Ramazan Ayında Ağız Ve Diş Problemleri Gün Yüzüne Çıkıyor

Diş ve diş eti hastalıkları, en önemli sağlık sorunları arasında yer alır, ancak hayatı doğrudan tehdit etmediği için maalesef gereken önem verilmez. Ağızdaki olumsuzluklar, diş sağlığının bozulmasından, sindirim sisteminin bozulmasına kadar olumsuz etkilenmesine sebep olabilir.

Diş Hekimi Hasan Karatay

 

Özellikle Ramazan ayında, ağız kokusu, diş ve dişeti problemleri daha çok karşımıza çıkıyor. Ağız kokusu, yalnızca diş çürüklerinden kaynaklanmamaktadır. Çürüklerin dışında diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve boğaz rahatsızlıkları da kötü kokulara neden olabilmektedir.

Ağız ve diş sağlığı, ramazan ayında oruç tutarken daha da büyük bir önem kazanmaktadır. Ramazan’da, dişler fırçalanmadığı zaman sahurdan iftara kadarki uzun sürede ağızda kolayca üreme ortamı bulan bakteriler, ağızda kötü kokuya sebep olurken, diş çürüklerini de arttırabiliyor. Bu nedenle dijital diş hekimliği, estetik bir gülüş kazandırmanın yanı sıra, ileride yaşanabilecek sağlık problemlerinin de önüne geçmek açısından oldukça faydalı, teknolojik yöntemlerdir.

 

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİNDE DİJİTAL TEKNOLOJİ

Günümüzde diş hekimliği ve diş tedavileri denince akla gelen ilk kelimelerden biri estetik. Estetik diş hekimliği içerisinde en büyük hacmi ise dijital estetik diş hekimliği tutmakta. Dijital teknolojiler sayesinde yüksek kalitede, sağlam ve estetik dişlere kavuşmanın artık daha kolay.

Dijital teknolojilerden en yaygın olanı Cad-cam sistemidir. Cad-cam sistemi, tek seansta uzun ömürlü ve estetik tedavi olanakları sunar. Tüm seramik dolgular, kuronlar ve venerler için sadece bir randevuda gerçekleştirilen, bilgisayar destekli bir uygulamadır. Ayrıca ağız içi 3D tarama ile tedavi planlamaları rahatlıkla oluşturulabiliyor. Ağız içi tarama yöntemin, ağız ölçüsü ve modellerin tedavi öncesinde hem arşiv, hem de tedavi planının oluşturulabilmesi için oldukça faydalıdır. CAD CAM sistemi ile geleneksel ölçü yöntemi ortadan kaldırmıştır. Dijital/optik kamera ile 3D ölçü alınmaktadır. Eski yöntemde uygulanan ölçü alımı, mide bulantısı ve/veya öğürme refleksi olan hastalar için avantaj sağlamıştır. Ayrıca, dijital ölçü alımı ile geleneksel ölçü alımı sırasındaki enfeksiyon riskini minimuma indirmenin yanı sıra ölçülerdeki hata payını sıfıra yakın bir orana indirmiştir.

En önemli avantajı zaman tasarrufu olan Cad-Cam sisteminde öncelikle büyük bir hassasiyetle çürük veya hasarlı diş temizlenerek hazırlanır ve daha sonra Cad-Cam yardımıyla dişin 3 boyutlu görüntüsü alınır, bilgisayara aktarılır. Dolgu veya kuron seramik tasarlanır ve Cad-Cam frezleme sistemi ile bu tasarım üretilir.

Tedavilerde en çok sorulan sorulardan biri tedavinin sürecinin ne kadar olacağı; bir diğeri ise uzun süren tedavilerde hastaların kesik dişlerle gezip gezmeyeceği hususudur. Bu sistem sayesinde sadece bir tedavi seansında tamamlanabilen tedaviler mümkündür.

Cad-Cam sisteminde yapılacak olan dişler aynı seansta tasarlanır, üretilir ve hastaya uygulanır. Hastaların 8-10 gün boyunca tedavi için kliniğe gelmelerine,  ölçü alınma gibi rahatsız eden süreçleri yaşamalarına, geçici kuron veya ağızlarında geçici dolgularla tedavi süreçlerinin uzun zaman dilimlerinde tamamlanmasını beklemelerine gerek kalmaz.

Dolayısıyla Cad-cam sistemi kullanılarak yapılan tedavilerin daha uzun ömürlü olması ve çok daha kısa bir sürede tamamlanabilmesi, hastalar açısından büyük bir avantajdır. Ayrıca tamamen seramikten üretilen restorasyonlar doğal diş rengi ve formuna en iyi şekilde uyar, hastanın gerçek dişlerinden ayırt etmek oldukça zordur.

İrem U.

Aysha Dergi Yazı İşleri Müdürü olan İrem Uluerciyes, moda, güzellik, stil, güncel konularda yazılar yazıp, alanında uzman isimlerle röportajlar gerçekleştirmektedir.

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın