Vitaminlerle Kışa Hazır Ol!

Vücudumuza alacağımız vitaminler ile kışın hastalığa yakalanma riskimizi en aza indirebiliriz. Yazarlarımızdan Ender Saraç, Aysha Dergi Kasım sayısında vitaminlerle kışa nasıl hazırlanacağımızı yazdı. Dr. Ender Saraç Kış Çayı Tarifi de içeriğimizde…

Kış mevsimini büyük şehirlerde geçirmek oldukça zor oluyor. Çünkü artık dip dibe yaşıyoruz. Metrobüsler, metrolar, taksiler, kapalı mekânlar, vapurlar, deniz otobüsleri, AVM’ler, uçaklar derken sürekli ve zorunlu olarak suni havalandırmanın olduğu, doğal güneş ışığı ve doğal havanın az olduğu, kapalı ve havalandırmalı yerlerde bulunuyoruz. Buradaki en büyük risk mesela kalabalık bir ortamda birisi hapşırsa ve inatçı bir virüsle karşılaşılsa; dışardan temiz bir hava gelmediği için hastalık yayılıyor. Filtre oluyor ama tabi çok mikro partikülleri fazla filtreleyemiyor.

HASTALIKLARDAN KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU: VİTAMİNLER!

Devamlı bir virüs, bakteri ve hatta mantar bombardımanıyla karşı karşıyayız. Mesela günde dört beş kere abdest alıyoruz, kış mevsiminde acele edip ayaklarımız kurumadan güne devam ettiğimizde sonrasında tırnak ve ayak mantarı ile karşılaşılabiliyor. Onun dışında yeterince D vitamini almıyoruz. O da güneşlenmediğimiz için özellikle soğuk hava dolayısıyla daha kapalı giyindiğimiz için meydana geliyor. Bir de uyku saatlerine dikkat etmiyoruz. Eskiden daha erken yatılırdı şimdi artık kimse yatmak bilmiyor. Sabah da çok zor kalkılıyor, sürekli bir uyku açığı oluyor. Artık insanlar daha az uyumaya başladı. Üstelik yazdan kalma alışkanlıklarına devam ediyor; geç saatte yemek yiyorlar, soğuk su veya meşrubat içiyorlar, incecik giyiniyorlar… Sonuçta da hastalıklar artıyor. Bir de buna kötü beslenme, fast-food, şeker, un ve yağlı gıdaları çok tüketme, hareketsizlik de eklenince o zaman hastalıkların önü alınamıyor. Öncelikle tedbir almak önemli. Çünkü bir kere kış hastalıklarına yakalandıktan sonra tedavisi öyle çok kolay olmayabiliyor.

KIŞIN ANAHTARI: BİTKİ ÇAYLARI

Bitki çayı

 

Kışın bitki çayları genel olarak sağlığımız açısından çok önemli. Özellikle şekerli, asitli içecekleri pek önermiyoruz. Burada en güzel şey evde kendinizin yapabileceği harika tarifler olacak… Tıpkı yediklerimiz gibi içtiklerimiz de sağlığımızı ciddi bir şekilde etkiliyor.

ENDER SARAÇ KIŞ ÇAYI TARİFİ!

Size güzel bir kış çayı tarifi vereceğim.  İçerisinde hibiskus yani rahmetli Barış Manço’dan bildiğimiz hatmi çiçeği (gül hatmi), zencefil, ıhlamura aynı birazcık kuşburnu ve özellikle tane karanfil da eklenebilir. Bu beşliden harika bir kış çayı elde edebilirsiniz. Fakat içerisinde kesinlikle tatlandırıcı, özellikle de şeker bulunmayacak.

Zencefili biraz kestane balıyla karıştırıp sabah ve akşam bir tatlı kaşığı olarak yutabilirsiniz. Eğer boğazınızda gıcık veya alerjik bir öksürük varsa biraz meyan kökünü ağzınıza alıp böyle hafifçe ve yutkunarak emmek de gayet iyi gelir. Boğazdaki tahrişin, gıcığın azalmasını sağlar. Eğer bu öksürük alerjikse şahtere çayını birazcık ısırgan ve zencefille karıştırıp tüketebilirsiniz.

Yine ağzı dezenfekte etmek için günde iki üç kere, 2-3 tane karanfili ağza alıp emebilirsiniz. Aromasını alabilirsiniz ama dikkat edin, yutmayın. Varsayalım okuldan çocuğunuz biraz grip veya virüs bulaşımı riskiyle geldi, etrafta bir salgın var… Böyle durumlarda 2-3 litre kaynar suya 7-8 damla okaliptüs yağı, bir parmak ucu kadar da kafuru ezip koyun, sonra hemen kafanıza bir havlu kapatın ve burunda çekip ağızdan vererek buğu yapın. Bu dezenfekte edecektir ve o salgıların daha rahat temizlenmesine yardımcı olacaktır.

MEVSİMİN YILDIZI: SİYAH SARIMSAK

Bu sene özellikle black garlic olarak bilinen siyah sarımsağın adını çok sık duyacağız. Doğal antibiyotik yerine geçen siyah sarımsağı; bol soğan, sarımsak aynı zamanda ayvayı kabuğuyla beraber yemek, bol miktarda yulaf ezmesi tüketmek, proteini bolca almak, turunçgilleri bolca tüketmek ve başta zencefil olarak acıları artırmak genelde kışı sağlam bir şekilde geçirmek için oldukça faydalı.

 

VİTAMİNSİZ ASLA!

Bazı preparatlar bağışıklık sistemi için çok iyi gelir. Örneğin Beta Glukan… Bu, ekmeğin kabuğunda özellikle tam buğday ekmeğinin kabuğunda iyi bulunur. Yulaf ezmesinde ve bazı mantarlarda da vardır. Onun dışında en çok ise ekmek mayası mantarında bulunur. Çinko yani zink, Omega 3, Koenzim Q10, Beta Glukan, Ester C vitamini de genelde ciddi bir enfeksiyona karşı korunmak veya hasta olduysanız da bu dönemi hafif geçirmek için bir numaralı önerilerimdir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN PROBİYOTİK ŞART!

Bağışıklık sisteminin iyi çalışması için probiyotik de oldukça önemlidir. Probiyotikler bağırsaklarımızdaki dost canlılar, yani bağışıklık sistemimizi güçlendiren hatta ömrü uzatanlardır. Bu yüzden kışın düzenli olarak probiyotik kullanmalısınız.

D vitaminini de en azından günlük ihtiyacımız 400 ünite ama kışın bunun üstüne doktor kontrolü ile çıkarak alabilirsiniz. Ayrıca her ne yaparsanız yapın arada bir saunaya gitmek, ruhen pozitif olmak, temiz havada olmak, egzersiz yapmak, yeterince uyku uyumak da oldukça önemli. Bütün Aysha Dergi okuyucularına keyifli, güzel sağlıklı bir kışa giriş dilerim.

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın