Koronavirüs günlerinde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız çok önemli. Havaların soğumaya başladığı bu günlerde de sizlere tamda bağışıklığınızı güçlü tutabileceğiniz çorba tariflerini derledik…
BAL KABAĞI ÇORBASI
Malzemeler:
- 2 su bardağı bal kabağı püresi
- 2 adet küçük kuru soğan
- 2 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Soğanları küçük küçük kesin ve zeytinyağı ile soteleyin. Üzerine önceden hazırladığınız püreyi, karabiber ve tuzu da ilave edin. Ardından 2 su bardağı sütü de karışıma ekleyin ve kısık ateşte karıştırarak pişirin. Kaynadıktan 10 dakika sonra ocağı kapatın ve hazır. Afiyet olsun.
HAVUÇ ÇORBASI
Malzemeler:
- 3 adet orta boy havuç
- 1/2 su bardağı pirinç
- 5 büyük su bardağı sıcak tavuk suyu
- 1 diş sarımsak
- 1 adet büyük boy soğan
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Soğanları güzelce doğrayın. Tencereye sıvıyağ dökerek ısıtın ve ardından soğanları ilave edin ve soteleyin. 2 dakika sonra tereyağını ekleyin ve hemen sonra doğradığınız havuçları ilave edin. 1 dakika soteleyin ve sonra pirinci ekleyerek karıştırın ve ardından sıcak tavuk suyunu ekleyin. Daha sonra minik bir tülbenttin içine hafif ezilmiş 1 diş sarımsağı, karabiberi koyup, bir iple bağlayıp çorbanın içine atın. Su kaynamaya başlayınca altını kısın ve pişmeye bırakın. Havuçlar iyice yumuşayıp, pirinçler pişince, baharat kesesini çıkarıp, parçalayıcı yardımıyla çorbayı pürüzsüz hale getirin. Son olarak tuzunu da ekleyip, çorbanın altını kapatın. Afiyet olsun.
DÜĞÜN ÇORBASI
Malzemeler:
- 250 gram koyun eti
- 125 gram un
- 2 litre et suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2 çay kaşığı kırmızıbiber
- 1/2 yemek kaşığı tuz
Terbiyesi İçin:
- 2 yumurta sarısı
- 1 adet limon
Hazırlanışı:
Kuşbaşı doğranmış eti yeterince suyla pişirin. Unu bir bardak soğuk et suyuyla karıştırıp bulamaç yapın. Kalan et suyunu kaynatın. Pişen eti ve suyunu birleştirin. Hazırladığınız bulamacı azar azar iyice karıştırarak ekleyin. Tuzu ekleyip 10 dakika daha pişirin. Terbiyesini yapıp ekleyin. Servisten önce üzerine yağ ve kırmızıbiber yakıp gezdirin. Afiyet olsun.
KELLE PAÇA ÇORBASI
Malzemeler:
- Birkaç parça kemik
- 1 adet koyun yada keçi kellesi
- Toz kırmızı biber
- 1-2 yemek kaşığı sumak ekşisi
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2-3 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Kelle iyice yıkanıp temizlenir. Kemiklerle birlikte bir tencerede üzerini kapatacak kadar su koyulur. Tuzda koyulduktan sonra kellenin etlerinin pişmesi beklenir. Piştikten sonra başka bir tencereye kellenin etleri didiklenir, üzerine etleri kapatacak kadar kellenin suyundan ilave edilir. Afiyet olsun.
SOĞAN ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler:
- 2 litre et suyu
- 4 silme yemek kaşığı tereyağ
- 7 adet tost ekmeği
- 1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
- 5 – 6 adet soğan
Hazırlanışı:
Soğan ayıklanıp ince ince dilimler halinde kesilir. Yağla birlikte açık pembe renkte kavrulur. Et suyu ekleyip 20 dakika orta ateşte pişirilir. Ekmek dilimlerine kaşar peynir serpiştirilip fırında kızarana kadar pişirilir. Daha sonra kare şeklinde küçük parçalara bölünür. Çorbaları tabaklara alıp üzerine hazırlanan ekmekten koyun ve servis edilir. Afiyet olsun.