Bebeğe Banyo Nasıl Yaptırılır: Bebekler Nasıl Yıkanır?

Bebeklerin yıkanma saatleri, genellik­le günün en eğlenceli zamanıdır. Büyük bir olasılıkla bu konuda, bir büyüğü­nüzden ya da çeşitli yayınlardan önce­den bilgi edinmişsinizdir. Ayrıca her anne, deneyimi ve kendine güveni arttık­ça, koşullarına özgü, bazı değişiklikler yapar.

Banyodan Önce Hazırlık

Bebekler sıcaklık değişikliklerine kar­şı çok duyarlı oldukları için odanın sı­cak olmasına ve hava akımı olmaması­na özel dikkat gösterin. Bir tepsiye ya da küçük bir masaya temiz giysileri, ço­cuk bezlerini, iki havluyu, bir bebek sa­bununu, bebek şampuanını ve gereki­yorsa, biraz pamuk ile kaynatılıp soğu­tulmuş su içeren bir kap yerleştirin. Göbekbağı yeni düşmüş bebeklerde banyodan sonra göbeği silmek için alkol de ge­rekebilir.

Bebek büyük bir leğende ya da bebek küvetinde yıkanabilir. Önemli olan an­ne oturunca yüksekliğin uygun olması­dır. Su rahatsız etmeyecek sıcaklıkta ol­malıdır. Su, özel termometre yoksa, dir­sekle kontrol edilebilir. Dirsek ısıya el­den daha duyarlı olduğundan, bu iş için daha uygundur.

Bebekler Nasıl Yıkanmalı?

Bebeği soyun, gerekliyse altını temiz­leyin. Üşümemesi ve elinizden kayma­ması için, omuzlarının altından bir hav­luya sarın. Ya dizinizin üstünde tutun ya da düz bir yere yatırın. Kaynatılıp soğutulmuş suya batırdığınız bir parça pa­mukla, acıtmamaya çalışarak, iki gözü­nü içten dışa doğru temizleyin. Her göz için ayrı bir pamuk parçası kullanın. Gerekliyse kulak da nemli bir pamuk­la hafifçe silinebilir, ama kulağın içine asla dokunulmamalıdır.

Ucu bükülerek inceltilmiş bir pamuk parçasıyla burun deliklerindeki sümük alınarak burun da temizlenir. Yüz, bir pamuk parçasıyla silindikten sonra iyi­ce kurulanır.

Siz daha çok yıkamayı yeğleseniz bi­le, bebeklerin saçını haftada bir ya da iki kez yıkamak yeterlidir. Bebeği ko­lunuzda sıkıca tutun ve başını küvetin üstüne eğin. Sonra gözlerine kaçırmamaya dikkat ederek saçını bir bebek şampuanı ile yıkayın. Saçını durulayın, sonra suyu,yeniden kontrol edin, eğer soğumuşsa biraz sıcak su ekleyin. Bebe­ği içine sokmadan bir kez daha dirseği­nizle kontrol edin.

Havluyu üstünden alıp bebeği suya sokun. Boynunu kolunuzla destekleyip elinizle, koltukaltına yakın bir yerden tutun. Böylece başını suyun dışında tu­tup, boş kalan elinizle, boynu, bacak arası ve dizlerinin arkası gibi kat yerle­rine özen göstererek sabunla yıkayın.

Bebeği banyodan çıkarın ve dizinizin üstüne ya da düz bir yere yatırıp gene kat yerlerine özel dikkat göstererek iyi­ce kurulayın. Altına bir krem sürmeniz gerekebilir. Krem, idrar ile bezin arasın­da bir kat oluşturarak, pişikleri önler.

Bebeğin bezini bağlayın, üstünü giy­dirin, saçını tarayın ve tırnaklarını ke­sin. Elini yüzünü tırmalamaması için tır­naklarının olabildiğince kısa kesilmesi gerekir.

Bebekler Ne Zaman Yıkanmalı?

Bebeğin banyo zamanı çok önemli de­ğildir. Anneye en uygun zamanda yıka­nabilir. Yalnız sindirimi aksatacağı için, beslenmesinden hemen sonra yıkanmamalıdır.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak