Aşure Ayına Özel …

Muharrem ayı geldiğinde aşurelik alışverişler yapılır, herkes elindeki malzemeye göre aşuresini kaynatır ve komşulara, yakınlara, aile büyüklerine ve eşe dosta keyifle dağıtılarak paylaşılır. Aslında amaç sevgiyle paylaşmaktır. Kase kase hazırlanan mis gibi aşureler hep birlikte yenilir ve bu 1-2 ay boyunca devam eder. Yazarlarımız ve ünlü şeflerin aşure tarifleri Aysha okuyucuları için bu yazıda…

Evde aşure yapma ve dağıtma geleneği yüzyıllardır devam etmektedir. Ünlü şefler Ali Açıkgül, Sedef İybar ve Zeynep Özcan Aysha okuyucularına özel olarak aşure tariflerini paylaştı.

 

ALİ AÇIKGÜL’ÜN AŞURE TARİFİ (4 KİŞİLİK)

Malzemeler:

  • 1 su bardağı Yarma
  • 1 fincan Nohut
  • 1 fincan Kuru fasulye
  • 8 su bardağı Su
  • 1 su bardağı Şeker
  • 1 yemek kaşığı Pirinç
  • 2 yemek kaşığı Kuru Üzüm (Çekirdeksiz)
  • 6 adet Kuru Kayısı (küp küp doğranmış)
  • 6 adet Kuru İncir (küp küp doğranmış)
  • ½ adet Portakal
  • ½ adet Elma
  • 2 adet Karanfil

Üzerini Süslemek İçin:

  • Nar taneleri
  • Ceviz
  • Fındık
  • Tarçın

Hazırlanışı:

Yarma, nohut ve kuru fasulye akşamdan ıslatılır. 8 bardak suda yarma kaynatılır. Ayrı bir yerde pişirilen nohut, fasulye ve yıkanmış pirinç yarmaya ilave edilerek, kaynatılır. Ardından şekeri ilave ederek, kaynatılmaya devam edilir. Daha sonra önceden ıslatılmış olan kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir tencereye ilave edilir. Küp şeklinde doğranan elma ve portakalı da karışıma ekleyerek, içine karanfil atılır ve kaynatmaya devam edilir. Karışımı 5 dakika daha piştikten sonra kaselere koyularak, soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra isteğe göre; nar, ceviz, fındık ve tarçınla süslenerek servis edilir.

Afiyet Olsun…

SEDEF İYBAR’DAN PİKAN CEVİZLİ AŞURE TARİFİ

Tüm aileye ve çevreye dağıtılan aşure zamanı geldi bile. Komşuların birbirinin kapısını çaldığı geleneksel tatlımız aşurenin, turna yemişli (cranberry) ve pikan cevizli tarifini Sedef İybar, Aysha okuyucuları için paylaştı.

Malzemeler:

  • 500 gr. buğday
  • 2,5 litre su
  • 350 gr. toz şeker

İç malzemeleri İçin:

  • 200 gr. ayıklanmış ve haşlanmış nohut
  • 200 gr. haşlanmış fasulye
  • 100 gr. sarı üzüm
  • 8 adet kuru kayısı (minik doğranmış)
  • 100 gr. dolma fıstığı
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı gül suyu

Üzerini Süslemek İçin:

  • Şam fıstığı tozu
  • 100 gr. pikan cevizi
  • 100 gr. turna yemişi (cranberry)
  • Kuşüzümü
  • Dolma fıstığı

Hazırlanışı:

Buğdayları bir gece önceden ıslatın. Çok iyi haşlandığından emin olduktan sonra, diğer iç malzemeleri ve şekeri ilave edin. Tüm bu karışımı yoğun bir kıvam alıncaya kadar 30 dakika daha kaynatın. Daha sonra gül suyu ve süt ekleyerek ateşten alın. Kesinlikle nişasta veya un gibi yoğunlaştırıcı ürünler kullanmayın. Aşureyi sıcak bir şekilde servis kaplarına kepçe yardımıyla paylaştırarak soğumaya bırakın.

Soğuyan aşurelerin üzerini şam fıstığı tozu, pikan cevizi, turna yemişi (cranberry), kuşüzümü ve dolma fıstığı ile süsleyin.

NOT: Aşurenizin rengini kararttığından dolayı kaynarken içine ceviz ve incir ilave etmeyin. İsteğe bağlı olarak servis etmeden önce üzerine tarçın serpiştirebilirsiniz.

Afiyet olsun…

 

ZEYNEP ÖZCAN’IN GELENEKSEL AŞURE TARİFİ

Zeynep Özcan’ın Aysha okurlarına özel hazırlamış olduğu geleneksel aşure tarifini yaparak ailenizle ve yakınlarınızla geleneği devam ettirebilirsiniz.


Malzemeler:

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 13 su bardağı su
  • 3 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı kayısı (küp doğranmış)

Üzerini Süslemek İçin;

  • 1 su bardağı ceviz(çekilmiş)
  • 1 su bardağı fındık (çekilmiş)
  • 1 su bardağı kuş üzümü
  • 2 nar (ayıklanmış)
  • Toz tarçın

Hazırlanışı:

Bir gece önceden, buğday, nohut, fasulye ve kuru üzüm ve kayısıyı ayrı ayrı kaplarda ılık su ile ıslatın. Sabah buğdayı süzüp derin bir tencerede suyun tamamını ekleyip haşlamaya bırakın. Kısık ateşte 40 dakika kadar haşlayın. Hemen sonrasında nohut ve fasulyeyi de süzüp üzerlerini 2-3 parmak geçecek kadar su koyun, haşlayın. Ancak dağılmadan ocaktan almaya dikkat edin.

Yaklaşık 40 dakika kadar haşlanan buğday ve pirinci yıkayıp, süzdükten sonra ilave edin, yaklaşık 4 saat kadar buğday ve pirinci pişmeye bırakın. Eğer buğdayları iyi haşlamazsanız şekerle buluştuğunda hiç pişmemiş gibi kalır. Buğday ve pirinç iyice yumuşadıktan sonra sırasıyla, nohut, fasulye, kuru üzüm, toz şeker ve kayısıyı ilave edip karıştırın. 10 dakika kadar pişirip ocakta alın.

Hazırladığınız aşurenizi sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz.

NOT: Üzerini süslemek için kullanacağınız kuş üzümünün kumlarının dökülmesi için 5 dakika kadar sıcak suda tutmanızda fayda var.

Afiyet olsun…

 

KUTU: DR. ENDER SARAÇ’TAN DOĞAL AŞURE TAVSİYELERİ

Aşure sağlıklı ve besin değeri yüksek bir tatlıdır. Aşureyi kan şekerinin dengelemesi açısından tarçınla yenilmesi önerilir. Antep fıstığı, ceviz, fındık ve bademi bolca koymak besin değerini arttırarak kan şekerinin daha yavaş evirilmesine yardımcı olur. Aşurenin içerisinde siyez buğdayı kullanılırsa daha doğal olur. Şeker yerine pekmez veya hurma şurubu gibi daha doğal ve içerisinde sakkaroz veya mısır şurubu olmayan tatlandırıcıları kullanmak doğallığı için önelidir. Aşure yanında kan şekerini dengeleyen bir bardak tarçınlı yeşil çay veya bir bardak sütle beraber içilirse öğün yerine dahi geçebilir.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın