Yağ hücresi insan vücudu için çok önemli bir organdır. Tıpkı akciğerlerimiz, kalbimiz, beynimiz gibi. Vücudumuzda özellikle Vitamin A, D, E, K’nın depo yeridir. Vücut ısısını sağlar, dışarıdan gelen darbeleri çeker ve kemik kırılmalarını önler. Bazı hormonların da sentez yeridir. Bu nedenle bir insanın vücudunda sıfır yağ olması yaşamla bağdaşmaz. Vücutta mutlaka yağ dokusu olmalıdır. Ama bu oran kadınlarda vücut ağırlığının %30’undan erkeklerde %25’inden fazla olursa başta kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, eklem hastalıkları ve birçok kanser türüne neden olabiliyor.
Banu Çaycı
Yağ oranı yüzde 30’i geçince tehlike çanları çalmaya başlar!
Karın çevresinde biriken yağlar, vücudun diğer yerlerinde biriken yağlara göre hastalık riskini daha fazla artırmaktadır. Çünkü buradaki yağ hücreleri daha büyüktür ve iç organlara daha yakındır. O nedenle bel çevresi kalın olanlar, basen çevresi kalın olanlara göre metabolik açıdan daha risklidir.
Bel çevresi nasıl ölçülür?
Bel çevresini ölçerken kendinize bir başlangıç, bir de bitiş noktası seçmelisiniz. Ardından mezurayı yuvarlak şekilde belinize sararak uç noktaları birleştirmelisiniz. Sağ ya da sol leğen kemiğinizin en üst noktasına mezuranın başlangıç ucunu koyun. Belinizi saracak şekilde dolandırarak başlangıç noktasına getirin. Mezura göbek deliğinden biraz aşağıda olacak şekilde başlangıç noktasına kadar getirildikten sonar, mezura üzerinde yazan ölçüyü kıstas alabilirsiniz. Artık bel çevrenizi ölçebiliyorsunuz. Bundan sonra sağlıklı olup olmadığınıza bakmalısınız. Bel çevreniz erkeklerde 102 cm bayanlarda ise 88 cm’den fazla ise sağlık açısından risk altındasınız demektir.
Bel çevresindeki yağlanmayı nasıl önleriz?
Düşük metabolizma hızının yarattığı kilolardan kurtulmanın en kolay yolu, düzenli egzersiz yapmaktır. Eğer daha az kilo almak istiyorsanız, daha çok egzersiz yapmalı ve daha çok yağsız kas kitlesine sahip olmalısınız. Yani, ortalama metabolik hızınızı artırarak daha fazla kalori yakmalısınız.
Sıkı bir diyete başladınız, düzenli sporunuzu yapıyorsunuz, sağlıklı besleniyorsunuz fakat beliniz daha da kalınlaşıyor, bacaklarınız da olması gerekenden daha da fazla inceliyor! Bunların nedeni kendi beden tipinize göre egzersizi uygulamamaktan kaynaklanıyor.
Vücut tipine göre doğru egzersizi seçmek!
Birçok kadın 4 vücut tipinden birine dahildir. Bu kategoriler elma, armut, kereviz ve kum saati olarak adlandırılır. Dolayısıyla her vücut tipi farklıdır ve egzersizde vücut orantısı bakımından büyük önem taşır. Bu bakımdan öncelikli yapmamız gereken kendi vücut tipimizi belirleyip, ona göre egzersiz programımızı belirlemek.
Armut şekilli vücutlarda omuzlar genellikle dardır ve eğri görünür. Duruşunuzu düzeltmek ve omuzlarınızı açmak için yoga hareketlerinden yararlanabilirsiniz. Böylece vücudunuzun orantısı dengelenecek ve kalça kısmı daha dar görünecektir. Kaldırabileceğiniz ağırlıklarla çalışarak pazı ve dış kol kaslarınızı ve omuzlarınızın hatlarını güçlendirebilirsiniz.Bunun için mutlaka spor salonuna gitmeniz gerekmez, evde 500 cc’lik su şişeleri de işe yarayabilir.
Elma grubundakilerde görülen yağ, iç organların çevresinde toplanmış olduğu için diğer gruplardakinden daha tehlikelidir. Bu yağı hızlı bir şekilde yakmanın yolu bol miktarda kardiyovasküler hareket yapmaktır. Yüzme ve bisiklet, yürüyüş yapmak doğru tercihlerdir. Kalın bellerini inceltmek amacıyla abdominal (karın) bölgeyi çalıştırırlar. Eğer kardiyo yapmazsınız, karın kaslarının üstüne yerleşmiş olan yağlardan kurtulamayacağınız için; yaptığınız diğer hareketlerin de pek anlamı kalmaz. Kardiyo süreniz en az 30 dakika olmalıdır.
Kum saati grubundakilerin omuz ve kalçaları yakın genişlik ve ince bir belleri vardır. En çok tercih edilen vücut tipidir. Tüm kas gruplarını çalıştırmakta fayda vardır. Eğer gögüsleriniz büyükse sırt kaslarını kuvvetlendirmek, ağırlık kaldırmak ve dış kol kaslarını çalıştırmak faydalı olacaktır.
Kereviz grubundakilerin ise omuzları, beli ve kalçası birbirine yakın ölçülerdedir ve göğüsleri küçüktür. Çok kilolu görüntüleri yoktur ama orantısız bir şekle sahiptirler. Vücuda biraz kıvrım kazandırmak ve dengeli bir orantı ortaya çıkarmak hedeflenmelidir. Kardiyo egzersizlerinden ziyade, kollarda, kalça ve vücudun alt bölümlerinde kas yapmaya odaklanmak gerekir.
Egzersiz yapmak ve kas kitlemizi artırmak metabolizmayı hızlandırmanın en etkili yoludur. Metabolizmanızın daha hızlı çalışması için yeşil çay içebilirsiniz.
Tüm vucut tipleri için egzersiz planı farklı olsa da beslenme düzeninin hedefi aynıdır. Bu hedefler;
- Yeterince protein içeren gıdaları tüketin: Et, süt, yumurta, balık, hayvansal proteinlerden baklagiller. Alınması gereken protein miktarı herbir kilo vücut ağırlığı için 1 gram proteindir. 65 kilo bir hanım için, günlük protein ihtiyacı 65 gramdır.
- Basit korbonhidratlardan (pastalar, beyaz ekmek, çay şeker gibi) kaçınmalısınız.
- Günde 1.5 – 2 litre su içmelisiniz.
- Yeterince sebze ve meyve tüketmeliniz. Lifli beslenmeye dikkat!
- İşlenmiş gıdalardan, fast-food türü yiyeceklerden, gazlı şekerli içeceklerden uzak durun.
- Margarin gibi trans yağlar yerine, zeytin yağı tüketiniz.