Sigara Erken Menopoza Neden Oluyor!

Sigaranın zararları genellikle ömür uzunluğu olarak insanlar arasında konuşulur fakat yaşarken bazı olumsuzluklara neden olduğu fazlaca unutuluyor. Günümüzde birçok sigara içen kişi, verdiği zararın daha kısa bir ömür olacağını düşünürken, ilerleyen yaşlarda çıkabilecek ve istenmeyen rahatsızlıklar hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Özellikle kadınlar için çok önemli bir probleme yol açtığı görülüyor.

Erken Menopoza Davetiye Çıkarıyor!

Sigara içen ve içmeyen kişiler arasında ilerleyen yaşlarda belirgin farklılıklar görülüyor. Kadınların bunu en yakından hissedeceği zaman ise menopoz dönemi. Sigara içen bir kişinin çok daha erken menopoza girdiği tespit edilmiş. Sigara içmeyen kadınların ise menopoz (Adetten Kesilme) dönemi daha ileri bir zamanda gerçekleşir.

Sigara dumanındaki kimyasal etkiler insanın üreme fonksiyonlarının zayıflamasına sebebiyet vermekte. Aynı zamanda foliküler tükenişin daha hızlı görülmesine neden olur. Sigara tüketim yoğunluğunun fazla veya az olması ise bu durumu yine geciktiren veya erken zamana çeken bir başka detaydır.

Aradaki zaman farkı ise çok belirgin orandadır. Sigara içmeyen bir kişinin menopoza girmesi 2 ile 5 yıl arasında daha geç bir süreye tekabül eder. Sigara kullananlar ise en iyi ihtimalle 2 yıl daha erken menopoza girmekte.

Sigarayı azaltmak veya tamamen bırakmak ise bu durumda belirgin değişikliklere yol açar. Sağlıklı bir hayatı tercih etmek, sağlığınızı korumak menopoz dönemini uzatmak istiyorsanız sigara ile ilgili kararlar almanın vakti gelmiş olabilir.

Merve Akdoğan

İstanbul Üniversitesi Radyo TV bölümü mezunu olan Merve Akdoğan, web içerik editörüdür. Moda, Kadın, Stil, Güzellik, Seyahat/Gezi alanlarında içerikler üreten editörümüz, alanında uzman isimlerle röportajlar da yapmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın