58. Uluslararası Sanat Sergisi: 58. Venedik Bienali

Dünyanın en prestijli sanat etkinliklerinden Venedik Bienal’ini sizler için gezdim.

58. Uluslararası Sanat Sergisi’nin konusu ise ‘May You Live In İnteresting Times’ yani “Tuhaf Zamanlarda Yaşayasın”dı. Bu söz ise eski bir Çin atasözüne dayanmaktadır.

Serginin kuratörü Ralph Rugoff Bienal temasını ise şu şekilde açıklamaktadır: ‘Dijital dünya ile karşımıza sürekli sahte haberler ve de alternatif gerçekler çıkıyor, aslında varolmayan şeyler referansımız haline gelebiliyor.’

Size en beğendiğim eserlerden bir derleme yaptım. benimle moda ve sanat dolu bir yolculuğa hazır mısınız?

1- Microworld – Liu Wei

Çinli sanatçı büyütülmüş molekülleri temsil etmek için hazırlamış olduğu kıvrımlı geometrik şekillerdeki heykelleri ile insanları mikroskobik canlılar gibi hissettirmeyi amaçlamıştır.

2- Can’t Help Myself – Sun Yuan ve Peng Yu

Çin uyruklu sanatçılardan bir eser daha! Cam odaya kapatılmış bir robot yoğun ‘kan’ birikintisi içinde huzursuzca haraket ediyor. Eser insan ve makinalar arasındaki ilişkiyi mercek altına alıyor.

3- Ulrike Müller

New York’da yaşayan Avusturya’lı sanatçı’nın geniş ölçek dokuma çalışmaları ve monoprint yani tek renk baskı tekniği ile yapmış olduğu eserleri insanın ruhuna canlılık getiriyordu.

4- Liu Wei – Devourment 

Tekrar Liu Wei’den bir çalışma! Elimde değil kentsel mimarisini, günlük objeleri o kadar muazzam bir ahenk içinde kullanıyor ki!

Eserin ismi Devourment ‘ın kelime anlamı: kendini yiyip bitirmek, üzülmek.

Öküz derisinden, köpekler tarafından çiğnenmiş materyallere, kitaplardan, evimizde kullandığımız elektronik eşyalara kadar bir çok akla gelemeyecek materyali işlerinde kullanıyor. Bir bakıma yaptıkları yenilikçi bir sahne tasarımı!

5-Sun & Sea – Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė ve Lina Lapelytė

‘Güneş ve Deniz’ adlı performans sanatı ile Litvanyalı üç sanatçı iklim değişimine ve yorgun gezegenimize gönderme yapıyor. Suni bir plaj içinde kum, çeşit çeşit insan tiplemelerinin güneşlendiğini ve plajda vakit geçirdiğini izliyoruz.

6- Building Bridges –  Lorenzo Quinn & Julie Mehretu Tabloları

İtalyan heykeltraş Lorenzo Quinn’in insanlığın en önemli 6 yapıtası olan arkadaşlık, inanç, yardım, sevgi, umut ve bilgelik’i temsil eden el heykellerine Arsenale’den kalkan bir bot ile ulaşıyorsunuz. Yolculuk ise büyüleyici! Botun içinden şu dalgalarına bakarken aklıma fırça darbeleri ile şiirsel ve soyutsal eserler yapan Etiyopya’lı sanatçı Julie Mehretu’nun Bienal işleri geldi.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak