Çocuklarla Doğru İletişim Kurmanın Temel Noktaları

Karşılıklı empatide bulunmak onu sevdiğinizi söylemekten güzel ne olabilir? Çocuklar yanlış davranış sergilediklerinde azarlamadan ziyade durum içerisindeki olumlu davranışları söylenmeli. Daha sonra olumsuz davranışları nedenleriyle birlikte anlatılmalı ve açıklanmalı. Azarlama metodu sağlıklı bir seçim değildir.

Çocuklarda annenin yeri ayrı babanın yeri ayrıdır. Bundan dolayı anne ve babalar birbirlerinin rollerini üstlenmemeli. Çocuk sadece anne veya babasını değil her ikisini de yanında olmasını ister. Anne ve babalar çocuğuyla birlikte günlük aktiviteler yaparak iletişim kurmanın temelini atmış olacaktır.

Çocukla konuşurken en etkili iletişim yöntemi göz teması kurulmasıdır. Bu sayede kendinin önemli olduğunu hisseder. Konuşma esnasında çocuğu kucağa almak ve ona sarılmak onun daha rahat olmasını sağlar. Çocuğu çok iyi dinlemek söylediği her kelimeye cevap vermek de iletişim kurmanın sağlıklı kurallarından biridir. Çocuğun konuşması esnasında dinliyormuş gibi yapmaktan kaçının. Bu davranış tarzı onu önemsiz hissetmesini sağlar.

Merve Akdoğan

İstanbul Üniversitesi Radyo TV bölümü mezunu olan Merve Akdoğan, web içerik editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın