Nefrektomi Nedir: Ameliyat Nedenleri Nelerdir?

İnsan bedeninde iki böbrek bulunduğundan, birinin ameliyatla alınması kişinin normal yaşamını sürdürmesine engel değildir. Bu cerrahi işleme tıpta, “nefrektomi” adı verilir.

Böbrek, ancak bütün tedavi yöntem­leri denenip sonuç alınamazsa çıkarılır. Öteki böbrek normalse, alınanın göre­vini de yüklenir.

Ameliyat nedenleri

Bazı insanların böbrekleri doğuştan anormaldir, yani uygun biçimde oluş­madığı için görevini tam olarak yapa­maz. Trafik kazası gibi durumlarda ağır bi­çimde zedelenen böbreğin, hastanın kan yitirmesini önlemek için alınması gere­kebilir. Tümör varsa, yayılmaması için böb­reğin de alınması gerekebilir. Yalnız tü­mörün bulunduğu bölgeyi almak genel­likle olanaksızdır.

Böbrek, bir taş ya da başka maddey­le tıkandığında da organın tümü iltihap­lanabilir ve ağır bir hastalığı önlemek için böbrek çıkarılır. Kan basıncı yüksekliğinin ender görülen bir nedeni, böbreğe kan gö­türen atardamardaki bir bozukluk yü­zünden böbreğin özel bir madde salgı­lamasıdır. Sorunun asıl nedeni olan kan damarı üstünde doğrudan bir girişimin olanaksız olduğu durumlarda böbrek çı­karılır. Ameliyattan sonra kan basıncı normal düzeyine iner.

Nefrektomi Ameliyat

Hasta, alınacak böbreği üstte kalacak biçimde bir yanına yatırılır. Ameliyat masası ortadan, bir tümsek yapacak bi­çimde kıvrıktır, böylece hastanın kabur­gaları ile kalça kemiği arası iyice açılır.

Cerrah, arkada son kaburga düzeyin­den başlayan, önde karna doğru uzanan eğri bir keşi yapar. Böbrek, çevre doku­lardan ayrılır ve yalnız atardamarı, top­lardamarı ve idrar borusuyla bedene bağlı bırakılır; sonra bu damarlar ve idrar borusu özenle bağlanır. Ameliyat ye­rinde toplanabilecek kanı dışarı akıtma amacıyla bir sonda yerleştirilir ve yara dikişle kapatılır.

Ameliyat yeri birkaç gün ağrıyabilir, ama bu ağrı ilaçlarla kolayca giderilir. İlk hareketler de biraz rahatsızlık vere­bilir. Hastaların çoğu ameliyat yerinin altındaki deride uyuşma hissederler. Ama bu da kısa sürede tümüyle yok olur. Hasta genellikle ameliyattan üç ay sonra tam anlamıyla iyileşir.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın