Sonbahara adım adım yaklaştığımız bu dönem romatizma rahatsızlığı olan bireyler için ağrıların artış dönemi. Sizlere romatizma’nın tedavi sürecini derledik…
ROMATİZMA HASTALIĞI KADERİNİZ DEĞİL, TEDAVİ EDİLEBİLİR
Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Romatizma hastalığında beslenmenin önemi nedense hep göz ardı edilir. Eğer bir romatizma hastası iseniz hayatınızdan şekeri, işlenmiş gıdaları ve gluten içeren tahılları tamamen çıkarmalısınız. Romatizma hastalarının diyetinin başköşesinde kolajen zengini kemik suyu ve kemik suyuyla pişmiş yemekler olmalı. Özellikle ağrıların arttığı ve yangınların şiddetlendiği dönemlerde hastaların romatizma orucu yapmaları, oruç boyunca patlıcan, domates, biber ve patates gibi besinleri tüketilmemeleri tedavi sürecinin devamlılığı için önem taşır” dedi.
D VİTAMİNİ, PROBİYOTİK VE OZON TERAPİ İLE ROMATİZMA AĞRILARI GİDEREK AZALIYOR
Dr. Ümit Aktaş, “Bu hastalık ancak sabırla tedavi edilebilir. Her ağrıda bir ağrı kesici ya da bir romatizma ilacı yutarsanız belki kısa bir süreliğine rahatlarsınız ama uzun vadede durumunuz daha da kötüleşir ve hiç aklınıza hayalinize gelmeyen ciddi sağlık problemleriyle karşılaşırsınız. Romatizma ağrıları çekenlerin D vitamini takviyesi almaları, probiyotik yoğunluklu beslenmeleri ve ozon terapisinden faydalanması tedavi süreci için önemlidir’’ dedi.
ROMATİZMA AĞRILARINA İYİ GELEN KEREVİZ KÜRÜ
Kök ve yaprak kerevizi ince ince kıyın. İki mandalinanın kabuklarını ekleyin. Yarım litre suyun içinde kısık ateşte 7 dakika kaynatın. Cam bir kavanoz veya sürahiye süzüp, buzdolabına kaldırın. Her sabah taze olarak hazırlayıp, aynı gün içinde 3 seferde tüketin. Yemeklerden 30 dakika önce için ve içtikten sonra 30 dakika boyunca hiçbir şey yiyip içmeyin.
BİTKİSEL ÇAYLAR TÜKETİN
Dr. Ümit Aktaş, “Özelikle romatizma hastalarına bol bol bitkisel çaylar tüketmelerini öneriyorum. Romatizma tedavisinde etkili olan takviyelerin ancak ve ancak doğru bir beslenme modeliyle etkili olabileceğini unutmayın!’’ diyor.
ROMATİZMA TEDAVİSİNDE 6 BİTKİ
- Isırgan:Son derece kuvvetli yangı ve ağrı giderici etkisi vardır. Güvenli bir bitkidir.
- Kuşburnu:Yangı gidericidir ve yüksek miktarda C vitamini içerir.
- Papatya:Yangı giderici ve sakinleştiricidir.
- Zencefil: Kuvvetli yangı gidericidir. Mide bulantısını giderir.
- Zerdeçal:Kuvvetli yangı giderici özelliği yanında, Karaciğer üzerinde kuvvetlendirici ve kan yağlarını düşürücü etkisi vardır.
- Meyan kökü: Yangı gidericidir.