Yeni Çağın Eski Dostu: Trençkot

Anusha Zubairy

Audrey Hepburn’un ikonik filmi Breakfast at Tiffany’deki şıklığını kim unutabilir ki?  Veya Humphrey Bogart’ın Casablanca filmindeki trençkot stilini?

Onlar sadece sinema klasiği değildi, aynı zamanda dönemin en ikonik parçasını moda dünyasına taşıdılar. Evet, sadece askerlerin ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkan trençkot artık modaya sıçramıştı.

Yılların eskitmediği tasarımın hayatımıza gireli bir asrı geçtiği söylense de, farklı rivayetler de mevcut. İkinci Dünya Savaşı’nda rolünü sıklıkla hatırlatan trençkot, aslında 1. Dünya Savaşı’ndan yaklaşık 60 yıl öncesine kadar İngiliz toplumunun üst kademe erkekleri tarafından giyilirdi. Günümüzde herkesin giydiği trençkotun nasıl ortaya çıkışı ile ilgili iki hikâye var. İlk olarak, Thomas Burberry’nin kumaşı geliştirdikten sonra 1912’de trençkotun öncüsü olarak kabul edilen Tielocken’in patentini alması. İkincisi ise Aquascutum “su kalkanı” şirketi, ilk olarak 1850’lerde su itici bir ceket geliştirdi. Her iki marka da bu senaryoda ilk olmasını kanıtlamış değil, ancak ceketin kendisi tahminlere göre1895’te Boer Savaşı sırasında giyilmiş.

Burberry 1981

Askerler Birinci Dünya Savaşı’nda, siperlerde kullandıkları kalın yünlü paltoların çok ağır olduğundan, “trençkot” olarak adlandırılan ceketleri kullanmaya başladılar. Başta Burberry ve Aquascutum tarafından tasarlanan gabardin, suya dayanıklı şekilde tasarlandı. Tasarımı gerçekleştirecek fikir ordudaki subay düzeyini gösteren apoletlerle uyarlandı; suyu kolayca vücuttan uzaklaştıran bir pelerin, sağ omzun ön tarafına oturacak silah için bir çember, tüm bunların yanı sıra çamura sürüklenmekten kaçınacak kadar kısa bir ceket. Bu detayların çoğu hala bugün trençkotlarda görülüyor…

Savaş sona erdiğinde paltolar askerler tarafından giyilmeye devam ediyordu ve ikinci dünya savası sırasında da kullanıldı. Yavaş yavaş halk arasına da giren trençkot, kadın erkek fark etmeden her yaşa ve cinse uygun uyarlandı.  Bu güne kadar moda devlerinin koleksiyonunda yer alan trençkot aslına sadık kalarak farklı tasarımlarla karşımıza çıkıyor. Klasik tarzı ve profesyonellik yansıtan trençkot son dönemlerde sokak stilinde de boy göstermeye başladı. Günümüzde hem gece hem de gündüz şıklığında tercih edilecek bir parça haline geldi.

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak