Ramazan Ayı’nın vazgeçilmezidir tatlılar. Fakat iftar saatinin geç olması gerek ise akşam yemeğinden sonra ağır gelmemesi adına hafif tatlılar, menülerinizin olmazsa olmazı olacak. ELELE MUTFAK ATÖLYESİ / HÜLYA ŞAKIR
MEYVELİ GÜLLAÇ
6 güllaç yufkası
1 lt süt
300 gr toz şeker
1 paket şekerli vanilya
200 gr kayısı (mevsim meyvesi vişne, çilek )
İsteğe göre Antep fıstığı, ceviz, fındık
Sütü ısıtıp, şekeri ekleyip, eriyinceye kadar karıştırıp, kaynatın. Sütü ocaktan alıp vanilyayı ekleyip, süt ılınıncaya kadar bekletin. Vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp rondoda doğrayın. Sütü tepsiye koyup, güllaç yapraklarının yarısını ayırarak parlak kısmı yukarı gelecek şekilde süte batırıp ıslatın. Servis kasesine 3 güllaç yaprağını süt ile ıslatıp koyun. Üzerine hazırlamış olduğunuz meyveyi yayın. Üzerine kalan güllaç yapraklarını süt ile ıslatıp koyun. Güllaç ılındığında kapağını kapatıp buzdolabında bekletin. Servis edeceğiniz zaman Antep fıstığını rondoda kıyıp, sos olarak eklediğiniz meyvelerle süsleyip servis edin.
- Güllaç Tatlısı Osmanlı-Türk mutfağının “Geleneksel” diye nitelendirilen lezzetlerindendir.
- Güllaç yaprağının üretimi özel olduğu için hazır alınır. Mısır nişastası ve buğday unu, özel olarak filtrelendirilmiş suyla karıştırılarak, özgün bir konsantrasyonda güllaç hamuru elde edilir. Bu bileşim 100 – 150 derece sıcaklığa sahip özel tavalara dökülerek su formu giderilir. Piştiğinde tavanın üzerinden (kendiliğinden) ayrılan güllaç yaprağı belli bir oranda nem içeren ortamlarda kurutulur.
- Güllaç tatlınızı tek kişilik olarak Hünerli Kule’ler içinde hazırlayabilirsiniz.
- Güllaç hazırlandıktan sonra buzdolabında kapağı kapalı olarak saklanmalıdır.
- Cevizi servis aşamasında eklerseniz, güllaç tatlınızı karartmaz.
- Güllaç tatlınızı taze meyve sosları ile hazırlayabilir, puding ve krem ole ile lezzetlendirebilirsiniz.
- Süt ve şeker miktarını damak tadınıza göre ekleyebilirsiniz.
- Güllaç Ramazan ayına özel bir tatlı olarak mutfağımızda yer alırken, son yıllarda Güllaç yaprakları her zaman bulunabildiği için her dönem yapılan bir tatlı olmuştur.
- Güllaç yapraklarını su ve süt ile ıslatıp tuzlu lezzetler de yapabilirsiniz.
- Hazırlanan güllaç, buzdolabı veya serin bir yerde yarım saat bekletildikten sonra üzerine dövülmüş ceviz, badem, fıstık, fındık ve arzu üzerine gülsuyu ilavesiyle servis yapılır. Afiyet olsun.
Meyveli Jöle
1 paket vişneli jöle
1 paket limonlu jöle
1 paket krem şanti
100 ml süt
200 gr kiraz
500 ml sıcak su
400 ml soğuk su
250 ml sıcak suyu kaseye koyup üzerine çilekli jöleyi çırpıcı ile karıştırın. Jöle eridiğinde üzerine 250 ml soğuk su ekleyin. Prenses Tacı’nın orta kapağını takıp soğuk su ile çalkalayın. Prenses Tacı’na hazırladığınız jöleyi ve kirazları koyup soğutun. Jöle katılaştığında süt ile krem şantiyi çırpın. Limonlu jöleyi çilekli jöle gibi hazırlayıp 200 ml soğuk su koyun. Yarısını Prenses Tacı’na koyup soğutun. Kalan jöleye hazırladığınız krem şantiyi koyup, karıştırıp, Prense Tacı’na koyun. Prenses Tacı’nın kapağını kapatıp buzdolabında bir gece bekletip servis edin.
Bitter Çikolatalı Puding (Mikrodalga fırında)
500 ml süt
150 ml bitter çikolatalı puding
50 ml doğranmış çikolata
50 ml Antep fıstığı
Puding tozunu 200 ml süt ile Şek Şek’de çırpın. Kalan sütü Mikro Plus Sürahi ’de 800 Watt’da kaynatın. Puding karışımını kaynamış süte ekleyip karıştırın. Mikro Plus Sürahi’nin kapağını kapatmadan 600 Watt’da arada bir karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Antep fıstığını Süper Şef’te doğrayın. Pudingi servis kaselerine paylaştırıp doğranmış çikolata ve fıstık ile servis edin.
Prenses Tacı Sütlü İrmik Tatlısı
1250 ml süt
150 ml toz şeker
200 ml irmik
1 paket vanilya
Süt, şeker ve vanilyayı kaynatın. İrmiği ekleyip karıştırarak 4-5 dk pişirin. Sütlü irmik ılınmaya başladığında Prenses tacını su ile çalkalayıp tatlıyı koyun. Buzdolabında bekletip mevsim meyveleri ile servis edin.