Naftalin Kokulu Sergi: ‘’Yorganlar Fora’’

Tasarım ve küratörlüğünü Ayça Sarç’ın yaptığı Yorganlar Fora Sergisi, 8 – 16 Aralık tarihleri arasında Sultanahmet’te bulunan Abud Efendi Konağı’nda sanat severlerle buluştu…

Yorganlara hayranlığı olan Ayça Sarç, anneannesinden ve babaannesinden kalan naftalin kokulu yorganları yıllarca özenle saklamış. Kendi sakladıkları ve Tophane, Beşiktaş, Sarıyer, Bursa, Adapazarı, Trabzon ve Kilis’teki çeşitli yorgan ustalarına diktirdiği yorganları, Abud Efendi Konağı’nın büyüsüne kapılarak konakta sergilemeye karar vererek, asırlık geleneğin tekrar canlanması için kapıyı araladı.

Yorganlar Fora Sergisi

Ne zaman Abud Efendi Konağı’nda bir sergi olduğunu duysam, elimdeki işi bırakıp koşarak giderim. Abud Efendi Konağı’nın öyle bir büyülü havası var ki; yaşanmışlıklara şahit, yıkık dökük duvarlar, sergilenen eserleri biraz daha anlamlandırıyor.

Bence Ayça Sarç mekan seçiminde nokta atışında bulunmuş. Konak, eserlerin ruhunu yansıtacak bir şekilde dekor edilmiş. Eski zaman yataklarının ve sandalyelerinin üzerinde rengarenk, çiçekli, cıvıl cıvıl yorganlar yerini almış.

Nostaljik havayı sonuna kadar yaşatan bu sergide eminim herkes kendinden bir şeyler bulmuştur. Bana anneannemin oymalı ahşap sandığının içinde özenle sakladığı renk renk yorganları anımsattı.

Yorgancılığın kapısına kilit vurulduğu şu dönemde, Ayça Sarç’ın ilham alarak sergiye dönüştürdüğü Yorganlar Fora ile yorganlar tekrardan çeyiz sandıklarının demir başı haline gelecek gibi gözüküyor.

 

Pelin Bozdağ

Üsküdar Üniversitesi Medya Ve İletişim Sistemleri son sınıf öğrencisi olan Pelin Bozdağ, sitemizde moda, trend, kültür-sanat alanlarında yazılar kaleme almaktadır. Bozdağ, gittiği kültür sanat etkinliklerini Aysha okurları ile paylaşmayı sever.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın