Tırnak Batması İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Tırnak Batması Neden Olur?

Tırnak batması sorunu sık görülen sağlık sorunları arasındadır. Estetik bir sorun olmasının yanı sıra aynı zamanda tedavi edilmediğinde enfeksiyona ve ayak parmağının şişmesine neden olabilir. Ayak tırnağında batma genellikle diyabet hastalarında ya da zayıf kan dolaşımına sahip olan kişilerde görülür. Tırnak batması ilerlediğinde operasyon gerekebilir. Genellikle bu operasyon ile tırnak batan deriden çıkarılır ve tırnağı tekrar batmasını engellemek için tırnağa şekil verilir. Tırnak batması için ilk aşamalarda bazı bitkisel ve doğal çözümler de kullanılabilir.

Tırnak Batmasına Ne Yapılır?

Tırnak Batmasına Bitkisel Tedavi

Tırnak batmasına tuzlu su: Ayaklarda oluşan tırnak batması deride iltihaplanmaya neden olabilir. Bu iltihabı gidermek için en sık kullanılan çözümlerden biri epsom tuzudur. Biraz sıcak suya epsom tuzu eklenerek ayaklar bu suda bekletilebilir. Ayrıca banyo suyuna da biraz epsom tuzu eklenebilir. Bu su içerisinde yaklaşık 20 ya da 30 dakika boyunca ayaklar bekletilir. Bu işlem derinin yumuşamasını sağlarken cildi yumuşatır ve iltihabı da yatıştırır.

Tırnak Batması İçin Kremler

Eczanelerde reçetesiz satılan bazı ilaçlar kullanılabilir. Özellikle anti bakteriyel ve anti fungal bileşenler içeren merhem ve kremler kullanılabilir. Bu tür ilaçlar cildin yumuşamasına yardımcı olurken aynı zamanda oluşan iltihabın enfekte olmasını engeller. Tırnak batması durumunda cilt hızla enfeksiyon kapabilir. Ayrıca bu kremler iltihabın artmasını da önler.

Hijyen: Ayak tırnağı, bakterilerin en sık ürediği alanlar arasındadır. Bu nedenle ayaklarda bakteriyel enfeksiyon ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle sık sık yıkanması ve temizlenmesi gerekir. Eğer tırnak batması varsa ayak temizliğine çok daha fazla dikkat edilmesi gerekir.

Tırnak Batmasında Tırnaklar Nasıl Kesilmeli?

Tırnak kesiminin yanlış olması da tırnağın cilde daha fazla batmasına neden olabilir. Köşeli kesilen tırnak deriyi keser ve cildin içerisine doğru batar. Bunun yerine kavisli bir şekilde kesilmesi önerilir. Kavisli kesildiğinde tırnak cilde batmaz ve cilt korunur. Vücut tüm ağırlığı ayaklara verir. Bu nedenle ayaklara yapılan baskı oldukça fazladır. Bu baskı ile birlikte tırnaklar yanlış kesildiğinde cilde batabileceği unutulmamalıdır.

Tırnak Düşmesine Ne İyi Gelir?

Çorap giymek: Ayakkabılar kesinlikle çorapsız giyilmemelidir. Çorap giyilmediğinde ayakkabı cilde daha çok baskı yapar ve tırnak batması riski de artar. Ayrıca eğer tırnak batması varsa beyaz çorap giyilmesi önerilir. Renkli çoraplar enfeksiyonun daha da kötüye gitmesine neden olabilir.

Tırnak Batmasına Uygun Ayakkabı Seçimi Nasıl Yapılır?

Ayak tırnağı batması söz konusu ise ayakkabı seçimine dikkat edilmelidir. Ayağı sıkan ve topuklu ayakkabılardan uzak durulmalıdır. Yüksek topuklu ayakkabılar ayaklara binen yükün artmasına neden olabilir. Ayrıca sivri burun ayakkabılar da parmakları sıkıştırarak tırnak batma riskini artırabilir

Tırnaklara Ne İyi Gelir?

Tırnak batmasına ne yapılmalı: Parmakları açıkta bırakan terlikler ya da ayakkabılar giyilebilir. Bu şekilde ayaklar ve cilt hava ile temas eder ve daha çabuk iyileşir.

Tırnak batması için pedikür: Düzenli pedikür yapılması önerilir. Tırnak batması durumunda keskin tırnak uçları ve kesilen cilt alanları temizlenmelidir. Uzmanlar tarafından yapılan pedikür ile ölü deri hücreleri arınır ve enfeksiyona neden olan bakteriler giderilir. Ayrıca ayaklar ponza taşı ile de temizlenebilir.

Tırnak batması için sirke: Enfekte olan bölgeye bir miktar elma sirkesi uygulanabilir. Elma sirkesi asidik içeriği ile cildin yumuşamasına yardımcı olurken aynı zamanda iltihabı azaltabilir.

Ayak bakımı: Son olarak, ayaklar düzenli olarak temizlenmelidir. Nem dengesi korunmalı ve derinin yumuşak kalması sağlanmalıdır.

Tırnak batması durumunda tırnak kesimine dikkat edilmelidir. Ancak kenarda bulunan ve hasar gören etler kesilmemelidir. Bu enfeksiyonun artmasına neden olabilir. Tırnak batması çok şiddetli ağrılara, kanamaya ve daha derin kesiklere neden oluyorsa mutlaka bir doktora danışılması gerekir.

Ayak Tırnağı Mantarı Neden Olur?

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın