Anne adayları genellikle gebe olduklarını öğrendikten sonra yeme içmelerine dikkat etmeye başlarlar. Oysa sağlıklı bir gebelik ve bebek için daha gebelik olmadan bedeni zararlı gıdalardan, toksinlerden arındırmak gerekir.
Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı
Genellikle kadın gebe kaldığını öğrendiğinde en az 1-1.5 aylık gebe olmakta ve bebek sağlığı için çok önemli olan bu ilk dönemlerde dikkat edilmeme halinde toksinlere maruz kalmakta. Bu nedenle sağlıklı bir bebek ve gebelik için bebek planlarına sağlıklı beslenmeyi ve zararlı alışkanlıkları bırakmayı eklemek gerekir..
Peki sağlıklı beslenmeden ne anlamalı, bu dönemdeki beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle anne adayı bebeğine zarar vermeyecek ve ihtiyacını karşılayacak şekilde beslenmeye dikkat etmeli. Aslında her zamanki tüketilen besinler tüketilmeli fakat bu besinlere ilave olarak artan ihtiyacı karşılayacak kadar süt ürünleri, taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Hamilelik döneminde vücuda alınan demir, tuz, iyot ve vitaminlere dikkat edilmelidir. Süt ürünleri genellikle kalsiyum ihtiyacı için yeterli olmakta ancak bu ürünler tüketilmediğinde ve bazı durumlarda ilave olarak kalsiyum alınması gerekmektedir.
Hamilelikte Demir ve İyot Alımı Çok Önemli
Alyuvarların oluşmasında demir zorunlu bir ihtiyaçtır. Bebeklerin kansız doğması, gebelik döneminde anne adaylarının demir ihtiyacını tam olarak karşılayamadıklarından dolayı ortaya çıkmaktadır. Anne adayları gebelik döneminde, içeriğinde demir bulunan gıdalardan yeterince tüketmeli ve eğer yeterli gelmiyor ise doktor tavsiyesi ile demir içerikli preparatlar alınmalıdır. Vücuda alınan iyot da oldukça önemlidir. İyot eksikliği hem annenin hem de bebeğin troid bezlerinde olumsuzlukların oluşmasına yol açabilir.
Gebelikte Yağlı Ürünlerin Tüketimine Dikkat
Gebelik döneminde anne adayının her zamankinden daha çok proteine ihtiyacı vardır. Özellikle et ürünleri, balık ve yumurta tüketimi bu anlamda önemlidir. Yağ; peynir, krema gibi ürünlerden karşılanabilir. Ancak yağ ve yağlı ürünler kilo kontrolü açısından dikkatli tüketilmeli. Baklagiller, ekmek ve şeker enerji ve vitaminlar açısından gerekli gıdalardır.
Kızartılarak pişirilen yağlı gıdalardan, pasta ve tatlı tarzı yiyeceklerden kaçınılmalı. Balıkyağı, A ve D vitamini içerdiğinden dolayı kullanılmalı.
Gebelik döneminde sigara ve alkol hem bebeğin sağlığını hem de annenin sağlığının korunması için kullanılmamalıdır. Hamilelik döneminde sigara kullanan annelerin bebekleri, sigara kullanmayan annelere oranla daha düşük kilolarda doğmaktadır. Ayrıca sigara birçok hastalığa, erken doğuma, düşüklere ve bebekte gelişim bozukluklarına neden olmaktadır. Çay ve kahve tüketimi aşırı olmadığı takdirde zararsızdır. Hamileliğin ilk başlangıcında oluşan mide bulantıları az ama sık sık yiyerek giderilebilir. Zencefil, nane-limon, limon-kahve mide bulantıları için kullanılabilecek doğal ürünler arasında sayılabilir.
Hamilelikte Stres ve Yorgunluktan Uzak Durulmalı
Anne adayları özellikle gebeliğin son zamanlarında rahat kıyafetler tercih etmelidir. Damarları sıkıştıran ve varis oluşmasına yol açabilecek dar kıyafetlerin giyilmemesine dikkat edilmelidir. Gebelik döneminde vakit buldukça yürüyüş yapmak hem sağlık açısından hem de doğumun kolay olması açısından oldukça yararlıdır. Gebelikte değişen hormonal dengenin yol açtığı sinirlilik halinden kurtulmak için stresten ve yorgunluktan kaçınılmalıdır.
Gebeliğin son zamanlarında kontroller daha büyük önem taşır. Gebeliğin son haftalarında artık doğumun nasıl gerçekleşeceğine karar verilir. Gebe kadınların takip etmesi gereken sağlık kuralları vardır. Anne adayları gebelik boyunca özellikle son haftalarda yeterince havalandırılmış odada uyumaya ve dinlenmeye özen göstermelidir. Öğle vakitleri uyunmasa da yatarak dinlenme tercih edilmelidir. Kadının doğuma hazırlanması için bedenini rahatlatacak egzersizlerin yapılması oldukça yararlı olur.