Kitap Okumanın Bilmediğimiz Yönleri

En son hangi kitabı okudunuz ya da okumaktasınız? Ya da okuma rutininiz sadece gazete, dergi, Facebook, Twitter paylaşımlarından mı oluşuyor? Okumanın faydalarını hep duyuyoruz ama kitap okumanın faydalarını sağlık açısından hiç düşündük mü?

1.Zihinsel Stimülasyon

Beyninize, vücudunuzdaki tüm kaslar gibi güçlü ve sağlıklı olması için egzersiz yaptırmanız gerekiyor. Hafıza ve beyin işlevlerindeki yavaşlama ve bir düşüş yaşlanmanın yan etkilerinden biridir. Ancak düzenli okuma rutini bu yan etkiyi yavaşlatıp minimize edebilir. Yapılan çalışmalar sonucunda kitap okumanın beyni aktifleştirdiği ve zihni meşgul edip beynin gücünü kaybetmesini önlediği için alzheimer ve demansın ilerlemesini yavaşlattığını (hatta önleyebildiğini) kanıtlamıştır.

2.Stres Giderici

Yoğun çalışma koşulları, kişisel ilişkiler ve günlük hayatta karşılaştığımız sorunlar bizi strese sürükleyen en kolay yollardır. Ama bu stresten kurtulmanın en kolay yolu belki okuduğunuz kitabın dünyasında kaybolmaktır. İyi yazılmış bir roman sizi diğer âlemlere götürürken aynı zamanda gerginliklerin ortasında sizi koruyacaktır. Kitap okurken, karakterlere ve kitabın grafiğine odaklanmalısınız. Edebi dünyaya olan dikkat dağınıklığı, günlük yaşamın stresinden uzaklaşmanıza, zihninizi ve bedeninizi rahatlatmanıza izin verir. Kendinizi harika bir hikâyede kaybetmek, stres için mükemmel bir çözüm olabilir.

3.Güçlü Hafıza

Bir kitabı okurken, bir dizi karakterin, arka planlarının, mekânların ve tarihinin yanı sıra, hikâye boyunca yollarını çizen çeşitli yayları ve alt grafikleri de hatırlamak zorundasınız. Bunlar sadece hatırlanması gereken bazı şeyler, ama beyin gerçekten harika bir şeydir ve bu şeyleri çok kolay hatırlayabilir. Şaşırtıcı derecede, yarattığınız her yeni bellek, yeni beyin hücreleri üretilmesini zorlar ve beynimizi daha da güçlendirir, bu da kısa süreli/uzun süreli hatırlamayı dengelemeye yardımcı olur.

4.Konsantrasyonu Arttırır

İnternet ile çevrelenmiş dünyamızda teknolojinin getirdiği odaklanmama ve dikkat dağınıklığı çağımızın en büyük hastalığı haline gelmiş durumda. Ve dikkatimiz çoğu kez bir milyon farklı yöne çekiliyor. Ama okurken, sadece bir noktaya odaklanıyoruz. En azında kitap okuyarak, dikkat dağınıklığından kaçınmak için zihnimizi eğitebiliyoruz. Bu yetenek, konsantrasyon gerektiren diğer bütün işleri gerçekleştirirken yardımcı olabilir. Her gün işe başlamadan, okula gitmeden önce 15-20 dakika kadar okumaya çalışın (örneğin, işe veya okula giderken toplu taşıma aracı kullandığımız sırada) ve ofise gidip işe başladığınızda ne kadar odaklandığınıza şaşırın.

5.Daha Güçlü Analitik Düşünme Becerileri

Hiç şaşırtıcı bir gizem romanı okurken kitabı bitirmeden önce gizemi çözdünüz mü? Eğer öyleyse, verilen tüm ayrıntıları not edip bir sıra haline getirin. Böylece eleştirel ve analitik düşünmeyi destekleyen bir çalışma başlatmış olursunuz. Aynı yetenek ayrıntıları analiz etmek için, aynı zamanda olayın eleştirilmesi söz konusu olduğunda elverişli hale gelir. Olayın akışını, karakterlerin aktarılış biçimini ya da hikayenin ne kadar gerçekçi yazıldığını irdelemek gibi. Okuduğunuz kitabı başkalarıyla tartışmak için bir fırsatınız varsa, bundan kaçmayın ve düşüncelerinizi özgürce belirtin böylece atladığınız kısımları fark edersiniz ya da kitaba farklı bakış açılarından bakmayı da öğrenirsiniz.

Anusha Zubairy

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın