Giyimde Optik İllüzyon Etkisi

Giyinirken olduğundan daha uzun ve zayıf görünmeyi kim istemez? Seçtiğimiz kıyafetlerin üzerimizde en iyi şekilde durması için neler yapılabilir? Vücut tipini en iyi yansıtan kıyafet hangisidir? Evet, tüm bu soruların cevabı ‘’Optik İllüzyon’’da saklı…

İsmi bile insanda merak uyandıran bu kavram, hayatın her alanında kullanıldığı gibi giyim stillerinde de kullanılabilir. Üstelik doğru kullanıldığı taktirde, harika siluetler yaratan bu mucizeyi keşfetmeye ne dersiniz?

Öncelikle optik illüzyon nedir, biraz bu kavramdan bahsedelim. Optik illüzyon diğer bir adıyla görsel illüzyon ya da göz yanılsaması, görsel olarak algıladığımız görüntülerin, nesnel gerçeklik ile ayrı olduğu durumlarda kullanılan bir terimdir. Gerçek bir nesnenin duyular üzerindeki izlenimlerinin, beyin tarafından yanlış değerlendirilmesi olarak da tanımlanabilir. Ya da daha anlaşılır ve kısa bir ifadeyle, optik illüzyon aslında bir ‘duyu yanılsaması’dır.

GİYİMDE OPTİK İLLÜZYON NASIL UYGULANIR?

Vücut tipimiz her ne olursa olsun, doğru stil yöntemleriyle daha uzun ve zayıf siluete sahip olmamız elbette mümkün. Optik illüzyon dediğimiz kavram, bu noktada devreye girerek vücudunuzda beğenmediğiniz bölgeleri kamufle edip boyunuzu uzun, kilonuzu ise daha az göstererek olduğunuzdan daha farklı, fakat aynı zamanda güzel bir siluette görünmenizi sağlayacaktır.

Öncelikle insan nasıl hissederse çevresine de bu hissiyatı yansıtır. Dolayısıyla doğru giyinmenin en temel kuralı kendimizi sevmemiz ve kusurlarımızla barışık olmamızdır ki, yeryüzünde kusursuz insan yoktur. Eğer bir önceki cümlede bahsettiğim mevzuda hem fikirsek, bu yanılsamadan faydalanarak şık ve iyi görünebilirlik nasıl sağlanır, hep birlikte göz atalım.

TON SÜR TON VEYA MONOKROM GİYİM STİLİ İLE DAHA UZUN GÖRÜNÜN!

Uzun bir siluet için iki temel kural vardır. Bunlardan biri ton sür ton giyinmek bir diğeri ise; monokrom giyinmektir. Ton sur ton ve monokrom giyim, asıl olarak birbirine yakın sayılabilecek stillerdir. Genel olarak tanımlarsak, bir rengin farklı tonlarının aynı kombinde yer alması diyebiliriz. Fakat monokrom giyim, ton sur tondan farklı olarak çizgili desenler, ikili renk kombinleri ve özellikle siyahla beyazın klasik uyumunun kombinlerde kullanılması gibi nitelikler taşır. Bir rengin farklı tonlarının aynı kombin üzerinde kullanılması ise her zaman kişiyi olduğundan uzun gösterecektir. Şöyle ki; siluetiniz, tek bir renk ile bezendiğinden ve dolayısıyla bir bütün olarak göründüğünden, göz yanılsaması sebebiyle olduğunuzdan daha uzun görünmeniz kaçınılmaz. Özellikle ayakkabı ve çorapların da nude tonlarda veya tercih edilen rengin tonlarında kullanılması görsel illüzyona katkı sağlar.

PANEL ELBİSELER İLE DAHA İNCE GÖRÜNMEYE NE DERSİNİZ?

Açık ve koyu renklerin bir araya gelmesiyle oluşan kontrast panel elbiseler ilk olarak Stella McCartney’in 2011 Sonbahar-Kış koleksiyonunda yer alıp, sonrasında moda dünyasında nam salarak popüler hale geldi. En az iki beden daha ince görünmenize yardımcı olacak olan bu elbiseler, oldukça ilginç bir görünüme sahip. Panel elbiselerdeki koyu renkler, üzerine geldikleri kısımları daha formda gösterirken, elbisenin açık renkteki kısımları optik illüzyon etkisi yaratarak daha zayıf bir silüet ile görünmenizi sağlayacaktır.. Unutmadan, panellerin dikey olmasından dolayı olduğunuzdan daha uzun görüneceğinizi eklemeden geçmeyeyim…

YÜKSEK BEL PANTOLONLAR İLE  UZUN BİR SİLUET

Moda döngüsü içerisinde 70’li yıllarda trend olan yüksek belli, bol kesimli pantolonlar günümüzde oldukça popüler. Eğer bacak boyunuz kısa, buna karşın beden boyunuz uzun ise; vücut proporsiyonunu dengelemek adına bu pantolonlardan faydalanabilirsiniz. Unutmayın, vücut proporsiyonuna uygun olmayan giysiler olduğunuzdan daha kısa ve kötü görünmenize sebep olacaktır.

VÜCUT TİPİNE UYGUN ÇANTA SEÇİMİNİ ÖNEMSEYİN

Seçtiğimiz çanta, stilimizi tamamlayan en önemli aksesuar kuşkusuz. Fakat birçoğumuz kıyafete göre ya da kişisel zevklerimize göre seçim yaparız. Oysa çanta seçimi kusurlarımızı gizleyen, optik illüzyon tekniğinden faydalanabileceğimiz joker bir parçadır. Minyon bir vücut tipine sahipseniz büyük boyutlu çantalardan kesinlikle kaçınmalısınız. Tote, hobo ya da plaj çantası formundaki çantalardan uzak durmalısınız. Aksi halde daha da minyon görünmeniz kaçınılmaz. Göz yanılsaması sağlamak adına, clutch benzeri çantalar minyon hanımlar için biçilmiş kaftan!

İNCE KEMER KULLANARAK DAHA FORMDA BİR GÖRÜNÜM ELDE ET!

Optik illüzyonda bize fayda sağlayacak bir diğer joker parça ise; kemerdir. Doğru kemer kullanımı ile hem uzun hem zayıf görünmeniz elbette mümkün. Belin biraz üzerinde takacağınız ince kemer, bele vurgu yaptığı için daha formda bel ile bacak proporsiyonunu dengelendiği için daha uzun görünmenizi sağlayacaktır.

Şeyma Yükseltan Gövdeli

Yüz Şeklinize Uygun Başörtü Bağlama Stilleri

Şeyma Yükseltan Gövdeli

1987 doğumlu olan Şeyma Yükseltan Gövdeli, üniversitede Moda Tasarım Öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra, eğitim bilimleri ana bilim dalında lisansüstü eğitimini tamamladı. Özel ilgi alanı olan moda, moda psikolojisi ve styling üzerine yazılar kaleme alan yazarımız, modest giyime farklı bir bakış açısı kazandırmayı vizyon edinmiştir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın