Kafkasya kökenli doğal antibiyotik olan kefir sağlık açısından oldukça faydalıdır. Sindirim sistemini düzenleyebilen kefir içerisindeki vitaminler ile birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir. İnek ve keçi gibi hayvanların sütünden elde edilen kefir, probiyotik özellikte birçok bakteri ve ihtiyaç duyulan besin kaynaklarının birçoğunu içerir. Kefirin faydalarını ve nasıl yapılabileceğini öğrenmek için aşağı kaydırmanız yeterli.
Kefir Nedir?
Fermente süt ürünleri içerisinde yoğurttan sonra önemli bir yer tutan kefir, eski çağlardan günümüze kadar gelmiştir. Kefir tanesi kullanılarak elde edilen kefir; inek, keçi, koyun sütlerinden veya bitkisel kaynaklı sütlerden de üretilebilir. Kafkas Türklerinin ve Rusların uzun yıllardır tükettiği kefir B12 vitamini, kalsiyum, magnezyum, K2 vitamini folik asit, enzmler ve probiyotik içerir. Doğru kullanılması halinde sağlık açısından faydalarının yanı sıra cilde, saçlara ve diyete iyi gelir.
Kefirin Faydaları
- Vücut direncinin artmasında yardımcı olur.
- Cilt, tırnak, göz ve diş sağlığı üzerinde etkilidir.
- İdrar yolu iltihap tedavisinde olumlu etkileri vardır.
- Kansızlığın önlenmesinde yardımcı olur.
- Kronik yorgunluğu giderir.
- Vücut direncini artırır.
- Kilo kontrolünün sağlanmasında etkilidir.
- İyileşme sürecini olumlu etkiler.
- Damar sertliğini önler.
- Kas kasılmalarını önlemede yardımcıdır.
Evde Kefir Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 1 litre çiğ süt (inek, keçi veya koyun sütü)
- 30-50 gram kefir mayası
- Cam kavanoz
- Plastik süzgeç
Hazırlanışı
- Çiğ süt kaynatılır ardından soğutularak üzerinde oluşan kaymağı alınır.
- Soğuyan sütün 20-25 dereceye gelmesinin ardından kefir mayası eklenir.
- Kavanozun ağzı hava alacak şekilde peçete veya temiz gevşek dokulu bir bezle kapatılır.
- Kefirin bulunduğu ortam mayalanabilmesi için soğuk olmamalıdır dolayısıyla kavanozun etrafı bezle sarılır.
- Yaklaşık bir gün boyunca sütün pıhtılaşması beklenir ve sütün pıhtılaşmasıyla birlikte kefir olmuş demektir.
- Kefirin olgunlaşması için buzdolabında bir gece bekletilebilir.
- Bir gece buzdolabında bekletin kefir plastik bir süzgeçle süzülür.
- Süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında bekletilebilir.