Onların Hikâyesi Size Dokunacak: Töre Kurbanı Çaresiz Çocuklar

Dünya üzerinde günde 38 bin kız çocuğunun, çocukluklarını yaşayamadan evlendirildiği ifade ediliyor ve her yıl binlerce kız çocuğunun yaşamı elinden alınıyor. Çocukluklarını yaşamak, yaşıtları gibi okula gitmek yerine iradeleri dışında aile hayatına adım atıyor bu küçükler. Her şeyden önce insan hakları ihlal ediliyor. Henüz çocuk yaşta hayatın ağır yükünü omuzlamak zorunda kalıyorlar.
 
 
DÜNYADAKİ ÇOCUK GELİNLER YALNIZ DEĞİL
Hindistan, Lübnan, Mısır, Arjantin, Peru, Şili ve diğerleri… Dünyada her yıl, 14 milyon kız çocuğu küçük yaşta evlendiriliyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, şu an tüm dünyada 18’den küçük yaşta evlendirilen 63 milyon çocuk gelin bulunuyor. Öngörüler ise hiç iç açıcı değil. Gelecek 10 yıl içinde çocuk gelin sayısının ikiye katlanarak tüm dünyada 100 milyonu bulabileceği ifade ediliyor. Yani 100 milyon küçük kız çocuğu, bu konuda harekete geçmemizi bekliyor olacak. Gelişmekte olan ülkelerdeki artışa bakılacak olursa bu rakama ulaşılması zor değil. Savaşlar, töreler, açlık ve sefalet en çok da onların hayatını etkileyecek. Asya’daki evliliklerin yüzde 48’ini çocuk gelinler oluşturuyor. Oranlar diğer kıtalarda ise şöyle: Afrika’da yüzde 42, Latin Amerika’da yüzde 18.

TÜRKİYE’NİN DE SİCİLİ KİRLİ
Türkiye de çocuk gelinler konusunda sicili temiz olmayan ülkelerin arasında. Hatta Avrupa’da çocuk gelin sıralamasında Türkiye ikinci sırada. İlk sırada ise Gürcistan yer alıyor. Türkiye’de 18 yaş altı evlilik yapan erkeklerin oranı yüzde 6,9 iken, bu rakam kadınlarda yüzde 31,7 olarak görülüyor. Türkiye’de 18 yaşın altındaki evliliklerin yaklaşık yarısının okur-yazar olmayan, yüzde 31,7’sinin ise okur-yazar olan fakat hiç okula gitmeyen çocuklar tarafından yapıldığı belirtiliyor.

ONLAR ZAMANSIZ EVLİLİKLERİN KURBANLARI
Çocuk yaşta evliliklere son vermek her şeyden önce çocuğun insan haklarını kabullenmekten geçiyor. Kız çocuklarının küçük yaşta gelin olmasının en önemli nedenleri arasında fakirlik, kültür ve gelenek gibi etmenler ağır basıyor. Ayrıca diğer önemli neden ise kız çocuklarının, borçların ödenmesi veya başlık parası sağlanması karşılığında satılıyor olması. Yıllarca yerleşen ve giderek tabuya dönüşen bir gelenek de kızların küçük yaşta evlendirilmesinin yolunu açıyor. Üstelik dünya üzerinde fizyolojik evlilik yaşına gelmeden yapılan evlilikler bile bulunuyor. Yemen’de evlilik yaşının 8-9’lara kadar düştüğü belirtilirken, kocasından fiziki ve duygusal şiddet gören 2 milyon çocuk gelin, sokağa atıldıklarından dolayı kadın tacirlerinin ağına düşüyor.
 
HENÜZ 10 YAŞINDAYKEN TÜM DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKTİ

2008’de Yemen’den Nujood Ali’nin dramı tüm dünyayı şaşkına çevirdi.
Henüz 10 yaşındaydı ve kendisinden 3 kat büyük eşinden boşanmak için mücadele ediyordu. O yıllarda bu konu tekrar tüm dünyanın gündemine geldi. Ailesinden ve kardeşlerinden koparılarak ücra bir köyde 30 yaşında bir adamın eşi olmaya zorlandı. Nujood’un hikayesi ve mücadelesi Ortadoğu’daki genç kızlar için ilham kaynağı olmuştu. Ardından yaşadıklarını “Ben Nujood 10 Yaşında Bir Dulum” adlı kitapta toplayan Nujood Ali’nin bu cesur mücadelesinden sonra Yemen’de evlilik yaşı 17’ye yükseltildi. Ancak kanunsuz evlilikler hala çok yaygın.

21. YÜZYILDA HEM KADIN HEM İŞÇİ OLMAK ZORUNDALAR
Afganistan’da kız çocukları köle gibi tarlada ya da evde çalıştırılıyor. Bu nedenle ayrıca değerli görülüyor. Çoğu zaman da babalarının borçlarına karşılık ya da ailenin ihtiyaçlarını karşılamak için başlık parası karşılığında evlendiriliyorlar. Afganistan’da kız çocuklarının korkunç kaderi da böyle sürüp gidiyor. Yasal olmamasına karşılık her yıl yüzlerce kız çocuğu gelin oluyor. Kırsal bölgelerdeki töreye karşı koymak oldukça zor. Afganistan’da evlilik yaşı yasal olarak 16 ama kızların yaklaşık %57′sinin 16′dan önce evlendiği tahmin ediliyor. Hindistan’da ise küçük kız çocukları, dört beş yaşındaki erkek çocuklarıyla evlendiriliyor. Buna karşılık kız çocuğunun baba evini terk etmesi için ergenliğe girmesi bekleniyor. Yemen, Afganistan ve Etiyopya da çocuk evliliklerinin yaygın olduğu sabıkalı ülkelerden.
 
 
 

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın