Kış Mevsiminin Gözde Sporu; Kayak

Şehrin kaosundan kaçıp kafa dinlemek isteyenler, yılın yorgunluğunu üstlerinden atmaya çalışanlar ve karın tadını doyasıya çıkarmak isteyenler için sizleri enfes bir kayak tatili önerisi baş başa bırakıyoruz.

Yıl içerisinde şüphesiz hepimizin biraz nefes almaya, dinlenmeye ihtiyacı var. Sonbaharı geride bırakacağımız  şu dönemde sömestrin yaklaşmasıyla birlikte tatil planları yapılmaya başlanıyor. Şehrin kaosundan kaçıp kafa dinlemek isteyenler, yılın yorgunluğunu üstlerinden atmaya çalışanlar ve karın tadını doyasıya çıkarmak isteyenler için sizleri enfes bir kayak tatili önerisi baş başa bırakıyoruz. Kar da kış da ne tatili mi diyorsunuz? Demeyin, dikkatlice okuyun çünkü sizin için hazırladığımız bu yazıyı okuduktan sonra hazırlıklara başlayacağınıza eminiz.

Soğuk ve kasvetli havalar için söylenmeyi bırakıp, fırsattan istifade edin ve  renkli, eğlenceli ve heyecan verici bir tatile hazır olun! Kış tatilinin olmazsa olmazıdır kayak merkezleri. Kar yağması ile beyaza bürünen dağlar da kayak yapmak, tatilinizi unutulmaz kılarken, sizleri de heyecan ve adrenalin ile buluşturacak. Mis gibi dağ havası ile oksijen seviyenizi arttırırken, kaymanın verdiği özgürlük hissi ile anın tadını çıkaracak, akşamları aktivitelerle de dilediğiniz gibi eğlenebileceksiniz.

Kış sporunun temelini oluşturan, ayaklara takılan uzun ve yassı satıhlı, ön uçları hafif yukarı ve arkaya kıvrık bir alet olan “Kayak” ile kar ve buz üzerinde yol almak amacı ile yapılan spor dalına “Kayak”  deniyor.

Kayağın kısaca tarihçesine değinecek olursak, en ilkel şekli, tarih öncesi çağlarda insanların kar birikintilerine batmamak için ayaklarına bağladıkları ağaçların dallarından ya da gövdelerinden yontma işlevi ile yaptıkları parçalar olarak bilinmekte. Araştırmalara göre, Altaylar/ Sibirya ve Moğolistan kayağın ilk ortaya çıktığı bölgelerden. 15. yy ‘da Orta Asya’da ve İskandinavya’da düşmanlara karşı askeri amaçla kullanılan araçlardan biri de kayak olmuş.

19.yy ortalarında kayak, insanların kayarak hem spor yapıp hem de eğlenebileceğini keşfetmesiyle birlikte spor dalı olarak eğilim göstermeye başlamış ve zaman içinde gelişme göstermeye başlamış. İlk kez kayak yarışmaları 1866’da Cristina’da düzenlenmiş ve yarışmalara olağanüstü ilgi gösterilmiş. Bunun üzerine, 1879’da Oslo’da çok büyük bir organizasyon ile kayakla atlama yarışmaları yapılmış.

 

EN UYGUN YAŞ ARALIĞI 4-5

İskelet sisteminin gelişmesi ve tamamlanmasından sonra 4-5 yaş aralığı kayağa başlamak için en uygun dönemlerden. Kayak, deyim yerindeyse 7’den 70’e herkesin rahatlıkla yapabileceği bir spor dalı.

 

KAYAK SPORU MOTİVASYONU ARTIRIYOR

Dengeyi geliştirirken, kemiklerinizi güçlendirir.

Formda kalmanıza yardımcı olur.

Soysal hayatta aktif olmanızı sağlar.

Özgürlük hissi vererek özgüveni arttırır

Motivasyon arttırıcı ve stresi azaltıcıdır.

 

ROTAMIZ: KAYAK MERKEZLERİ

Doğanın büyüleyici güzellikleriyle sporu buluşturan ve tatilinizi unutulmaz anılarla süsleyen kayak merkezleri, ülkemizde oldukça zengin seçeneklere sahip. Merkezlerde, kayak yapmanın dışında aktivitelere katılabilir, masalımsı doğanın tadına varabilir, bulunduğu şehri gezme fırsatı yakalayabilir ve yöresel yemekler ile yeni lezzetler keşfedebilirsiniz.

 

TÜRKİYE’DE KAYAK BAŞKA GÜZEL

  1. ULUDAĞ/ BURSA

Türkiye’nin ilk kayak merkezi olan Uludağ, kayak denilince akıllara kazınan ilk isim. Amatör ve profesyoneller için birçok farklı piste sahip olan dağ, aktivite ve eğlenceleriyle de meşhur. Buz gibi havalara eşlik eden sıcacık Winterfestler, konserler ve aktiviteler, kayakçılara Uludağ’da renkli günler yaşatıyor.

  1. ERCİYES/ KAYSERİ

İç Anadolu Bölgesi’nin en yüksek dağı olan ve kar kalitesiyle adını duyuran Erciyes Dağı’nın eteklerinde kurulu Erciyes Kayak Merkezi’nde, kayak, snowboard ve kar uçurtması yapabilir üstüne de sucuk ekmek yiyerek içinizi ısıtabilirsiniz. Kayseri’de kayak dışında, Gereme Harabelerini, Kültepe Ören Yeri’nde tarihi gezintiler yapabilirsiniz.

  1. PALANDÖKEN/ ERZURUM

Beyaz inci Palandöken, Türkiye’de kayak sezonunun en uzun sürdüğü bölge olarak kayak tutkunlarına, Yılın 6 ayı boyunca hizmet vermekte ve 28 kilometreyi aşkın pistleriyle tatilinizi zirvelerde yaşama fırsatı sunmakta. Erzurum’da yöresel yemekler ile de yeni tatlar deneyebilir ve gezilecek yerler listesi hazırlayarak keşfe çıkabilirsiniz.

 

DÜNYADA DURUM NE?

     1.WHISTLER BLACKCOMB/ BRITANYA

Bu dağlar dünyanın en iyi kayak merkezini en keskin yamaçlarıyla kayak tutkunlarının beğenisine sunuyor. Whitler’ın masalımsı kasabası snowboard ve kayak severleri adeta büyülüyor.  Sayısız restoran ve dünya mutfaklarından eşsiz tatlar, kafeler, uluslararası mağazalar ile tatilcileri ağırlıyor.

  1. KITZBUHEL/ AVUSTURYA

Kitzbuhel “ Alplerin İncisi” unvanını alarak, dünyanın en ünlü kayak merkezlerinden biri olmuş. Alp kasabasındaki doğal yaşamı 700 yıllık geçmişi ile tatilcilere sunuyor.

  1. ZERMATT/ İSVİÇRE

Zermatt şehirden uzak çevresiyle huzurlu bir tatil imkânı vaat ediyor. Dünyanın en büyük lift servisi bulunan dik yamaçları sıralamasında Zermatt, ikinci. Eşsiz manzarasıyla Zermatt, rakımından dolayı yoğun kar yağışı alıyor ve ziyaretçilere doyasıya karın keyfini yaşatıyor.

 

SON OLARAK BİR LİSTE HAZIRLAMAYI UNUTMAYIN!

Hangi kayak merkezine ve hangi otele gideceğinize karar verdiniz. Peki ya hangi eşyaları götüreceğinize? Kayak tatili için yanınıza alacağınız eşyaları seçmek de en az diğer kararlarınız kadar önemli. Valizleri hazırlarken elinize küçük bir not defteri alın ve kendinize bir liste hazırlayın.

1- Rengârenk eldiven, atkı ve bere takımınız ile buzda dans etmeye hazırsınız.

2- Kayak botunuz ve bir normal botunuzu çantanızdan eksik etmeyin.

3- Kalın yünlü kazaklarınızı ve su geçirmez kayak pantolonunuzu unutmayın.

4- Sıcacık ve hafif kayak montu ile soğuğa karşı korunun.

5- Güneş gözlüksüz asla. Bembeyaz örtüye yansıyan güneş ışınları gözünüzü alabilir. Bu yüzen gözlüklerinizi yanınızda bulundurun.

6- Kalın, termal ve örgü çoraplar ayaklarınızı da soğuğa karşı korumanızı sağlayacak.

7- Kayarken ihtiyacınız olacak eşyaları yanınızda bulundurmanız için renkli sırt çantası almanızı tavsiye ederiz.

8- Kayak merkezinde birçok kayak takımı kiralayabileceğiniz seçenekler mevcut fakat siz yine de gideceğiniz yeri araştırmaktan çekinmeyin.

9- Kayak merkezinde genellikle akşamları düzenlenen aktiviteler için yanınızda günlük kıyafet bulundurmayı ihmal etmeyin.

10- Zararlı güneş ışınlarından ve ayazdan korunmak için güneş kremi ve dudak korucuyu çantanıza attıysanız hazırlıklarınız tamamdır.

 

Artık heyecan ve adrenalin dolu bir kayak tatili için hazırsınız.

 

 

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak