Mutfağımızın Süsü; Baharat

Yüzyıllar önce çok zor bulunduğu için baharat; altın ve gümüş kadar değerli bir üründü. Şimdi ise iştah açıcı, koku verici özelliği ve gastronomide yaygın kullanımı sayesinde mutfaklarımızın en baş köşesinde yer alıyor. En çok kullanılan baharat çeşitlerini nasıl değerlendirebileceğimize bir göz atalım.

Kimyon: Tohumunu kaynatıp demlendirin, çok değişik bir tat elde edeceksiniz. Pilav, tahıl ya da salatanıza ekleyin. Aromasını hemen bırakacağından etlerinizi de marine edebilirsiniz.

Fesleğen: Yemeklerde, soslarda, dekorlarda, makarna ve pizzalarda kullanılır.

Tarçın: Tatlıların vazgeçilmezidir. Pasta, kek ve bisküvilerde, sütlü tatlılarda, boza ve salepte kullanılır. Düşük kalorili bir tatlı için elmalı-tarçınlı bir tart yapabilirsiniz. Köfte yaparken de bir parça kullanabilirsiniz.

Kekik: Tavuk-et ya da balığı kekikle marine edin. Mükemmel bir lezzet verir. Taze kekiğiniz varsa zeytinyağınızın içine atın ki aromasını bıraksın. Keskin tadı fazla kullanıldığında acı bir hale dönüşür.

Biberiye: Et yemeklerinin marinasyonunda kullanılır.

Çörek otu: Hamur işleri ve salata süslemesinde kullanılır.

Defne: Bir-iki adet taze defne yaprağı fasulye, mercimek, nohut, pirinç gibi kuru yiyeceklerin içine koyulursa kurtlanmalarını önler. Et-balık yemeklerine güzel koku verir, 2-3 günlükse de bayatlığını alır .

Çemen otu: Çorba ve soslarda, özellikle turşu yapımında kullanılır.

Kuş üzümü: Zeytinyağlı dolma ve  iç pilavlarda kullanılır.

Susam: Hamurlu yiyeceklerde ve salatalarda süsleme amaçlı kullanılır.

Zerdeçal: Mısır haşlarken ya da patates püresi yaparken kullanmayı deneyin.

Mercanköşk: Kurabiyelerinizde denemenizi tavsiye ederim ya da salata ve omlette.

Arnavut biberi: Eylül ayında bolca bulacağınız acı Arnavut biberini iyice kurutun, öğütücüden geçirin ve bütün kış kullanabileceğiniz acı pul biberiniz hazır olsun.

Tuz: Mutfağımızın vazgeçilmezidir. Hemen hemen bütün yemeklerde kullanılır. Yeri gelir tatlı yaparken bile kullanırız.

Karabiber: Tuzun ekürisidir. Tane olarak da toz halinde de kullanabilirsiniz. Aromatik tadı yemeklerinize güzel bir lezzet katar. Tane karabiberin rengi, canlı ve siyah olmalıdır.

Nane: Çorbalarda ve dolmalarda kullanıldığında tadına doyamazsınız.

Suma: Doğu’da ezme ile ve bazı yörelerde mantı ile birlikte yenir.

Cevz-i bevva: Rendelenerek toz haline getirilir ve tava yemeklerinde, beşamel sosta, et, dolma ve sarmalarda kullanılır.

Karanfil: Kompostolarda, keklerde, tatlıların çoğunda, şerbetlerde, dondurmada, soğanla beraber de bazı yahnilerde kullanılır.

Misk otu: Kaz, ördek, yılan balığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır.

Pembe biber: Sos, et ve balık yemeklerinde kullanılır.

Safran: Bazı balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, sütlü ve pirinçli tatlılarda, pilavda kullanılır.

Tarhun: Bazı soslarda, salçalı et yemeklerinde, yumurta ve salatada kullanılır.
 
Baharat Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Baharatı koklayarak seçin.
  • Baharatın tadına bakın.
  • Baharatları ham haliyle işlenmeden tercih edin. Mümkünse kendiniz öğütün.
  • Baharatı ünlü, bilinen ve güvenilir baharatçılardan alın.
  • Baharatlarınızı metal ve koyu camlı kavanozlarda, soğuk ve kuru bir yerde saklayınız.

Köfte Baharatı Tarifi

Malzemeler:

  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı kişniş
  • 1 çay kaşığı toz kekik
  • ¼ çay kaşığı karabiber
  • 1/5 çay kaşığı yenibahar
  • Biraz sarımsak tozu
  • Bir çay kaşığı galeta unu

Hepsini karıştırarak köfte baharatını elde edebilirsiniz. Hazır baharat karışımına taze dereotu, biraz karabiber biraz da sarımsak katarak köftenizi daha da lezzetlendirebilirsiniz.

 
 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak