Yalnız Değilsin!

Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arası Kanser Haftası olarak kabul ediliyor. Kanser rakamlarındaki ürküten artış, her evin kabusu haline gelirken, sigara, stres, hormonlu gıdalar, çevre kirliliği, bilişim cihazlarının yaydığı radyasyon, düzensiz beslenme, genetik faktörler başta olmak üzere yüzlerce etken bu hastalığa neden olabiliyor.

 

Uzmanlar, 2030 yılında dünya genelinde kanserli hasta sayısının 21 milyonu geçmesi beklerken, erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin adeta salgın gibi çoğaldığına dikkat çekiyorlar. Türk Kanser Derneği ise yürüttüğü çalışmalar ile kanser hastalığına yakalanmış hastaların en büyük destekçisi.

 

1964 yılında kurulmuş, Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarının başında gelen Türk Kanser Derneği, bu zamana kadar1 milyondan fazla kişinin yanında oldu. Kanser konusunda toplumun bilinçlendirilmesi misyonuyla yola çıkan Türk Kanser Derneği, yüklendiği misyonu yerine getirmek maksadıyla 54 yıldır; farkındalık, tarama, teşhis, tedavi, ikinci görüş, psikolojik destek ve onkoloji danışmanlığı hizmetlerini ücretsiz olarak hastalara vermenin yanı sıra, pek çok projeyi de hayata geçiriyor. Erken teşhis edilebilen kanser türleriyle ilgili farkındalık çalışmaları da yapan dernek; Kanser Daire Başkanlığı, KETEM ve tüm sağlık kurumlarının da destek ve katkılarıyla, binlerce kanser taramasını da ücretsiz olarak sunuyor.

Kanser, ülkemizde hızlı bir ivmeyle artış gösteriyor ve ne yazık ki kanserin risk faktörleri arasında yalnızca genetik miras bulunmuyor. Risk faktörleri arasında; yaşadığımız çevreden, yemek yeme alışkanlıklarımıza, stresten, sigara ve alkol kullanımına kadar pek çok etken bulunuyor. Türk Kanser Derneği, bu risk faktörleri hakkında toplumun aydınlatılması amacıyla, tüm kitle iletişim araçlarını etkin bir şekilde kullanıyor. Resmi web sitesi, sosyal ve ulusal medya aracılığıyla, kanserden korunma, erken tanı yöntemleri ve risk faktörleri konusunda kesintisiz bilgi akışı sağlanıyor.

Kanserle mücadele hususunda en önemli etken olan bağışıklık sisteminin kuvvetli olması gerekliliği kuşkusuz anne sütüyle başlıyor. Bu gerçekten yola çıkarak, yeni doğanların sağlam temelli bağışıklık sistemlerinin oluşması adına ülkemizde ilk defa “Emzirme Kabini Projesi”ni 2017 yılında hayata geçiren Türk Kanser Derneği, yine ülkemizin birçok il ve ilçesinde, yerel belediyelerle işbirliği içerisinde, umuma açık alanlar, park ve bahçelere kurduğu emzirme kabinleri sayesinde annelerin bebeklerini güvenilir, mahrem ve hijyenik bir ortamda emzirebilmesini sağlıyor.

Türk Kanser Derneği; yetişen yeni neslin kanserden korunma ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmesi amacıyla hayata geçirdiği ve 2018 yılında başlatmayı planladığı, okullarda sağlık yaşam tiyatroları projesi ile; ilk, orta ve lisede eğitim gören çocuklara, sağlıklı beslenmenin, sporun ve yeterli uykunun önemi ile sigara, alkol ve obezitenin zararları konularında sağlıklı alışkanlıklar edindirmeyi hedefliyor.

Kanser tedavisi sırasında kemoterapi serumlarını gördüğünde ağlayan ve ilacı istemeyen çocuklar için; “Sevimli Kemoterapi Kutusu” projesini hayata geçiren Türk Kanser Derneği; T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen bu proje ile hastaların kemoterapi serumlarını; Mevlana, takımlar, süper kahraman, kırmızı başlıklı kız gibi farklı tasarımlı kutuların içerisinde servis edilmesini sağlıyor. Böylece hastaların moral ve motivasyonları yükseliyor. “Sevimli Kemoterapi Kutuları”, 81 il ve bağlı ilçelerinde bulunan devlet hastaneleri ve tüm sağlık kurumlarına, ücretsiz olarak gönderimi yapılarak ve talepler doğrultusunda gönderilmeye devam ediliyor. Türk Kanser Derneği Mucizevi Projesi ile ise ikamet ettikleri şehirde onkoloji hastanesi bulunmayan, büyük şehir hastanelerine gelmeleri zor olan, maddi imkansızlıklardan dolayı yakınlarının yanında kalma mecburiyeti olan hastalar ve aileleri için; tedavileri boyunca konaklama, 7/24 sıcak su, güvenlik, 3 öğün yemek gibi yaşamsal hizmetleri ücretsiz olarak aldıkları bir yaşam merkezi olarak, ihtiyaç sahibi hastalara hizmet veriyor. Üstelik merkezde yalnızca yaşamsal destek değil, psikolojik destek, beslenme danışmanlığı, beceri edindirme kursları ve çeşitli moral etkinliklerinin de yapılıyor

Toplumun her kesimine dokunan Türk Kanser Derneği; sadece bireyleri kanserden koruma amaçlı değil, kanser hastalarına da gerek medikal gerek ekonomik gerekse psikolojik olarak destek veriyor. Kanser hastaları ve yakınlarına ücretsiz psikolojik terapi, evde hasta bakımı, ikinci görüş, hasta hakları ve daha pek çok konuda koçluk hizmetlerini ücretsiz olarak sunan dernek; maddi durumu yetersiz hastalara ekonomik destek de sağlıyor.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın