Besin Zehirlenmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Besin Zehirlenmesi Nedir

Besin zehirlenmesi diğer adıyla gıda zehirlenmesi, hastalık bulaşmış gıdaların tüketilmesi sonucu vücutta anormalliklerin oluşmasıdır.

Besin zehirlenmeleri tatillerin kabusu oluyor!

Gıda Zehirlenmesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz mevsiminde en çok rastlanan rahatsızlıklardan biri besin zehirlenmeleri. Bulantı, kusma ve ishal ile birlikte ortaya çıkan besin zehirlenmeleri daha ileri boyuta geçip ateşli hastalıklara bile neden olabiliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre de; ülkemizde her yıl yaklaşık 5 milyon kişi besin zehirlenmesi problemiyle karşılaşıyor. Et, süt, yumurta ve deniz ürünleri besin zehirlenmesine neden olan ilk sıradaki besinler. Yaz mevsiminde bu besinlerin iyi saklanması ve doğru paketlenmeleri gerekiyor.

Peki bu besin maddeleri nasıl doğru muhafaza edilebilir?

Öncelikle yumurta alırken mutlaka soğutucudan almaya dikkat etmek gerekiyor. Zedelenmiş yumurtalar bakterilerin çoğalmasına neden oluyor. Çatlak yumurtlardan uzak durmak şart. Yumurtalar buzdolabına konulurken yıkanmaması gerekiyor çünkü yıkandıklarında yüzeylerindeki delikler genişliyor ve bakteriyel üreme artıyor.

Gıda Zehirlenmesinden Korunmanın Yolları

Tavuk bu mevsimde saklanması en zor besinlerden biri. içerisinde bulunan salmonella bakterisinin bulaşmaması ve ölmesi için iyice pişirmeniz gerekiyor. Tavuğu pişirmeye başladıktan sonra ise yıkarken kullandığınız kapların, kestiğiniz bıçakların ve kesme tahtalarının iyice dezenfekte edilmesi gerekiyor. İyi dezenfekte edilmeyen alet ve edavatlar da çapraz bulaşma ile başka gıdalara bulaşabiliyor.

Yazın en çok yenen ve tercih edilen besinler meyvelerdir. Ayrıca yeşillik ve salatalar da en çok tercih edilenler arasında. Sebze ve meyvelerin üretimde kirli veya bakteri ile bulaşmış suyla sulanması, iyi yıkanmamaları nedeniyle üzerlerinde kalan kalıntılar veya hasta bir insanın ellerini yıkamadan salata hazırlaması direkt olarak zehirlenmeye yol açıyor. Bu yüzden meyvelerin ve sebzelerin mutlaka bol suyla hatta sirkeli suyla yıkanması şart.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın