İspanyol, Karayipler, Afrika gibi üç önemli medeniyet kültürü etkisinde kalan Küba geleneksel mutfaklarında unvan kazanmış Congri’yi bütün dünyaya tanıtan ülkelerden biridir.
Kullanılacak Malzemeler:
1 çorba kâsesi renkli veya siyah barbunya (1 gün önceden ıslatılmış)
2 çorba kâsesi ıslak ve dinlenmiş halde pilavlık pirinç
2 küçük beyaz soğan – küp küp kesilmiş hazır halde
1-2 adet sivri yeşil veya kırmızı acı biber
2-3 diş sarımsak
8 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet defneyaprağı
¼ tatlı kaşığı kimyon veya biberiye
Yapılışı:
Düdüklü tencereye öncelikle 4 fincan su ile isteğe göre bir iki adet acı biber konularak renkli barbunyaları tencereye koyarak haşlayın. Haşlama derecesi barbunya pilaki kıvamından biraz daha sert şekilde olmalıdır. Düdüklü tencerenin kapağını açmadan bir yerde buharının azalması için dinlenmeye bırakın. Geriye kalan malzemelerinizi, başka bir tencerede ısınmakta olan sıvı yağa ilave ederek pişirin. Bütün malzemeler kızarıp, pirinç iyice kavrulduktan sonra içine iki kâse barbunyayı ilave edin. Barbunyanın koyu renkli haşlanmış suyu ve gereken tuzu da ilave ederek pirinç pilavı pişirir gibi tüm malzemeyi pişirin. Pişen karışımın yanına et, tavuk sotesi veya Küba usulü Tostones muz kızartması ile servis yapabilirsiniz.