‘Bin aydan daha hayırlı gece’ olarak bildiğimiz ve heyecanla beklediğimiz Kadir Gecesi tüm İslam alemi için çok önemli bir gece. Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gece olan bu mübarek gecede hepimiz ibadetlerimizi yapıp dualarımızı okuyacağız. İşte Kadir Gecesi’ne dair her şey…
KADİR GECESİ KANDİL Mİ?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Kadir Gecesinde yapılan dua ve ibadetlerin kabul edileceğini, bu geceyi ihya edenlerin ise günahlarının bağışlanacağını söylemiştir. Böylelikle Kadir Gecesi’ne büyük önem gösterilmektedir. Fakat ne kadar önem gösterilse de Kadir Gecesi kandil değildir.
KADİR GECESİ’NİN ANLAM VE ÖNEMİ
Rabbimiz olan Allah’ın insanlara Kur’an Kerim’in indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır. Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık, Müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir. Kadr sûresinde bildirildiğine göre bu gecede Allah’ın izniyle melekler ve Cebrâil yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hâkim olur.
KADİR GECESİ NELER YAPILMALI?
Bir hadiste inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir.
Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevî işlerden uzaklaşıp itikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de uyanık tutardı.
Bir hadiste Resûl-i Ekrem’in Kadir gecesinde, “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!” şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir.
Bu sebeple Müslümanlar, Mübarek Ramazan Ayının son on gecesini ve özellikle âlimlerin çoğunluğunun işaret ettiği 27. geceyi, kulluk bilinci içinde ibadet ederek ve geçmişte yaptıkları hataları bir daha tekrarlamamaya kesin karar vererek geçirmeye özen gösterirler.