Rahmet, Fazilet ve Dua Aylarının Başlangıcı: Regaip Kandili

Regaip gecesi, Kur’an’da saygı gösterilmesi istenilen ve gün belirtilmeden oruç tutulması tavsiye edilen haram aylar arasında yer alan Recep ayının ilk cumasıdır. Rahmeti bereketi ve mağfireti bol üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisi olan Regaip gecesinde müminler hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli ve dua etmelidir. Dini duyguların yoğun biçimde yaşandığı Regaip Kandilinin geçmişten günümüze kadar nasıl geçirildiğiniz anlatan bilgiler bu başlık altında.

Regaip Kandili
Regaip Kandili

Üç Ayların Başlangıcı: Regaip Gecesi

Terim olarak Regaip, Türkçe de mübarek geceler olarak ifade edilen gecelerden biridir. Arapça bir kelime olan Regaip, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. Dini gelenekte üç aylara önem verilmesinin sebeplerinden biri de bu aylar içerisinde bulunan kandil geceleridir. Hicri takvime göre yedinci ay olan Recep ayının ilk cuma gecesi Müslümanlar tarafından kutsal olarak kabul edilen Regaip Kandilidir.

Hicri takvim de üç ayların ilki Recep ayının ilk cuma gecesi Regaip Kandili ve 27. gecesi de Mi’rac gecesidir. Üç ayların ikincisi Şaban ayının 15. gecesi Berat Kandilidir. Üç ayların üçüncüsü ise 11 ayın sultanı olarak adlandırılan Ramazan ayının 27. gecesi Kadir gecesidir. Müslümanların kutsal olarak kabul ettiği bu gecelerde Kur’an-ı Kerim okumak, nafile namaz kılmak, hayatın gidişatını gözden geçirmek, tezekkür ve tefekkür etmek manevi dünyamızın güçlendirilmesi açısından önemlidir.

Geçmişten Günümüze Regaip Gecesi

İslam dünyasında on sekizinci yüzyılda, Regâib geceleri tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmaya başlandı. Tasavvuf ehli olan şairler, bu gece için “reğâibiye” adı verilen şiirler yazdılar. Regaibiye şiirlerinin bazıları bestelenerek tekke ve zaviyelerde yapılan törenlerde okunuluyordu. Mi’rac, Berat ve Kadir gecelerinde olduğu gibi, Regâib kandilinde de minârelere kandillerin asılması gelenek haline geldi. Halk arasında Regâib gecelerinde ibâdet ve duada bulunma, geceyi kandil simidi ve şekerlemeleri ile kutlama âdeti yerleşti. Bu gibi âdetler, günümüzde de varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın