Müstakil Ev Ne Demek? Müstakil Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pek çok insanın hayali bahçesi, otoparkı olan; çok yüksek katları bulunmayan tamamen kendine ait bir evde ikamet etmek. Müstakil ev olarak bilinen bu konut tiplerine Türkiye’nin birçok farklı ilinde rastlamak mümkün. Buna hem metropoller hem de daha küçük şehirler de dahil. Büyük şehirlerde özellikle şehir merkezinin uzağında konumlandırılan müstakil evlere, daha küçük şehirlerde merkezi noktalarda da rastlamak mümkün oluyor. Eğer sizin de müstakil evde yaşama hayaliniz varsa ve müstakil evlerle ilgili daha fazla fikir sahibi olmak istiyorsanız doğru adrestesiniz!

Müstakil Ev Ne Demek?

Müstakil ev, üst üste katların bulunmadığı ve genellikle bir veya iki katlı olan konut tipini ifade etmek için kullanılıyor. Müstakil evler tek katlı olabildiği gibi iki ya da üç katlı da olabiliyor. Tek katlı müstakil evlere genellikle küçük şehirlerde rastlanırken villa tarzı 2 ya da 3 katlı müstakil evlere büyük şehirlerde de rastlamak mümkün oluyor. Müstakil ev tanımı villa gibi çok lüks konutları tanımlarken kullanılabileceği gibi aslında gecekonduları tanımlamak için de kullanılıyor. Tüm mülkiyetin yalnızca ev sakinlerine ait olduğu müstakil evler konforlu ve yüksek yaşam standartlarında bir hayat sürmek isteyenlerin tercihi oluyor. Eğer siz de böyle bir hayat arzuluyorsanız satılık müstakil ev ilanlarını incelemeye hemen başlayabilirsiniz.

Müstakil Evde Yaşamanın Avantajları

  • Müstakil evler ailenizle, sevdiklerinizde daha kaliteli vakit geçirmenize imkân sunar. Bunlar dolayısıyla müstakil evlerin huzurlu ve refah vadeden bir yaşam vadettiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
  • Müstakil evde yaşamak sizlere daha fazla mahremiyet avantajı sunar.
  • Müstakil evler daha fazla mimari özgürlük sunar. Müstakil evinize beğeninize ve gereksinimlerinize uygun mimari dokunuşlarda bulunabilir, evin inşa sürecine doğrudan dahil olabilir ve dekorasyon konusunda kendi tarzınızı ortaya koyabilirsiniz.
  • Çoğu müstakil evin kendine ait bir otoparkı vardır.
  • Çoğu müstakil ev ayrıca kendine ait bir bahçeye de sahip bulunur. Böylece size ait bir yeşil alana kavuşmuş olursunuz.
  • Özellikle büyük şehirlerde müstakil evde yaşamak, şehirden kaçış için iyi bir seçenektir. Hem şehrin içinde olmak hem de kalabalık ve gürültüden uzakta bir yaşam sürmek istiyorsanız şehir merkezinin uzağındaki müstakil evleri değerlendirebilirsiniz.

Müstakil Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Müstakil ev alırken dikkat edilmesi gerekenler tıpkı farklı konut tiplerinde olduğu gibi mutlaka hakim olmanız gereken konular. Müstakil ev alırken dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

 

  • Müstakil ev alırken dikkat edilmesi gereken ilk noktalardan biri evin yasal izinlere sahip olup olmadığının incelenmesi. Satılık müstakil ev ilanlarını incelerken konutun gerekli izinleri ve evrakları olup olmadığı noktasına dikkat etmeyi unutmayın! Özellikle de bahçeli müstakil evlerde bahçenin tapuya kaydı olup olmadığından, bahçenin üzerine yapılan konutun kaçak yapı olarak kabul edilip edilmediğinden emin olunmalıdır.
  • Taşınmaza ait bir borç olup olmadığını araştırın. Müstakil ev satın almayı düşünenleri bekleyen en kötü sürprizlerden biri de taşınmaza ait olan ödenmemiş borçlardır. Bu yüzden mutlaka tapu devir işlemleri öncesinde taşınmazın borcu olup olmadığı yönünde bilgi alınalıdır.
  • Evin sağlamlığından emin olun. Özellikle de eski olan konutlarda binanın sağlamlığı ve elektrik, su tesisatı gibi yapılar mutlaka incelenmelidir.
  • Birçok müstakil evin kendine ait su deposu, garajı ve kileri bulunur. Satın almayı düşündüğünüz müstakil evde bu özelliklerin olup olmaması evin fiyatını etkiler. Dolayısıyla müstakil ev fiyatlarını kıyaslarken bu kriterlere bağlı değerlendirme yapmayı unutmayın.
  • Müstakil ev satın alırken bir güvenlik sistemi ya da güvenlikli bir sitede olup olmadığına dikkat edin.

Müstakil ev satın alırken tüm bu kriterlere dikkat ederek çok daha doğru bir tercihte bulunabilirsiniz. Eğer müstakil ev kiralamayı düşünüyorsanız kiralık müstakil ev ilanlarını  incelemeye hemen başlayabilirsiniz.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın