Doğum sonrası geçirdiğiniz 3 aylık zor dönem; uykusuz geçen geceler, saçınızı bile taramaya vakit bulamadığınız zamansızlık… Bunlar doğum sonrası yaşanan tanıdık durumlar.
Hamilelikle birlikte gelen kilolardan kurtulmak; görünüşünüze ilişkin özgüveninizi tekrar geri kazanabilmek, bedeninizi forma sokmak için egzersiz yapmaya başlamak en büyük arzunuz olabilir. Egzersiz programına, doktor kontrolüne gittikten sonra başlamalısınız. Doğum sonrası 4 ila 6 hafta sonrası doktorunuz, sizden bir randevu alıp genel sağlık denetiminizi yaptırmanızı isteyecektir. Zor doğum, sezaryen, episitomi, aile planlaması önlemleri için bu kontrol önemlidir. Doktorunuz size hamilelik sonrası “egzersiz yapabilirsiniz” izni verdikten sonra programınızı seçebilirsiniz. Egzersiz bebeğinizin bakımı ile ilgilendiğiniz 24 saat boyunca bunaldığınızda, kendinize ayırdığınız önemli bir zamandır. Egzersiz yaptığınız ilk gün dahi, salgılanan serotonin hormonu sayesinde kendinizi incelmiş, mutlu ve neşeli hissedeceksiniz.

Rahat Bir Program İle Başlangıç Yapın
Kendinizi çok fazla zorlamayacak ve aşamalı olarak arttıracağınız bir egzersiz programı uygulamalısınız. Çünkü hamilelikte artan relaxin hormonu ile gevşeyen kas ve bağların toparlanması, altı ay içinde gerçekleşiyor. Hemen ağır bir programa başlamak size zarar verebilir. Germe hareketlerini ilk altı ay denemeyin. Karın kaslarınızla egzersize yavaş yavaş başlamalısınız, emzirirken güçlü kol hareketleri yapmaktan kaçının ve mutlaka göğüslere tam destek sağlayan sütyen kullanın. “Acı yoksa kazanç yok” inanışı doğru değildir, başlangıçta hafif egzersiz bile sizi rahatsız edebilir. Egzersiz yaparken bedeninizi dinleyin ve kuralları izleyin; acı hissederseniz ara verin, ağrıyan yeriniz varsa sorun var demektir. Unutmayın, egzersiz yapmanızın nedeni yaşama uyum sağlamaktır ve yeni yaşam tarzınız; annelik, bebeğinizi emzirmek, mükemmel bir vücuda sahip olmak değil…
Emzirirken birkaç kilo fazlanız olması da o kadar önemli değil, sert diyetler süt veriminizi azaltır. Bir diyetisyenden destek alarak süt veriminizi azaltmadan kilo vermenizi sağlayacak bir diyet uygulayabilirsiniz.
Yapacağınız egzersizin yalnızca formda olmak için değil, sağlığınız üzerinde de derin ve uzun süreli etkileri olduğunu bilmelisiniz. Kalbiniz, akciğerleriniz, kemik ve kaslarınız güçlenir; yanı sıra kan basıncınızı, kan şekerini ve kan yağlarını dengeler. Sindiriminizi düzenleyip kabızlık şikâyetiniz varsa rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Annelik doğal olarak çok fazla zamanınızı alır, bu sebeple gününüze başka bir etkinlik sığdırmanın olanaksız olduğunu düşünebilirsiniz. Bebeğiniz uyurken siz de dinlenmek, bulaşıkları yıkamak, diğer ev işlerini yapmak, gazetenizi okumak, arkadaşlarınıza telefon etmek, sosyal medyada neler olup bittiğinden haberdar olmak isteyebilir ve egzersiz yapmak için zaman bulamayabilirsiniz… Tüm bunlar egzersiz yapmak kadar önemli, ancak forma girmek istiyorsanız egzersiz şarttır. Haftanın birkaç günü 1-2 saat size yardımcı olacak ve bebeğinizi bırakabileceğiniz biri, anne, bir akraba, ücretli bir yardımcı ayarlanabilir. Bebeğinizle gidebileceğiniz yerleri araştırabilirsiniz veya da evinize gelebilecek özel bir çalıştırıcı seçebilirsiniz.
Bu olanakların hiç birini yaratamayacak durumda ama forma girmekte de kararlı iseniz; bebeğinizle parka, alışverişe gittiğiniz zamanları nasıl egzersize dönüştürebileceğinizi planlayın. Böylece bebeğinizi bu eğlenceye ortak etmeyi keşfedecek, televizyon seyrederek geçirdiğiniz zamanı bir egzersiz videosu ile çalışarak geçirmeyi tercih edeceksiniz.
Gerçekten istiyorsanız forma girebilirsiniz; yapacağınız tek şey, başlamak ve sürdürmektir. Böylece mutlu olursunuz, kendinizi yeniden keşfederek yeni yaşamınızın getirdiği güzelliklerin farkına vararak bebeğinizle keyifli zamanlar geçirirsiniz…