Ramazan Ayı tüm İslam aleminin en özel ve en kutsal aylarından… Peki bu süreçte sağlığımızı korumak için nasıl beslenmeliyiz? Dr. Ender Saraç Aysha okurları için cevapladı…
Ramazan her sene gibi bu sene de çok değerli ve özel. Geçen sene ramazan çok hızlı başlamıştı ve neyi nasıl yapacağımızı bilemiyorduk ama bu sene daha tecrübeliyiz. Oruç günleri bu sene serin havalarda oruç tutacağımız için hem daha rahat hem de kısa günlere denk geliyoruz.
İlk zamanlar vücudu alıştırmak için özellikle iftarla sahur arasında bol ılık su içmemiz gerekiyor. Bağışıklığı güçlü tutmak için; bir bardak suya bir tutam ekinezya, iri bir tutam ıhlamur çiçeği veya yaprağı, parmak ucu kadar zencefil ekleyerek demleyin ve demledikten sonra içerisine bir dilim limon atın içerisine şeker atmadan sahur arasında iki fincan için bu çayımız bağışıklık sisteminizi güçlü tutacaktır.
İftarı ikiye bölün ilk etapta bir hurma ve bir bardak ılık ballı limonlu suyla orucunuzu açın sonrasında bir kase ev yapımı bir çorba için sonrasında ise bir bardak ılık su için ve ondan sonrada akşam namazını kılıyorsanız on dakika sizi tutuyor. Kılmıyorsanız da sekiz dakika yavaşça dolanarak koridorda yürüyün. Daha sonra bir gün protein ağırlıklı beslenin yani, doğal tavuk, balık, hindi, köfte veya et tüketin. Diğer bir gün ise bakliyat bakliyat ve sebze ağırlıklı tüketin mesela yeşil mercimek, barbunya, börülce, kuru fasülye, nohut, maş fasülyesi gibi. Mutlaka et, bakliyat ve sebze kombinasyonu sağlayın.
Bunlarla beraber mutlaka iki üç kaşık doğal yoğurt tüketin. Etin yanında bazen bulgur pilavı bazen sebze ve salata tüketebilirsiniz. İftar ve sahur arasında çok fazla yiyecek tüketmemeye dikkat edin ve asla tatlıyı tok karnına yemeyin. Şekerli tatlıları mesela güllaç, sütlü tatlılar, fırında ayva ya da fırında armut tatlısı gibi tatlıları iftardan iki saat sonra tüketin ve aşırı margarinli tatlıları tüketmeyin. Tatlı sonrasında da biraz kabak çekirdeği çinko için çok önemli, bir tane de C vitaminli meyve tüketin.
Sonrasında kesinlikle sahura kalkın ben sahurda bir kase sebze çorbası tüketiyorum sağlığa çok faydalı sizde tüketebilirsiniz. Aynı zamanda ılık posalı bir bakliyat çorbası tüketebilirsiniz. Bunun yanında çok sevenler için bir parça ramazan pidesi, biraz tereyağı veya zeytinyağı üzerine ise dokuz tane yağı akıtılmış zeytin ve bir tatlı kaşığı kuş burnu marmelatı ekleyin marmelat özellikle c vitamini açısndan çok önemli ve üzerine boca yeşillik nane eklerseniz harareti ve susuzluğu alacaktır. Son olarak bolca limon sıkın peynir tüketiminde ise az yağlı ve çok tuzlu olmayan peynirler tüketmelisiniz mesela çökelek, lor peynirleri gibi. Bunun dışında eğer pide yemeyeceksek ki ben pideyi iftarda değilde sahurda tüketilmesini daha çok öneriyorum, pide yerine organik ekşi maya ile kızarmış tam çavdar ya da tam tahıllı buğday ekmeyi tüketebilirsiniz tatlı bir kahvaltı yapmak istersenizde bir tatlı kaşığı bal da sürerek tüketebilirsiniz. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiği için Anadolu propolisi öneriyorum.
İftardan sonra ya da sahurda bir çay bardağı suya 20 damla propolis damlatılabilir. Özellikle çok yorgunluğu ve halsizliği olanlar, bağışıklığı düşük olanlar, covid riskinde olanlar çinko, propolis ve C vitamini kombinasyonu oluşturup düzenli olarak tüketmeliler.
İftar sahur arası imkanınız olursa ozon yapılması çok iyi. Biz kliniği haftada bir iftardan sonra ozonların tedavisi aksamasın diye açıyoruz.
Bağışıklığı güçlü tutmak için ayrıca beyaz un, beyaz şeker, kızartma ve mısır şurubundan uzak durulmalı ve günde bir şişe maden suyu tüketilmeli.
Eskiden hep Ramazan sofralarını paylaşın toplu iftar yapın diyorduk. Bu sene pandemiden dolayı maalesef tersine mümkün olduğunca mesafeli olun, yemek yeme aşamasına kadar maskeyi çıkartmayın mutlaka ellerinizi iyice yıkayın, sosyal mesafeye dikkat edin ve iyi uykuya dikkat edin çünkü iyi uyku uyulmadığı zaman risk artıyor.