Yüksek Kolesterole İyi Gelen Yiyecekler ve Bitkisel Çözümler

Kolesterol Neden Yükselir?

Kalp vücuda kan pompalayan ve kaslardan oluşan bir organdır. Kalp damarları daha çok bilinen adıyla koroner arterler, yükselen kolesterol ile birlikte daralır ve damarlarda plaklar oluşur. Kolesterol, et ve süt gibi hayvansal gıdalarda bulunan yumuşak ve yağ gibi bir maddedir. İnsan vücuduna belirli miktarlarda kolesterol gerekir.

Yüksek kolesterol bazı kalp hastalıklarına neden olabilir.

Kolesterol Nasıl Yükselir?

– Daha önce kalp krizi geçirilmesi
– Artan yaş (yaş riski yükseltir)
– Cinsiyet (kadınlar için daha yüksek bir risk vardır.)
– Genetik
– Sigara içmek
– Yüksek kan basıncı
– Diyabet
– Şişmanlık
– Fiziksel hareketsizlik

Yüksek Kolesterole Ne İyi Gelir?

Yüksek kolesterol için bitkisel çözüm

Kolesterolü yükselten besinler: Trans yağlar kaçının.

Trans yağlar, işlenmiş fırın ürünleri, margarinler ve birçok gıdada bulunur. Margarin etiketlerini kontrol edin ve trans yağ içeren margarinleri kullanmayın.

Kolesterole iyi gelen besinler: Kompleks karbonhidrat alımını artırın.

Kompleks karbonhidratlardan bol bol tüketebilirsiniz. Meyve, sebze, kuru fasulye, tam buğdaylı makarna ve ekmekler, kahverengi pirinç ve diğer tahıllar tüketebileceğiniz gıdalar arasında bulunuyor.

Kolesterol İçin Zararlı Yiyecekler

  • Hamur işlerinden uzak durun.

Hamur işlerinde doymuş yağ oranı yüksektir bu nedenle az tüketmelisiniz. Bu tür besinlerde genelde tere yağ kullanılır.

Yüksek Kolesterole İyi Gelen Yiyecekler

  • Balık yiyin.

Balık yağı kolesterol düşürmek için etkili olmasa da kalp için oldukça faydalıdır. Balık omega-3 yağ asitleri, doymamış yağların bulunduğu kalp koruyucu bir besindir. Amerikan Kalp Derneği, haftada iki kez balık yemeyi önerir. Bu yüzden beslenme düzeninize en iyi balık çeşitleri olarak uskumru, göl alabalığı, ringa balığı, sardalye, albacore orkinos ve somon balığını ekleyebilirsiniz.

  • Küçük et porsiyonları yiyin.

Et tüketirken dikkatli olun. Etin yağsız kısmında az miktarlarda tüketebilirsiniz. Ama her gün yemeyin ve taze sebzeler ile birlikte tüketin.

Yüksek Kolesterole Neden Olan Yiyecekler

  • Hayvansal ürünlere dikkat edin.

Sakatat gıdalarda yüksek protein ve demir bulunsa da bu etlerde aynı zamanda yüksek yağ ve kolesterol bulunur. Bu nedenle olabildiğince az tüketmeye özen göstermelisiniz.

  • Lif alımını artırın.

Lifli gıdalar tüketmeye çalışın. Lifli yiyeceklerin sağladığı kolesterol oldukça düşüktür. Daha karmaşık karbonhidrat yemek yerine lifli gıdaları tüketebilirsiniz. Lif ihtiyacı kadınlar için her gün 25 gram iken erkekler için 38 gramdır. Beslenme düzeninizde lifli yiyecekler yoksa sindirim sisteminizin alışmasını için lifli yiyecekleri azar azar tüketmeye başlayın. Daha sonra tüketim oranını fazlalaştırabilirsiniz.

Sigara kolesterol Yapar mı?

Sigara yüksek kolesterole neden olmasının yanı sıra akciğer kanseri ve kalp krizi riskini da artırır. Bu nedenle yüksek kolesterolden kurtulmak için sigarayı bırakmalısınız.

Kolesterol Egzersizleri

Bazı çalışmalar yorucu egzersiz çalışmalarının kandaki LDL düzeylerini artırabildiğini göstermiştir. Çünkü yorucu egzersizler kalbin daha hızlı çalışmasını ve daha çok kan pompalamasını sağlar. Fakat hafif egzersizler daha düşük trigliserid (yağ molekülleri yüksek seviyelerde ise kalp hastalığı riskini artırabilir) üretilmesini sağlayarak HDL düzeylerinin azaltılmasına yardımcı olur. Bu nedenle hafif egzersizler yapabilirsiniz. Her gün en az 30-45 dakika yürüyüş yapabilirsiniz.

  • Hareket edin.

Düzenli egzersizle kalbin kan pompalamasına yardımcı olmanın yanı sıra gün içinde de sürekli hareket haline olmalısınız. Mesela asansör yerine merdivenleri kullanarak daha çok hareket edebilirsiniz. Ya da araba kullanmak yerine gideceğiniz yere bisiklet ile gidebilirsiniz.

Yüksek Kolesterol İçin Bitkisel Çözümler

Bazı bitki ve meyvelerden yararlanarak kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilirsiniz.

– Beta karoten içeren havuç
– Pterostilben içeren ahududu
– Quargum içeren kuru fasulye ve tüm baklagiller
– Pektin içeren greyfurt
– Doymamış yağ asitleri içeren zeytinyağı
– Üzüm ve domates

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın