Başlıca giyim ürünleri kazak ve paşmina şallar olmak üzere; elbise, eldiven, bornoz ve bere de üretilen ürünler arasında. Giyim ürünlerinin yanı sıra kaşmir halıların da çok ünlü olduğunu söyleyebiliriz. Kaşmir yünü, deniz seviyesinin çok üstünde bulunan Himalayalar bölgesinin içindeki Nepal’den temin ediliyor. Yer yer -40 derece dondurucu soğukların olduğu bölgedeki keçiler, hava şartlarına uyum sağlayarak koruyucu iç yünler geliştirmişler. Yıl boyunca bir keçiden ancak 50 ila 150 gram kadar yün elde edilebiliyor. Taranarak toplanan bu ipeksi yünlerden elde edilen kaşmir yünü, nadide özelliklere sahip.

Yerel halk elde ettiği ham kaşmiri genellikle bölgedeki kaşmir üreticilerine satıyor. Ham haliyle yılda yalnızca birkaç bin ton elde edilen kaşmir yünü, doğal olarak müthiş bir rağbet görüyor. Ham kaşmir geçirdiği işlemler sonunda, büyük ölçüde fire veriyor ve doğal olarak ağırlığı da azalıyor.

Kaşmir Nepal’de sadece elle dokunmaktayken Çin’deki bazı fabrikalar kaşmir üretimini makineleştirmeye çalışıyor. Bu fabrikalar keçileri doğal ortamlarından uzakta yetiştirerek, seri üretimle kaşmir topluyorlar. Tabii ki Çin’deki seri üretim kaşmirin kalitesi, Nepal’in el emeği kaşmir ürünleri ile karşılaştırılamayacak kadar düşük. Her ürünü bir sanat eseri sayılan kaşmir, Nepal’in nesilden nesile aktarılarak günümüzde de yaşatılan bir geleneği.

Onu Özel Kılan, Nadir Bulunması
Kaşmir ince, yumuşak lifleri ile karakterize bir yün. Doğal renkleri beyaz, gri ve kahverengi olan kaşmir; kıl ve tiftikten en az 6 kat daha sıcak tutma özelliğine sahip. Nadir bulunması ve zahmetli bir işleme sürecinden geçiyor oluşu, kaşmirin değerli bir ürün olmasını sağlıyor. Bu yüzden geçmiş dönemlerde kaşmiri sadece kraliyet ailelerinin giydiği biliniyor. Sadece bu açıdan değil, kullanım koşullarına dikkat edildiği taktirde oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü olan kaşmir kıyafetler, vücutta termal dengeyi sağlama görevi üstlendikleri için de değerli kabul edilir.

Kaşmir Her Yerde…
Kaşmirin üstündeki yani üst tabakasındaki kaba liflerden; urgan, kilim, çuval, ip ve battaniye üretimi yapılıyor. Kaşmirin alt tabakasındaki liflerden ise erkek ve kadın kumaşlarının yanı sıra palto, spor ceket, ipek kaşmir üretimi yapılıyor. Kaşmiri sadece günlük hayatta değil yerel giysi yapımında da kullanıyoruz. Yerel giysi yapımında en çok atkı, şal ve kuşak yapımı için kullanılan kaşmir; perde ve yastıklarda da kullanılıyor.

Vücuda Yumuşaklık Hissi Veriyor
Kaşmir keçisi günümüzde Çin ve Moğolistan başta olmak üzere İran, Tibet ve Hindistan gibi az sayıdaki ülkede yetişiyor. Kaşmir yününün sırrı da burada; kışları oldukça sert iklimlere sahip bu bölgelerde yaşıyor oluşları keçileri fiziksel olarak diğerlerinden ayırıyor. Kaşmir keçilerinin vücudu, sert kış koşullarından korunmak için üstteki yünlerinin altında dönemsel olarak onları sıcak tutmaya yarayan, koruyucu ve ipeksi iç tüyler geliştiriyor. Yılda bir kez, bahar mevsiminde bu tüyler hayvanlara zarar vermeyecek şekilde, özel bir tarakla toplanıp yıkanıyor ve kaliteli tüyler ayrıştırılma işleminden geçiriliyor. Ardından eğirilen bu yünler doğal olarak kahverengi, beyaz ve gri renkte olsalar da kolayca boyanabiliyorlar. Modayı takip eden hanımların gözdesi olan kaşmir, vücutta hafif ve ipeksi bir yumuşaklık hissi veriyor.

Bir Kaşmir Keçisinden Yılda 250 Gram Yün Alınıyor
Kaşmir keçisi, -30 dereceye varan dondurucu kış aylarında uzun yumuşak tüyleriyle kendini korumaya alıyor. Esasında termal özellikli olan kaşmir keçisinin tüyleri, kışın soğuktan koruduğu gibi yazın da sıcaktan korumaya yardımcı oluyor. Dolayısıyla kaşmir keçisi yaz mevsiminde de +40 derecelere varan sıcaklıkta rahatlıkla yaşayabiliyor.
Kaşmir keçilerinin tüyleri, yıllık tüy dökme mevsimlerinde kırkılıyor. En iyi kaşmir yünü, keçinin sırt ve omuz bölgelerinden geliyor. Arka ve alt kısımdaki yünler kısa olduğu için başka materyallerle karıştırılarak kullanılabiliyor. Bu keçiden elde edilen iplikler doğal olarak beyaz, gri ya da kahverengi. Fakat kolaylıkla farklı renklere boyanabiliyorlar.
Bir keçinin yeterli yün verebilir duruma gelmesi ortalama dört yıl alıyor. Üstelik bir keçiden yılda ortalama 250 gram yün alınabilmesi, istenen kalite ve miktarda yün elde edebilmek için birkaç keçinin tüyünden yararlanılıyor.

Kaşmiri Uzun Süre Kullanmak İçin…
– Dolabınızda yatay olarak katlayıp saklayın. Asmak, deforme olmasına neden olabilir.
– Ayakkabı gibi aynı kazağı üst üste giymeyin, havalanmasına olanak verin.
– Top top olan tüylenmeyi, özel aletlerle ya da kuru temizleme ile temizletebilirsiniz.
– Kaşmir her mevsim giyilebilir. Yine de kaldırmayı tercih ediyorsanız, öncelikle temizlemeyi unutmayın! Güve; leke ve kire daha çok gelir.
– Her birini tek tek, doğal koku veya güve ilacı koyduğunuz poşetler içinde kaldırın.
– Kaşmiri dilerseniz kuru temizlemeye verebilir, dilerseniz de elde yıkayabilirsiniz. Doğru yıkanırsa, elde yıkanmayı daha çok sever.
– Elde yıkarken ılık, şampuanlı su kullanın. Nazikçe, çitilemeden ya da büküp sıkmadan yıkayın.
– Havlu üzerine sererek kurutun. Asmayın.
– Kuruduktan sonra ters yüzünden ılık bir ütü ile geçebilirsiniz.
