Normal Doğum mu Sezaryen mi?

Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan birisi de doğum şekilleridir. Özellikle normal doğum ve sezaryen sıkça gündeme gelen ve tartışmaları da beraberinde getiren karşılaştırmalara neden olan farklılıklara sahiptir. Normal doğum/Sezaryen konusunu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı; Jinekolojik Laparoskopik Cerrah Op. Dr. Üzeyir Kalkan ile konuştuk.

 

Anne ve Bebeğin Durumu Kararı Etkiler

Normal doğum genellikle gebeliğin 38. ve 41. haftaları arasında gerçekleşmektedir. Yapılan analizlerde görülen doğum yapan kadınların yaklaşık %10’unda 38. haftadan önce doğumun gerçekleştiğidir. Sezaryen ise anne adayının ve bebeğin durumuna göre, doktorun planlaması ile belirlenen zamanda gerçekleştirilir. Sezaryen önceden planlanıyorsa ya da anne daha önce sezaryen ile doğum yaptıysa planlama 38. ve 39. hafta arasında yapılmaktadır.

Normal doğum ya da sezaryen fark etmeksizin her durumda öncelikli olan hem annenin hem de bebeğin sağlıklı olmasıdır. Normal doğum ve sezaryen ile ilgili pek çok hurafe ve yanlış inanış olduğunun unutulmaması gerekiyor. Gebelik takibi yapan hekimin bu süreçte doğru takibi yaparak doğum şekli için önerilerde bulunması çok önemli. Doğum şekli ne olursa olsun amaç her zaman annenin ve bebeğin sağlığının korunmasındır.

 

Normal Doğum ile Sezaryen Farkları

Normal doğum rahimde başlayan kasılmalar ile başlayan ve kendiliğinden gerçekleşen bir süreçtir. Bu süreçte anne adayının takip edilmesi ve doğum için yönlendirilmesi gerekir. Normal doğum anında meydana gelebilecek herhangi bir risk halinde müdahalenin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için doğumun hastane şartlarında gerçekleştirilmesi gerekir. Normal doğumda bebeğin doğumu ile süreç tamamlanır, bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için epizyotomi adı verilen bir kesi yapılabilir. Normal doğumda anne bebeği doğduğu an kucağına alabilir.

Sezaryen önceden planlanabilen ancak normal doğumun geciktiği durumlarda ya da normal doğum esnasında meydana gelen komplikasyonlarda da hızlı bir şekilde gündeme gelebilecek bir operasyondur. Karnın alt kısmında yapılan bir kesi ile rahime ulaşılır ve bebek dünyaya gelir. Sezaryen yaklaşık olarak 30 – 35 dakika içerisinde tamamlanır. Operasyonun bitişinden itibaren 15 – 20 dakika kadar sürede anne ameliyathanede izlenir ve sonrasında odaya alınır. Anne ve bebeğin ilk teması, bebeğe acil müdahale gerektirecek bir durum olmadığı sürece, hemen ameliyathane odasında gerçekleşir ve emzirmeye ameliyat masasında iken bile başlanabilir.

“Normal doğum mu yoksa sezaryen mi?” sorusunun mutlaka gebelik takibi yapan hekimin tavsiyeleri ve ailenin kararı özelinde verilmesi gerekir. Her gebelik özeldir ve her gebelik kendi dinamikleri özelinde değerlendirilmelidir. Önemli olan anne ve bebeğin sağlıklı bir doğum sürecinden geçmesidir.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın