On bir ayın sultanı olarak adlandırılan Ramazan ayı, ülkelerdeki kültür zenginliğinin adeta bir yansıması olabiliyor. Farklı ülkelerde ancak aynı zaman dilimde ihya edilen Ramazan ayı, İslam ülkelerinde birbirinden özel manzaralara sahne oluyor. Koronavirüs sürecinden dolayı her ne kadar ayrı olunsa da Ramazan ayı bütün gönülleri birleştiriyor. İslam ülkelerinin ramazan geleneklerini bu süreçte gidip yerinde yaşayamasak öğrenmek için sayfayı kaydırın.
Ramazan ayının ihya edilemeye devam edildiği şu günlerde kültürel öğeler sokaklar, yemekler, alışverişler, eğlenceler farklılık gösterebiliyor. Ancak bütün İslam alemi Allah rızası için oruç tutarak akşam ezanı ile birlikte orucunu açıyor.
Azerbaycan
Ramazan ayı birlik ve beraberlik ayı olmasından dolayı birlikte iftar yapılması da oldukça önemli. Azerbaycan’da iftarlar, mahalle iftarları gibi toplu iftarlar yerine çoğunlukla aile içerisinde akrabalar tarafından veriliyor. Ramazan ayının son on günü içerisinde bir gece boyunca halk evlere çekilerek ibadet ediyor. Ayrıca Azerbaycan’da bir defaya mahsus olmak üzere aile büyükleri oruç tutan çocuklara bahşiş verme geleneği geçmişten günümüze yaşatılan bir gelenek.
İran
İran’da Ramazan ayının gelmesiyle sokak ve caddeler lamba ve çiçeklerle donatılarak güzel kokular ve ışıl ışıl sokaklar eşliğinde Ramazan ihya edilir. Ramazan ayında halk, ibadethanelerin temiz tutulması amacıyla halk, ibadethanelerde gönüllü olarak temizlik yapıyor. İran’da Ramazan ayına özel geleneksel yemekler ise şu şekilde sıralanabilir; Erişte aşı, Helim, Fereni, Zülbiya ve Bamiye.
Mısır
Mısır’da Ramazan coşkusu yol, ev ve iş yerlerine fanus adı verilen süs bitkileri asılır. İftar vaktinde evine yetişemeyen insanlar için bisküvi, hurma ve meyve suyundan oluşan iftariyelikler hazırlanarak cadde ve sokakların yoğun olduğu yerlerde dağıtılır. İftar vaktinde Mescid-i Hüseyin civarındaki restoranlarda bu aya mahsus çıkan iftar menülerini halka sunar. Mani söyleyerek şeker toplama adetini Mısır’da devam eden gelenekler arasında. Mısırda Ramazan ayında sofralardan eksik edilmeyen şeker kamışı suyu, karkade ve portakal suyu çokça tercih edilir. Ayrıca sahurda karın çivisi adı verilen ezilmiş iç bakladan yapılan yemek tercih edilir.
Endonezya
Endonezya’da ikindi pazarı adı verilen Kauman Pazarı, 100 yıldır aralıksız her Ramazan ikindi vaktinde kuruluyor. İftar vaktinde eve yetişemeyenlere veya yardıma muhtaç kişilere camilerde hayırseverler tarafından ücretsiz iftar veriliyor. Endonezya’da oruçlar hindistan cevizi, avokado, hindistan cevizi sütü ve tatlandırılmış süt ile hazırlanan es calur ile açılıyor. Türkiye’de Ramazan eğlencelerinin vazgeçilmezi olarak adlandırılan Karagöz ve Hacivat Endonezya’da Wayang Golek adını verilen kukla oyunları oynatılır.