Selim Yuhay: “En Çok Mutfaklar Değiştirilmek İsteniyor”

Herkes tarafından sevilen Selim Yuhay’ın yeni programı “Güle Güle Oturun”da yine evler dekore ediliyor. Yeni programın önemli bir özelliği ise artık dekore edilecek yerin bir günde yapılıyor olması.
Ünlü Mimar Selim Yuhay bu ay Aysha’ya özel mutfak dekorasyonu ilgili ipuçları verdi…
  
İnsanlar en çok evlerinin hangi bölümünü değiştirmek istiyor?
 
Genelde toplumumuz misafirperver ve biraz da yemeğe düşkün olduğundan ağırlıkla mutfaklarının değişmesini istiyorlar. Mutfaklar sonuçta tüm aile bireylerinin neredeyse hemen her gün günde en az 2 kere beraber oldukları tek mekan. Mutfakların değişmesi özellikle ev hanımlarının en büyük hayali. Bir yandan kullanım ve işlevsellik, diğer yandan görsellik ilk mutfaklarda öne çıkıyor.
 

mutfak dekorasyonu

Mekanlar daraldı, alanlar küçüldü ve stüdyo tipi daireler çok fazlalaştı. Küçük mutfakları daha konforlu hale nasıl getirebiliriz?
 
Küçük mutfaklar da öncelik ocak etrafının en azından tezgah olarak kullanılmasını sağlarken, duvar derinliklerinin de dolap olarak kullanılmasını sağlamak olmalı. Örneğin tezgah ile üst dolap arasındaki kalan alan kırılıp, ara boşluk dolap olarak kullanılmalı. Bu çözümümü Ankara’da kendi tasarım ve proje çözümlerimin olduğu “FURKAN ENES İNŞAAT”ın üstlendiği “SEYRİ ŞAHANE” projesinde görebilirsiniz.

Mutfak içinde konfor yakalamak için, aynalar kullanılıp mekan geniş gösterilebilir. Ergonomik çözümlü masa ve dolap tercihleri ile sağlanabilir. Ve tabii ki görsel anlamda ruhunuzu okşayacak resimler, doğru aydınlatma ile sıcak bir ortam yaratabilirsiniz. Seçilen tezgah  kolay temizlenip, leke tutmayan ve sıcağa karşı bozulmayan bir malzeme olmalı. Benim bu konudaki tavsiyem granit olacaktır. Zeminde parke kullanılması mekanı salon gibi sıcak bir havaya büründürecektir.
 

selim yuhay dekorasyon

 
Amerikan mutfakların dekorasyonu yapılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
 
Amerikan mutfaklar da yemek yeme alışkanlıklarımızla ilişkili olarak, hazırlık aşaması için tezgah büyüklüğü ve pişirme konusunda ise koku sorunu öncelikli olarak çözülmelidir. Tezgah büyüklüğü ve uzunluğu, ek açılan masa veya tezgah altından çıkan ek tezgah olarak halledilebilir. Koku için ise çözüm çekiş hacmi yüksek bir davlumbaz olacaktır. Ek olarak mutfağınızı istediğiniz zaman kapatabilmek için mekana özel uyarlanabilecek katlanır kapaklar çözüm olacaktır. Dolaplar ise vazgeçilmezimiz olduğundan masa altı dahil tüm duvar derinliklerinden mutlaka faydalanılmalı.
 

selim yuhay dekorasyon

  
HER YENİ PROJE YENİ BİR HAYAT

Dekore etmekte zorlandığınız alanlar oluyor mu?
Açıkçası bugüne kadar kendi yaptığım özel işlerim (otel, yalı vs.) hariç, tv programında yaptığım yaklaşık 680 ev var. Bunların içerisindeki çözümleri öncelik kullanacak kişi ve kullanılacak amaçla ilgili özel çözüm bulmak olduğundan her seferinde yeni bir proje ile başlıyor olmam, benim için öncelikle büyük keyif. Çünkü her seferinde yeni bir hayatı yaşıyorum. Bu nedenle yaptığım işten büyük keyif alırken, bunu zorlanma olarak değil öğrenme olarak düşünüyorum. Ancak her meslekte farklı kategoriler ve özel tekniklerin kullanıldığı farklı özel branşlar da vardır. Bunlardan örneğin bir sağlık kurumu tasarımı yaptığınızda, ana çözüm yine insan odaklı olduğundan zorlanmam ancak özel teknik ve işlevsellik gerektiren radyoloji gibi bölümleri yaparken ciddi destek alınması gerektiğinden proje ile ilgili çözümler biraz proje aşamasında zaman kaybı yaratıyor.
 

selim yuhay dekorasyon

 
ARTIK EVLERİ BİR GÜNDE DEKORE EDECEĞİZ
 
Yeni dönemde ekranda yine sizi evleri dekore ederken görüyoruz. Bu dönem formatta değişiklikler var mı?
 
TV8 kanalında yeni dönemde yine evleri yapmak için ekibim ve yapım şirketim ‘Production House’ ile beraber kolları sıvadık. Format olarak bakıldığında özünde dekorasyon yapmak var. Ama belki de yılların verdiği aile ilişkileri, yaşamları ile ilgili edindiğim bilgi ve araştırmalarımın ışığında kendi yorumlarımı da katacağım bu sefer. Bir dost ile sohbet edip içlerini dökecekler ve profesyonellerden de destek alarak hayatlarına dokunulacak.
Amaç konuşmayı unutup sanal bir dünya içerisinde kaybettiğimiz insan ilişkilerini geliştirerek, toplumsal konuları gündeme getirmek.
 
Tabii ki ben sadece mesleğimde profesyonelim, ama 680 ev ve bu yaşamları, belirgin özellikler ile analiz etmek, benim için bazı konularda kendi bilgi sınırlarım içerisinde fikir sahibi yapıyor. Ama hiçbir zaman bir sosyolog veya psikolog gibi kendimi görmüyorum. Bu nedenle projenin geneli için profesyonel destek alıyoruz.
Ve formattaki en büyük değişim artık evleri bir günde yapıyoruz. Evet yanlış okumadınız tam bir günde. Eskiden üç günde yaptığımız evleri bir günde yapmaya başladık. Eskiden bana ve ekibime ‘Onlar dünyalı değil’ diyorlardı. Artık bize kim neder bilmiyorum. Ama tek bir amacım var, o da daha çok aileye konuk olmak. Çünkü toplumun bana verdiği sorumluluk bunu gerektiriyor. Ve ben de kendi özel hayatımı dahi geri plana atarak bu sorumluluk için, toplum beni görevlendirdiği sürece çaba göstereceğim. Bu yolda bana destek veren ekibimin insan üstü çabası tartışılmaz. Ve tabi ki bu yeni formatta beni sonuna kadar destekleyen yapım şirketim ‘Production House’un benim için ayrı bir yeri var. Amaç insanların mutluluğu…
 
 
 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın