şey yapma aşkının yaşı olmadığına inanıyorum. Üniversite eğitimim boyunca, henüz bu göreve gelmenin hayalini dahi kurmadığım zamanlarda, hep bir yerlerde koşturup işe yaramanın gayretinde oldum, bu hayalle mezun oldum üniversitemden. Bana bu onurlu görev verilmeseydi yine Rümeysa Kadak olarak insanların yüzünü güldürecek işlerde bulunma tutkusuyla koşturmaya devam edecektim. Gerçek mutluluğa yalnızca bir başkasını mutlu ettiğimizde ulaştığımıza inanıyorum. Çok şükür ki, Rabbim bana Türkiye’nin, hatta belki dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşu olan, ‘iyilik yuvası AK Parti’de direkt çalışabilme fırsatı verdi! 🙂

 

 

Milletin vekili olmak mı yoksa gençlerin vekili olmak mı istiyorsunuz?
İkisi de! Zira gençleri milletten ayrı tutmayı, izole edilmiş bir kesim gibi düşünmeyi de çok doğru bulmuyorum. Gençler bugün sosyal, ekonomik ve kültürel icraatları da takip ediyor, bu alanlarda dert ediniyor. Eğitim, enerji ve çevre gibi alanlara ilgi duyup bu alanlarda aktif proje üreten çok sayıda gencimiz var. Gençler icraata çok önem veriyor. Bugün gençlik projeleri deyince sadece spor, eğitim akla gelmemeli. Nükleer Santral, Avrasya Tüneli gibi birçok projeyle de yakından ilgili gençler. Belki de bu sebepledir ki, AK Parti açık ara farkla gençlerin en çok desteklediği, gençlerin en çok oyunu alan siyasi parti günümüzde.

Eğitim konusunda sizi de etkileyen ve değiştirmek istediğiniz bir konu var mıydı?
Ben özellikle öğretmen eğitimleri ve öğrenci kulüplerinin verimli kullanılması noktalarında dertliyim. Öğrenci kulüplerini ele alacak olursak, boş geçen dersler olarak değil her yıl hedef belirleyip bir çıktıya kavuşan, yeni projelerin üretildiği buluşmalar olarak değerlendirilmesini isterim. Türkiye mevcut durumda Avrupa’nın en genç ülkesi. Bu çok önemli bir veri! Gençlerle ve genç fikirlerin üretilmesiyle gelecekte en çok üreten ülke konumuna gelebiliriz. Güzel gelişimler kaydetmek için şimdiden gençlerin önünü açıp fikirlerini desteklemeliyiz. Sadece gelecek değil, bugün de gençlerin olmalı!

Ayrıca, genç bir öğretmen olarak hem gençleri hem de öğretmenleri çok iyi anlayan, kendisi de eğitimci bir Bakanımız olduğu için çok mutlu olduğumu dile getirmem lazım. Yeni dönemde Türkiye’nin eğitimle de şahlanacağına inanıyorum! 🙂

BAŞÖRTÜSÜ TABUSU YIKILDI

Türkiye’de kadına, tesettüre ve gençlere duyulan hangi tabuları yıkmak istiyorsunuz?
Başörtüsüne karşı birçok tabunun yıkıldığını düşünüyorum. Eskiye nazaran tesettürlü kadınları güvenle hayatın birçok alanında görmek mümkün. Ben tesettürlü olan veya olmayan tüm kadınların her durumda hayata eşit şartlarda başladığı, eşit beklenti ve hayallere sahip olabileceği bir Türkiye hayal ediyorum. Kadınların önünün açıldığını düşünüyor, birçok meslek dalında ve özellikle siyasette sayılarının atmasından çok büyük memnuniyet duyduğumu belirterek kadın katılımının çok daha artmasını umuyorum.

Gençler için çok ciddi mücadelelerin verildiğine hepimiz şahit oluyoruz. Siyasette dahi gençlerin önü açıldı, genç adaylara hem hükümetten hem de toplumdan gelen çok ciddi bir destek var. Bundan sonrasında iş biraz da biz gençlere düşüyor bence. Tabuları yıkacak olan bizzat biz gençleriz.

 

 

Kimi günler Ankara’da günaydın diyecek İstanbul’da akşam yemeğine oturacaksınız. Bu tempoya nasıl ayak uydurmayı planlıyorsunuz?
Vitaminler ve tutkuyla 🙂 Tabii çok yoğun bir tempo söz konusu fakat aldığımız bir gülücük, içten gelen samimi bir kucaklaşma, edilen dualar tüm yoğunluğu unutturuyor. Zor görünse de aslında biz bu yoğunluktan çok memnunuz. Allah yoğun günlerimizin eksikliğini göstermesin, hep güzel işlerle yoğun olalım inşallah! 🙂

Genç bir insan ve kadın olarak Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın kadın ve çocuk meselelerine bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kadın ve gençlik meselesini Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan ayrı ele almak mümkün değil. Türkiye’de kadına ve gençliğe verdiği desteği kimse reddedemez! Mecliste de bu desteği görmek mümkün. Kadın ve genç katılımına baktığımızda AK Parti yine ilk sırada. Türkiye’nin kadın ve gençlere en çok değer veren, en çok kadın ve genç vekile sahip partisinin, AK Parti’nin bir parçası olmaktan çok büyük onur duyuyorum!



Önümüzdeki dönemde yapmayı hedeflediğiniz projeler nelerdir?
Meclis noktasında doğru temsiliyetin ana sorumluluğumuz olduğunu düşünürsek insanları tanımanın, onlarla sürekli iletişim halinde olmanın inanılmaz önemli olduğunu düşünüyorum. Genç bir vekil olduğum için siyasette AK Parti dışında hiçbir parti tarafından değinilmeyen gençlere de değinmem gerektiğini düşünüyorum. Seçmenin üçte birini oluşturan bir kitleden bahsediyoruz. Her ne kadar toplumdan izole bir kesim olarak düşünülmemesi gerekse de, dönem dönem bu kitlenin de kendine göre beklentileri ve problemleri oluyor elbet. Bu sebeple hangi işle meşgul olursam olayım sürekli sokaklarda, insanların içinde, gençlerle olmak öncelikli amacım. Hedefim, insanların yüzünü güldürecek işlerin yapılmasını sağlamak veya bizzat içinde bulunmak.

Elif Sayar

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak