Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Önerileri

Kurban Bayramı döneminde, et tüketimi arttığından dolayı sağlığımız olumsuz etkileniyor. Bu süreçte beslenme durumumuza ekstra dikkat etmemiz gerekiyor. Herbalife Nutrition Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. İsmet Tamer, Kurban bayramında sağlıklı beslenme önerilerini açıkladı.

 

GÜNE BOL VİTAMİNLİ ÖĞÜNLERLE BAŞLAYIN

Bayramda da her zaman olması gerektiği gibi güne sağlıklı ve erken bir kahvaltı ile başlayın. Kahvaltıda peynir, zeytin, yumurta, domates, salatalık, yeşillikler yanında bir ya da iki dilim tam buğday ya da esmer ekmek iyi gider. Genelde önemli bir hata yapılır ve bayram sabahında kesilen kurbanın eti yenir. Oysa yeni kesilmiş et sert olur, pişirmesi de sindirmesi de sıkıntı verir. İlla da kavurma yiyecekseniz ya önceden kavurmalık et almalısınız ya da ertesi sabahı beklemelisiniz. En az bir gün buzdolabında dinlendirilmiş et daha iyi pişer, daha kolay sindirilir. Küçük porsiyonlarda tüketmeyi unutmayın.

 

KIRMIZI ETİN YAĞLI KISIMLARINI YEMEYİN

Kırmızı etler içlerinde çokça görünmeyen yağ içerir, yağlı kısımlarından olabildiğince uzak durun. Özellikle sakatat ve iç yağlar her ne kadar size lezzetli gelse de hepsinin doymuş yağ bombası olduğunu ve az miktarlarda olsa bile sağlık açısından riskli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Kendi yağı ile düşük ateşte sabırla pişirilen etin besin değerleri korunmuş olur, üstelik içi de iyi pişer. Alevde ya da mangalda ateşe yakın tutularak pişirilen etlerde hem proteinler, vitamin ve mineraller kaybedilir hem de kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Pişirme yöntemleri kadar porsiyon miktarları da çok önemli! Çalışmalar, yanlış pişirme yöntemleri ile hazırlanan kırmızı eti fazla tüketen bireylerde, başta bağırsak kanseri olmak üzere diğer sindirim sistemi hastalıklarının da daha fazla görüldüğünü gösteriyor.

 

KIRMIZI ETİN YANINDA SEBZE TÜKETİN

Kırmızı ette bulunan demir, çinko, yüksek protein ve vitaminlerden en iyi şekilde yararlanabilmek için, etin yanında taze ve renkli sebzeler, bolca da salata tüketmek gerekir. Bu sayede özellikle lif ve C vitamini, etteki besin maddelerinin daha iyi emilmesini sağlar, fazla kolesterolü de vücuttan uzaklaştırır. Ara öğün olarak kararında tüketilecek taze yaz meyveleriyle de tokluk sürenizi uzatır, kan şekerinizi dengede tutar. Böylece ana öğünlere çok da iştahlı girmezsiniz. Biliyorsunuz, bir öğüne ne kadar aç girerseniz, o öğünde o kadar gereksiz besin tüketirsiniz.

 

TATLIDAN UZAK DURUN

Bu bayram belki çok olmayacak ama misafirliklerde yapılan ikramlar, hele de çeşit çeşit tatlılar, bayramlarda dengeli diyeti bozan önemli bir faktördür. Misafirliklerde ikram edilenleri hesaba katarak gün boyu küçük porsiyonlar halinde ve dengeli beslenmeye özen gösterin. Çikolata ve şekerlemelerden olabildiğince uzak durmaya çalışın, hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlı ikramlarını tercih edin. Aslında en iyisi taze meyve ya da hiç değilse meyveli tatlılardan yana seçim yapmaktır.

 

BOL SU TÜKETİN

Özellikle sıcak günlere denk gelen bayram boyunca bol bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Hatta acıktıkça önce bir bardak su için. Su tüketiminiz günde 8-10 bardağın altına düşmemeli. Su dışında ikram edilen içeceklerden bitki ve meyve çaylarını da tercih edebilirsiniz. Yemeklerde etin yanında gazlı içecekler yerine de maden suyu, ayran, kefir ya da cacık çok daha sağlıklı bir tercih olur. Taze sıkılmış portakal suyu gibi içecekler de etteki demirin emilimini artırabilir.

 

SPOR YAPMAYA ÖZEN GÖSTERİN

Diyelim ki bayramda biraz fazla kaçırdınız. Eyvah demeden önce eşofmanlarınızı giyin ve elinizde suyunuz, şöyle tempolu bir yürüyüş yapın, hatta fazladan birkaç dakika daha yürüyerek gün boyu fazladan aldığınız kalorileri yakmak için metabolizmanıza bir fırsat yaratın. Bayram seyran demeyin, her fırsatta daha fazla hareket etmeyi alışkanlık haline getirin. Unutmayın, sağlıklı ve uzun bir yaşam için sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra hareketli bir yaşam tarzı anahtar rol oynar.

 

 

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın