Doğal Yollarla Kilo Verme Yöntemleri: Kilo Vermenin Yolları

Fazla kilolu olmak estetik açıdan bir sorun olarak görülür. Ayrıca çeşitli sağlık sorunlarına da neden olabilir. Sağlıklı bir şekilde zayıflamak için öncelikle beslenme düzeninin değiştirilmesi gerekir. Ayrıca yaşam tarzında da bazı değişiklikler yapılarak hareketsiz kalmamak gerekir. Gün içerisinde masa başı işlerde çalışılması hareketsizliği ve beraberinde kilo alımını getirir. Ancak her gün yapılacak egzersizlerle kilo alınmasının önüne geçilebilir.

Kilo vermek için ne yemeli: Kilo verdiren besinler

Zayıflatan yiyecekler: Yumurta

– Yumurta protein açısından en zengin kaynaklardan biridir. Kas gelişimini destekleyen proteinin yanı sıra A vitamini, D vitamini ve E vitamini içerir. Yumurta tüketimi kas gelişimini artırırken aynı zamanda yağ hacmini azaltır.

– Her gün kahvaltıda haşlanmış yumurta tüketilebilir.

Kilo verdiren meyveler

Elma

– Her gün düzenli olarak 1 adet elma tüketilmesi kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle yemeklerde 1 ya da yarım saat önce tüketilmesi iştahı azaltır ve tokluk hissi yaratır. Lif içeriği ile metabolizmayı ve sindirimi de geliştirir.

Zayıflatan meyve Avokado

– Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için önerilen bir diğer besin avokadodur. Avokado içerdiği enzimler sayesinde yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırır. Her gün yarım avokado tüketilmesi önerilir. Avokado suyu da önerilir.

Kilo verdiren sebzeler

Domates

– Domates kanseri önleyen likopen adından bir madde içerir. Bu madde aynı zamanda kilo vermede de etkilidir. Krom ve lif içeriği de yüksek olan domates, kan şekeri seviyelerini stabilize eder. Salata ve yemeklere eklenerek tüketilebilir.

Zayıflatan sebzeler: Havuç

– Havuç göz sağlığı için faydalı olan A vitamini içerir. Aynı zamanda kalorisi düşüktür. Lif ve vitamin açısından da zengindir. Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeninde mutlaka olması önerilir. Salata ve yemeklere eklenerek tüketilebilir. Kilo verdiren sebzeler arasında pancar suyu da önemli rol almaktadır.

Kilo verdiren baharatlar

Acı biber

– Kilo vermek ve ideal kiloya ulaşmak için acı biber tüketilmesi önerilir. Her gün yemek ve salatalara eklenerek tüketilebileceği gibi çay şeklinde de tüketilebilir. Bir bardak kaynar suyun içerisine 1 çay kaşığı acı biber konulur. 10 dakika demlenmesi beklendikten sonra süzülür ve tüketilir.

Zayıflamaya yardımcı yiyecekler: Greyfurt

– Bazı araştırmacılar yemekten önce yarım greyfurt tüketilmesinin iştahı azalttığını ve yağ yakımını hızlandırdığını söylemektedir. Greyfurt aynı zamanda kanser riskini azaltır. C vitamini, antioksidan ve likopen açısından zengindir. Yüksek su içeriği ile kilo verme sürecini hızlandırır.

Kilo vermeye yardımcı besinler: Sarımsak

– Kilo vermek için sarımsak da beslenme düzenine eklenmesi önerilen besinler arasındadır. Kanser ve kalp damar hastalıkları gibi ciddi hastalıklara karşı koruma sağlar. Yemek ve salatalara sarımsak eklenerek tüketilebilir. Ayrıca sabahlar bir bardak sıcak suya ezilmiş sarımsak eklenerek 5 dakika demlendikten sonra tüketilebilir.

Fasulye

– Haftada 4 gün 1 fincan fasulye tüketilebilir. 1 fincan fasulyede yaklaşık 15 gram protein vardır. Doymuş yağ içermeyen fasulye tokluk hissi yaratır. Bu etkisi ile zayıflama sürecini olumlu etkiler.

Yoğurt

– Düzenli yoğurt tüketimi kan basıncını dengede tutmaya yardımcı olurken aynı zamanda protein açısından da zengindir. Yoğurt özellikle öğün aralarında atıştırmalık olarak tüketilebilir. Kemik ve eklem sağlığının korunmasında da etkilidir.

Bitter çikolata

– Bitter çikolataya kilo verme sürecinde özellikle önerilir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlarken aynı zamanda kan basıncı ve kolesterol seviyelerini dengeler. Her gün az miktarda bitter çikolata tüketilebilir.

Badem

– Badem en sağlıklı atıştırmalıklardan biridir. Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için sağlıklı yağ içeren besinler arasındadır. Gün içerisinde 1 avuç badem düzenli olarak tüketilebilir. Badem tüketimi kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruma sağlar.

Muz

– Muz kalorisi yüksek olsa da diyet programına eklenmesi önerilen besinlerden biridir. Enerji verir ve vücudun ihtiyacı olan temel besin öğelerini içerir. Yüksek lif içeriği ile sindirim sisteminin de daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

Limon suyu

– Hızlı kilo verme için her sabah aç karna limonlu su tüketilebilir. Limon suyu metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırır. Yüksek sitrik asit içeriği ile enerji seviyelerinin artmasını sağlar.

Nar

– Diyet planına nar da eklenmelidir Nar içerdiği linoleik asitler, antioksidanlar ile yağ yakma hızını ve metabolizmayı geliştirir. İçerdiği az miktardaki protein ile kas gelişimi de destekler. Kalp sağlığı ve kan basıncı üzerinde de olumlu etkileri vardır.

Yeşil çay

– Güçlü bir antioksidan olarak kabul edilen yeşil çay aynı zamanda yağ yakılmasını hızlandırır. Kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kanseri önler ve genel sağlığı korur. Her gün 3 bardak kadar şekersiz yeşil çay tüketilebilir. Yeşil çay aslında kilo verdiren sıvı diyetleri arasında sıkça tercih edilmektedir.

Su teresi

– Su teresi B 1 vitamini, B 2 vitamini, B 6 vitamini, C vitamini, E vitamini, manganez, potasyum ve karotin gibi birçok mineraller içerir. Bu içeriği ile su teresi sindirim sistemini geliştirir ve idrar söktürücü özellikler gösterir. Ciltteki ve vücuttaki zararlı toksinler ile serbest radikallerin daha hızlı dışarı atılmasını sağlar. Su teresi tüketimi metabolizmayı hızlandırmaya ve kilo vermeye de yardımcı olur.

Elma

– Elma lif içeriği yüksek bir meyvedir. Her gün 1 adet elma tüketilmesi zayıflamaya yardımcı olur. Aynı zamanda lif içeriği yüksek olduğu için sindirim sisteminin de gelişmesini sağlar. Elma pektin içeriği ile vücuttaki fazla yağın azaltılmasını sağlar. Pektin tokluk hissi yaratmaya da yardımcı olur.

Tarçın

Tarçın kilo vermeye yardımcı en etkili doğal yollardan biridir. Kan şekerini dengelediği için diyabet hastalarına özellikle önerilir. Bir bardak kaynar suyun içerisine bir çay kaşığı tarçın eklenir. Demlenmesi için 10 dakika beklenir. Ardından süzülür ve tüketilir. Tat katmak için içerisine biraz bal da eklenebilir. Tarçın yemek ve tatlılara da eklenebilir.

Zeytinyağı 

–  Kilo verme sürecinde zeytinyağı gibi bitkisel yağların tüketilmesi önerilir. Zeytinyağı yemek ve salatalara eklenerek tüketilebilir. Özellikle sızma zeytinyağı tercih edilmelidir. Tekli doymamış yağlar da önerilir.

Kilo vermek için tüm bu besinlerin beslenme düzenine eklenmesi önerilir. Yağ yakan bu gıdalar aynı zamanda vücut için gerekli olan besin öğelerinin de alınmasını sağlar. Sebze ve meyve odaklı beslenilmesi genel sağlığın da korunmasına yardımcı olur. Hızlı kilo vermek isteyenler beslenmelerine özen göstermelidir. Beslenme düzeni değişikliklerinin yanı sıra düzenli egzersiz ve spor da yapılmalıdır. Özellikle bölgesel yağlanma söz konusu olduğunda bu alandaki kasları çalıştıran egzersizlerin yapılması önerilir. Her gün yürüyüş ve hafif tempolu koşunun yanı sıra haftada 3 gün kardiyo egzersizleri, pilates, fitness ya da aerobik egzersizleri yapılabilir. Kilo verme sürecinde stres de etkilidir. Stres düzeylerinin azaltılması için yoga ve meditasyon gibi tekniklere başvurulabilir. Tüm bu önerilere uyulması kilo vermeye yardımcı olacaktır. Ancak kişiye uygun bir beslenme planı için bir diyetisyene de başvurulabilir. Düzenli ve başarılı bir spor programı için ise bir spor merkezine başvurulması önerilir.

Ayşe Özgün

Moda ve alışveriş kategorilerinde trend stiller ve markalardaki indirimler, kampanyalar hakkında bilgiler sunar. Sağlık uzmanı olan editörümüz uzmanlaştığı alanlarda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İletişim: ayse.ozgun@aysha.com.tr

Henüz Yorum Yok

Bir Cevap bırakın

site açmak