Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, bayram sabahların da kurban etini direkt tüketmenin zararlarından bahsetti.
KAHVALTIDA ET TÜKETMEYİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Kahvaltınız her zamanki gibi bol sebzeli, yumurta, peynir, zeytin, tam tahıllı ekmeğinizden oluşabilir. Aralarda sütlü ve/veya meyveli tatlı tüketilebilir” dedi.
ETİ PİŞİRİRKEN KUYRUK YAĞI EKLEMEYİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Eti olgunlaştırmak, yumuşak, lezzetli ve kolay sindirilebilir hale getirmek için güneş görmeyen serin bir ortamda (7-15°C) 3-4 saat dinlendirmek gerekir. Sonrasında 4°C’de buzdolabında 24 saat bekleterek istediğimiz sonucu almış oluruz. Pişirme sırasında özellikle kuyruk yağı gibi ekstra yağ ekleyerek pişirmemeliyiz” şeklinde konuştu.
Tuba Örnek, “Mangalda pişirmek istiyorsanız, ateşten yanmayacak şekilde 15 cm’lik mesafede tutmak gerekli. Etin kalan kısmını en fazla 6 ay depolayabilmek için dondurucuya yerleştirebilirsiniz. Kıyma halinde ya da parçalara ayrılmış olan etleri buzdolabı poşetleri yardımıyla tek pişirimlik porsiyonlar halinde dondurmayı unutmayın ki yiyeceğiniz kadarını çözdürebilesiniz” dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, Kurban Bayramı için sağlıklı tarifler paylaştı:
KAVURMA TARİFİ:
Eti, ilk günkü sertliğinden kurtulup daha yumuşak ve lezzetli olması için yoğurt suyunda 5-6 saat marine edebilirsiniz. Kuşbaşı doğrayıp tencereye koyduğunuz etlere ilk başta tuz ve baharat eklemeyin. İlk birkaç dakika yüksek ateşte pişirdikten sonra kısık ateşte ağır ağır pişirmeye bırakın. Altını kapattıktan sonra az miktar tuz ve kekik ekleyebilirsiniz.
TATLI TARİFİ:
Önceden doğranmış ve dondurulmuş olgun muzları robottan geçirin. Krema kıvamına gelince dondurmanız hazır demektir. Dilerseniz kakao ve fıstık ezmesi ekleyebilirsiniz. Kuplara koyduktan sonra meyve ve ceviz parçalarıyla süsleyebilirsiniz.