Sanat ve festivaller sezonunda İstanbul, birbirinden güzel etkinliklerle sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.
ANNEANNEMİN EVİNDEN KALANLAR
Mixer İstanbul tarafından ortaya konulan Eda Soylu’nun kişisel sergisi ‘‘Anneannemin Evinden Kalanlar’’, eşyalar üzerinden hatıraları gözler önüne seriyor. 2 Mart-14 Nisan arası ziyarete açık olan sergi, gidenlerin gerçekten gitmediğini ve geride kendilerinden bıraktıkları eşyaların anıları ile anılmaya odaklanıyor. Eda Soylu ise sergisini, “Giden, ardında büyük bir boşluk ve hüzün bırakarak gider. Bu durumun ağırlığı, aslında eve çoktan çökmüştür, ev başına geleceği bilir. Belki de ev, insandan daha önce hastalanmaya başlamış, biraz çürümüş, biraz eskimiştir. Onarılması da daha güçtür artık, bekler. Ev; içinde yaşayana, içinde yaşayansa evine benzemiştir artık, sahibine benzeyen mal misali bükülür. Bükük bir evin içinde yaşayan insanın yazgısı bellidir; gider. Zaman donar, ev ise kalakalır.” sözleriyle anlatıyor…
KARA KUM
Galerist sanat galerisi tarafından ortaya konulan sanatçı Nil Yalter’in ‘’Kara Kum’’ sergisi 21 Nisan’a kadar görülebilir. Hasköy mahallesindeki bir kalıp atölyesinde kumun yakılınca siyaha dönmesiyle ortaya çıkan malzemeden başlığını alan sergi, Yelter’in tüm yeni işlerini bir araya getiriyor. Karakum Çölü ortasındaki alevli Cehennem Kapısı kraterinden esinlenerek, bu maddenin karalığı ve içindeki yanan alevden yola çıkıyor.
ŞEHİRLERE ALIŞAMADI: SABAHATTİN ALİ’NİN ŞEHİRLERİ
Yazar Sabahattin Ali’nin cumhuriyetin ilk dönemlerinde Anadolu şehirlerindeki yaşamı ve 2. Dünya Savaşı öncesi Berlin’inde yazdığı eserleri fotoğraflar aracılığıyla anlatmayı amaçlayan sergi, Ömer Koç koleksiyonu ve Tarih Arşivi Vakfı’ndan çıkan belge ve fotoğraflar ile daha da zenginleşiyor. Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi’nde 27 Nisan’a kadar ziyaret edebileceğiniz sergide, Sabahattin Ali’nin peşinde adım adım ona dokunan tüm şehirleri keşfedeceksiniz…
ASLINDA
Yerli ve yabancı 16 sanatçının eserlerinden oluşan sergi 28 Nisan’a kadar ziyarete açık olacak. Aslında sergisi, çağdaş sanata ev sahipliği yapan Elgiz Müzesi’nin yeni koleksiyon seçkisine adanmış olup dünya müzelerinde ünlü ressamların görülmüş eserlerini ve Venedik Bienali’nde eserleri yer almış olan sanatçıların işlerine yer veriyor. Temsil ve atıf olgularını irdeleyen; atfedilen üzerinden varlığın ifadesi ve temsiliyet modellerini sorgulayan sergide farklı mecralardan eserler yer alıyor.
EĞİK
Atinalı sanatçı Pavlos’un Türkiye’deki ilk kişisel ‘Eğik’ başlıklı sergisine Amerikan Hastanesi “Operation Room” Sanat Galerisi ev sahipliği yapıyor. İlhamını, 2001 yılında zorunlu askerlik hizmetini vicdanen reddetmesi sonucu otomatik olarak uygulanan bir devlet prosedürüyle gönderildiği akıl hastanesinde geçirdiği 17 günlük süreçten alan sanatçı, 1990’dan beri düzenli olarak tuttuğu defterlerdeki yazı ve çizimler, serginin ana parçaları arasında yer alıyor. Eğik, denge konusunu odağına alarak devlet mekanizması, otorite, iktidar kavramlarının, hastalık-sağlık, akıllılık-delilik üzerinden insan bedenine uygulanan tahakkümlerini sorguluyor.