Yeşil Çayın Faydaları Neler

Çok eski dönemlerden beri bilinen ve sağlığa yüksek faydalar oluşturan dünyanın en sağlıklı içeceklerinden biri olan yeşil çay, ülkemizde de sıklıkla tüketilen bir bitkidir.

Çok yüksek derecede antioksidan içerdiği için vücut üzerinde mükemmel etkiler oluşturan bu bitki, aynı zamanda besin değerleri açısından da çok yüksek noktada bulunmaktadır.

E vitamini açısından çok zengin bir bitki olan yeşil çay, aynı zamanda aktif madde olarak keteşinler ve polifenoller içermektedir. Bu çay mineraller açısından krom, selenyum, çinko ve manganez noktasında zengin bir yapı gösterirken, aynı şekilde C vitamini kaynağı olarak da çok zengin bir bitkidir.

Güçlü antioksidan oluşturan yeşil çay, içerdiği besin değerleri, mineral bileşenler ve vitamin yapısıyla insan sağlığı üzerinde çok önemli katkılar sağlamaktadır.

Yeşil Çay’ın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Beyin fonksiyonları üzerinde olumlu katkısı, yağ yakmaya olumlu etkisi, kanserle mücadelede sağladığı faydalar gibi birçok noktada yeşil çay kullanımı faydalar oluşturmaktadır. Klasik bir bitki çayı olmaktan ziyade birçok hastalık için önemli bir destek oluşturmaktadır.

  • Örneğin, ilk faydası olarak yeşil çay bilim adamları tarafından ispatlanmış bir şekilde kan basıncı değişikliklerinde vücudun dayanıklılığını artırmaktadır. Çünkü damarların cephelerini güçlendirerek bu konuda etkili olmaktadır. Ayrıca kalp hastalıklarının ilk nedenlerinden biri olarak görülen kan pıhtılaşmasına karşı olumlu etki oluşturmaktadır.
  • Kan şekerinin yükselmesinin önüne geçen yeşil çay, şeker seviyesini düzenleyerek diyabet konusunda da fayda oluşturur. Bu sayede diyabet hastalığı nedeniyle oluşabilecek birçok farklı hastalık tehlikesini de azaltmaktadır.
  • Kanda yüksek kolesterolün giderilmesi ve kolesterol seviyesinin normal noktalara çekilmesi için yeşil çay fayda sağlamaktadır.
  • İçeriğinde zengin mineral yapısı bulundurduğu için yeşil çay, antioksidan yapısı sayesinde bakteri enfeksiyonları, boğaz enfeksiyonları, diş çürükleri gibi birçok noktada bakteriler ve virüsler üzerinde etki oluşturmaktadır.
  • Yüz gibi farklı cilt alanlarında ortaya çıkan kırışıklıklar üzerinde gençleştirici ve yaşlanmayı geciktirici bir etki oluşturur. Çünkü yeşil çay içerisinde antioksidan ve antienflamatuar içerikleri bulunarak, güneş kaynaklı cilt sorunlarında dahi şifa oluşturur.
  • Yemek borusunda zarar oluşturan ve kansere neden olan hücreler başlangıç seviyesinde iken yeşil çay sayesinde bu hücrelere etki edilebilir. Bu sayede yemek borusu kanseri oranı düşerken, hassas dokulara zarar vermeden kanser hücrelerinin öldürülmesini sağlar.
  • Yaşlılık ve ağır beyin darbeleri sonucunda ortaya çıkan alzaymır ve parkinson gibi hastalıklarda da hastalıkların etkilerini gideren bir yapı sağlamaktadır. Laboratuvar ortamlarında deney yapılması sayesinde yeşil çayın ölü beyin hücrelerini korumak ile birlikte hasarlı hücreleri onardığı görülmüştür.
  • Düzenli olarak tüketilen yeşil çay, kan basıncı konusunda riskleri azaltarak, kalp sağlığını olumlu etkiler ve tansiyon hastaları için büyük bir destek oluşturur.
  • İçerisinde teanin bulunması sayesinde yeşil çay yaprakları bu amino asit ile birlikte rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etki sağlayarak depresyon riskini azaltır.
  • Metabolizma üzerinde hızlandırıcı bir etki oluşturduğu için yeşil çay, zayıflama konusunda da destek sağlamaktadır. İçeriğinde yer alan zengin polifenol sayesinde, yağ oksidasyonu ve gıdalardan alınan kalori düzeyinin dengelenmesi sağlanmaktadır. Bilhassa bağırsakların çalışmasına yardımcı olduğu için kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Hem virüslere hem de bakterilere karşı etkili olan yeşil çay; vitamin, mineral ve diğer bileşenleri ile kanser rahatsızlıklarında daha etkili bir tedavi oluşturulması için tüketilmelidir.

Yeşil Çay İle Maske Hazırlayabilirsiniz

Yeşil çay bahsedildiği şekilde yüksek bir antioksidan özelliğe sahip olduğu için aslında bir çeşit doğal antibiyotik görevi de göstermektedir. Bu tip bir özelliğe sahip olduğu için maske yapımında yeşil çay kullanılabilir. Bu bitki ile yapılan maske uygulandığı bölgelerde cildin mikroplardan temizlenmesini sağlar. Ayrıca cilt hücrelerinin beslenmesine destek oluşturur ve bu sayede de sağlıklı ve estetik görünümlü bir cildin elde edilmesini sağlar.

  • Farklı özellikleri ile birlikte bu maske sayesinde cildinizde tazeleme sağlanabilir ve hücrelerin yenilenmesi konusunda destek elde edilebilir.
  • Yeşil çay ile yapılan bu maske, mikrop kırıcı etki göstermekle birlikte antibakteriyel yapısı sayesinde cilt sağlığının korunması için yardımcı olur.
  • Bazı uzmanlar tarafından yapılan incelemeler sonucunda, cilt üzerindeki siyah lekeler konusunda da bu lekeleri ortadan kaldırdığı kapsamında bilgiler bulunmaktadır.
  • Ayrıca bu maske sayesinde kırışıklık ve gözaltı torbaları üzerinde de etki elde edilerek bu sıkıntıların giderilmesi sağlanabilir.

Yeşil çay ile bir maske hazırlamak gerçekten kolay bir işlemdir. Bu işlem ev ortamında basit bir şekilde sağlanabilir. Bir büyük bardak su ortalama 7 dakika gibi bir süreyle kaynatılmalıdır. Sonrasında kaynamış su içerisine bir yemek kaşığı yeşil çay katılmalıdır.

Son olarak 6-7 dakika gibi bir demleme süresi ile beklenmelidir. Bu bekleme süresi sonrasında karışım içerisine bir yemek kaşığı çiçek balı veya badem yağı eklenerek çok iyi şekilde karıştırma sağlanmalıdır. Bu noktada badem yağı veya bal karışım içerisine eklenirken, karıştırmaya devam etmeniz gerekmektedir.

Son aşamada elde edilen bu karışım yani maske, yüz bölgesinde veya farklı cilt bölgelerinde uygulandıktan sonra 25 dakika bekletilmeli ve sonrasında cilt üzerinde yıkama yapılmalıdır.

Yeşil Çay’ın Zararları Nelerdir?

Birçok kullanım noktasında kalp, cilt, mide, bağırsak ve beyin yapısı üzerinde faydalar oluşturan yeşil çay direkt olarak belirgin bir zarar oluşturmayan bir yapı sunmaktadır. Yani yeşil çayın önemli ve bilinen çok yüksek bir zararının olduğu söylenemez.

Fakat bazı noktalarda özel ve hassas durumlar yer aldığında, tüketiciler bünyelerine bağlı olarak bazı sorunlar ile karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda görülen olası zararlar arasında şu noktalar yer almaktadır.

  • Yeşil çay içeriğinde kafein bulundurduğu için başka içecekler ile karıştırılarak fazla tüketildiğinde, kafeine karşı hassas kişiler olumsuz durumlar görebilir. Bu nedenle yeşil çay tüketiminde özellikle kafeine hassas kişiler tüketim dozuna özen göstermelidir.
  • Fazla tüketilmesi sonrasında mide bulantıları, ishal rahatsızlıkları ve uykusuzluk ile karşılaşılabilir.
  • Kanser hastalarının kullandıkları bazı ilaçlar üzerinde yeşil çay etkiyi azaltan bir sonuç ortaya çıkarabilmektedir. Bu nedenle bu gibi durumlarda mutlaka doktorlara danışılarak kullanım oluşturulmalıdır.
  • Aşırı kullanılması sonrasında vücutta demir eksilmesi sağladığından dolayı tüketimi dengeli bir şekilde sağlanmalıdır.
  • Hamilelik ve emzirme sürecinde olan kadınların kafein içerdiği için bu bitkiden belirli bir süre uzak durması faydalı olacaktır.
  • Ramazan aylarında ise oruç tutan kişiler aç karnına yeşil çay tüketmemelidir. Bütün gün süren açlık sonrasında iftar veya hemen iftar sonrasında yeşil çay tüketmek zehirlenme etkisi oluşturabilir.

Yeşil Çay İçin Önemli Tavsiyeler

Yeşil çay içeriğinde bulundurduğu mineraller, vitaminler ve etken maddeler sayesinde birçok hastalık üzerinde koruyucu bir özellik ve tedavi edici bir yapı göstermektedir. Bu nedenle faydalı bir yapıyla kullanılmasına rağmen bazı durumlarda kullanılmasından uzak durulması veya çok az tüketilmesi faydalı olacaktır.

Bilhassa kanser gibi hastalıklar ile mücadele ettiği için özel ilaçlar kullanan kişiler, doğum öncesi durumda bulunan kişiler ve emzirme dönemi içerisinde olan kişiler doktorlarına danışmadan yeşil çay kullanmamalıdır. Kafein içeriği nedeniyle kullanımına dikkat edilmesi gereklidir. Yeşil çay, zengin besin değerleri barındırdığı için bazı uzmanlar günde beş küçük bardak, bazı uzmanlar ise günde iki büyük bardak içilmesi gerektiğini savunmaktadır. Ancak ortalama olarak günlük 1 büyük bardak yeşil çay tüketimi çoğu kişide sorun oluşturmayacaktır.

Yeşil Çayı İçmenin Faydaları yazımızda bulabilirsiniz.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak