Büyükada’da Tarihi Bir Mekân: Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi bundan 101 yıl önce inşa edilerek ibadete açılmış kiliselerden birisi… 101 yıldan bu yana yaz kış demeksizin binlerce insan dilek ve dualarını iletmek için bu kiliseyi ziyarette bulunuyor. Büyükada’daki Aya Yorgi kilisesine gitmek için Bostancı’dan kalkan şehir hatları vapuru veya motorlarla buraya ulaşılıyor. Denizin keskin iyot kokusu ada esnafının sıcaklığı adanın en tipik özelliklerinden.

aya yorgi

Vapur iskelesinden Aya Yorgi’ye gitmek için iki alternatiften birini kullanma imkânı bulunuyor. Bunlardan ilk seçenek meydandan kiliseye ulaşım sağlayan faytonlar eşliğinde oluyor. Diğer seçenek ise bisiklet kiralamak. Kilisenin bulunduğu mahal dik bir yokuşun ucunda konumlanmış durumda. Ayrıca bu yokuşun batıl inanışlarından birisi yokuşu çıkma esnasında hiç konuşmama gibi bir rivayetten ibaret. Yokuşun yorulmadan çıkılmaması 15 dakika gibi bir zaman alıyor.

Aya Yorgi’ye girildiğinde ziyaret esnasında dileklerde bulunulup, bütün kiliselerde mevcut olduğu üzere kâğıda yazılarak kutuya atılıyor. Dilekler için burada da mum yakılmaktadır. Dilekte bulunulduktan sonra dileği gerçekleşenler tarafından tekrar gelinerek şeker ve zeytinyağı dağıtılmaktadır. Aya Yorgi batıl inançlarıyla Hıristiyan Ortadoks’larının gözbebeği olan bir yerdir. Kilise senenin iki gününde 23 Nisan ve 24 Eylül’de farklı inançlara sahip olan insanlar tarafından akına uğrayarak dilek cennetine bürünüyor. Kilise Büyükada’nın en yüksek yerlerinden birinde konumlanmış ve 204 metre yüksekliğindeki Yüce Tepe’de bulunmaktadır.

Kilise adını M.S 3’ncü yüzyılda öldürülen Kapadokyalı Aziz Georgios’tan almıştır. Kilise iki katlı kiremitten örülmüş olup bu şirin yapı Eski Kilise olarak bilinmektedir. Başka bir rivayete göre eski bir manastır olan kilisenin bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu söylenmekte M.S 963 yılında ünlü Bizans İmparatoru Nikiforos Fokas zamanında yapıldığı söylentiler arasında bulunmaktadır. Diğer Bizans imparatoru Manuil Komninos da 1158 yılında ferman metninde burayı Kodono olarak ismen geçirmiştir. Aya Yorgi Kilisesi Meryem Ana’nın eviyle beraber Hrıstiyanlarca Türkiye’deki ilk hac noktası olarak tanımlanmıştır. Yeni Aya Yorgi Kilisesi 1905 yılında yapılarak 1909’da kullanıma açılmıştır. Başpiskoposluk kiliseyi Türkiye’deki kabul edilen manastır olarak tanımlamıştır. https://www.tatilhotelleri.com/

Av. Seher Tuba Çevik

Yerli ve yabancı birçok firmaya hukuk danışmanlığı yapan yazarımız Av. Seher Tuba Çevik, Aysha’da hukuk alanında yazılar yazmaktadır.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın